anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ajutați-mă și pe mine să înțeleg, dar să răspundă cei care dețin cunoștințe în domeniu.

La începutul acestei luni mama mea a fost la o investigație computer tomograf, iar mama mea fiind supraponderală însă a încăput în acel tub cilindric.

Mama având nevoie de încă doua RMN, am reușit să facem programare câteva săptămâni mai târziu la o altă clinică din oraș. Da, prin bilet de trimitere CNAS și chiar ne-am bucurat după ce a fost singura clinica unde s-a ținut cont de urgență ( mama fiind diagnosticată cu cancer de col, iar aceste investigații sunt cerute pentru a vedea gradul în care se afla cancerul ca mai apoi să poată recomanda un tratament etc).

Însă ultima experiență RMN a fost una de cacao pentru mama care a fost pusă în situația ca să nu încapă în interiorul tubului. Mi-a povestit ca s-a simțit prost, m-a sunat la telefon și a început să plângă și zicea ca pentru ea nu mai exista tratament, pentru că se tine cont de silueta și doar cei slabi pot beneficia de RMN.
Tot de la clinica a transmis ca în orașul în care locuim noi nu exista RMN mai mare de atât si doar în țară "RMN deschis" sau ceva de gen.

După lungi căutări și telefoane date, am găsit la Cuca Măcăi ( 170 km de oraș) și zicea de la clinică că este aparat RMN care are circumferința tubului de 70 cm. Deci nu am crezut vreodată că ajung să folosesc centimetrul pentru croitorie sa ii masor mamei șoldul ( de la unul, la altul) pentru a vedea dacă se încadrează cerințelor. Nu depășește aceste limite, din fericire. Însă mama numai pesimistă este, ea zice că nu va încăpea, ca mai facem și atâta drum de pomană și crede că va muri de cancer.

De aceea întreb : care este diferența dintre aceste două având forma la fel, în CT încape și RMN nu? Computerul Tomograf a avut circumferința tubului tot 70 cm sau mai mult? Ajutați-mă sa înțeleg, atât pe mine cât și pe mama. Practic simt ca iau razna.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Mosotti a răspuns:

CT poate avea gaura aia mai mare, depinde si de aparat, ca si RMN, depinde de aparat ce diametru are.

Dar cu ocazia asta pentru mama ta e o lectie, ar fi bine daca ar incepe sa slabeasca pentru ca este bine si pentru eventualele RMN-uri viitoare, dar si pentru sanatatea ei.
Sper sa fi invatat lectia asta, si ar trebui sa-i spui si tu asta, ca e spre binele ei.
E bine ca a plans, ca s-a lovit de ce poate cauza supraponderabilitatea, ca sa faca ceva cu privire la asta.

8 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

„La începutul acestei luni mama mea a fost la o investigație computer tomograf, iar mama mea fiind supraponderală însă a încăput în acel tub cilindric."
In mod normal sunt facute si pentru dimensiuni mai mari ale corpului. Nu inteleg cum nu a putut incape mama ta.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

La ct e spatiu mai mare pentru ca e diferit, la rmn este mai multa aparatura, chestia aia care se invarte e imensa si grea, trebuie sa aiba raza mai mica ca sa se invarte mai repede si da este foarte mic spatiul, ar fi trebuit sa se gandeasca la asta medicii oncologi. Mai vorbeste cu medicii ca sa vezi daca e neaparat nevoie ca nu am vazut sincer rmn foarte deschis, zici tu 70cm. Pai sunt si speciale pentru latime dar alea cine stie, pe la Bucuresti. Sa nu ai foarte mare incredere ca incape acolo, asigura-te ca e destul de mare spatiul. La CT este foarte mult spatiu, era cel putin 50% mai mare ca un rmn unde am fost eu

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Am găsit RMN deschis complet, dar este la Baia Mare. Am sunat, m-am interesat, ziceau că lucrează cu casa de asigurări, se oferea și cazare ( pe banii tai, bineînțeles). la o pensiune cu același nume cum are și clinica. Dar aveau o limita de kg precum la bagaje de mână, iar mama nu se încadrează. As fi mers cu mama și până la Baia Mare ( noi fiind din Brașov) doar sa nu o mai vad în situația în care se afla astăzi.

| existential a răspuns:

Ciudat. sigur 70 cm a zis? Eu am vreo 90 cm in sold si n-am intalnit vreodata un ct / rmn asa de ingust.
Vezi sa nu fi incurcat alea diametrul cu circumferinta. Diametrul de 70 cm e ok.

| anonim_4396 explică (pentru existential):

Https://www.donna-medicalcenter.ro/servicii-medicale/rmn-irm.html

Despre acest RMN este vorba. La telefon a zis de circumferință, pe site scrie diametru 70 cm. Deci sa zicem ca este în regula. Oricum o voi duce pe mama până la București ( pentru că tocmai aici am găsit. Chiar dacă nu vrea, o conving. Dacă nu încape, atunci cum s-a recomandat mai sus : sa mergem înapoi la medic sa vedem dacă este necesara investigația.

| existential a răspuns (pentru anonim_4396):

Deci aia au confundat diametrul cu circumferinta. big grin Eu am avut parte de incurcaturi si mai mari din cauza incompetentei din sistemul medical happy

| LittlePoppy a răspuns:

Nu am facut vreodata un RMN. Dar la CT, diametrul era (nu exagerez) de vreo 2 metri. Poate aparatul de RMN de la voi o fi vreun model mai vechi si... mai mic.

| blackrose97 a răspuns:

Tomografia computerizată (CT) și Rezonața Magnetică (RMN) sunt două metode de diagnosticare care utilizează tehnici diferite pentru obținerea imaginilor: radiații X pentru CT și câmpul magnetic pentru RMN.
Ambele investigații se fac utilizând o substanță de contrast: substanță pe bază de iod pentru CT și cea pe bază de Gadolinium pentru RMN.
Scanerul RMN permite medicilor să examineze diferite tipuri de țesuturi, organe, vase de sânge și alte structuri în mare detaliu. Procesul nu implică raze X, așa cum o fac tomografiile sau PET-urile.
Din cate stiu CT-ul este folosit pentru investigațiile standard, pentru cele amanuntite RMN-ul. Multa sanatate si putere