Chiar daca esti nerabdatoare sa revii la silueta initiala, cel mai bine e sa amani un pic momentul si sa te dedici intervalului de alaptare. Curele de slabire restrictive, disociate sau slabe energetic, nu sunt binevenite in aceasta perioada. Toti specialistii recomanda o alimentatie cat mai naturala, bogata in alimente nutritive, insa cu anumite restrictii alimentare, care nu vor avea decat efecte benefice pentru copilul tau.
Alimente nerecomandate
Atentie la fructe si legume! Ceapa, varza, castravetii, rosiile, cartofii, fasolea (uscata sau verde), mazarea, vinetele, prazul, conopida, strugurii, citricele, prunele si capsunile sunt nerecomandate. De asemenea, carnea de porc, carnatii, alunele, condimentele (hrean, ardei iute, piper etc.) sau prajelile de orice fel, pot provoca copilului colici, balonare, agitatie sau probleme intestinale.
Mezelurile si afumaturile nu sunt deloc indicate, deoarece au multi aditivi/amelioratori alimentari (E-uri) si grasimi.
Bauturile racoritoare, mai ales cele acide, nu sunt recomandate. Cauta sa bei lichide din abundenta – cel putin 1,5 l pe zi. Cat mai multa apa plata, sucuri naturale si ceaiuri din plante – chimen, anason, tei, sunatoare, fenicul.
Painea alba si pastele fainoase trebuie reduse; se prefera painea neagra sau graham
Fumatul, alcoolul, ceaiul negru si cafeaua sunt interzise in perioada alaptarii.
Niciun medicament nu se va lua din proprie initiativa, fara consultarea prealabila a unui doctor pediatru.
Alimente recomandate
Sfaturile pe care le primeste o viitoare mama sunt adesea un amestec de fapte, obiceiuri si fantezii care depasesc sfera realului. Pana acum cativa ani se recomanda berea pentru cresterea secretiei lactate. Acum specialistii au transat lucrurile: berea nu ajuta in nici un fel la marirea cantitatii de lapte produsa de catre organism. La fel de neadevarat este si faptul ca lauza trebuie sa manance cat mai mult si orice pentru a favoriza o recuperare rapida a fortelor. De aceea, trebuie sa tii seama de alimentele care ii pot dauna copilului tau si chiar daca lista alimentelor nerecomandate este lunga, incearca sa le eviti macar in primele 3 luni de alaptare. Chiar daca nu pare, ai destule alternative. Poti manca produse lactate dietetice (cas, iaurt, sana, branza de vaca, lapte cu cereale), oua, supe, gratar din carne de pui sau peste, preparate din carne de vaca, ficat, produse vegetale (soia), banane, mere, compoturi etc.
Unii sugari pot refuza sa mai suga daca mama a consumat anumite mancaruri cu un miros intepator sau care au dat laptelui un gust pronuntat.
Factorii psihologici
Starea de tensiune, supararile din familie, ingrijorarile excesive atunci cand copilul plange, stranuta, este somnolent, regurciteaza sau teama ca laptele este insuficient cantitativ si calitativ creaza perturbatii sau chiar opriri ale secretiei lactate.
Specialistii recomanda ca relatiile sexuale sa se reia dupa 45 de zile dupa nastere, insa cu masuri anticonceptionale. Chiar daca alaptarea insoteste in 80% dintre cazuri o sterilitate temporala, ea nu reprezinta o protectie totala impotriva unei noi sarcini.
Munca fizica excesiva, lipsa de odihna, vizitele prelungite, lipsa de colaborare a sotului la problemele de ingrijire a copilului pot duce la epuizare. Este necesar sa profiti sa te odihnesti atunci cand ai ocazia. Multi medici recomanda administrarea de vitamine (calciu, magneziu, vitamina D) care sa repuna pe picioare organismul obosit.
70-80% dintre femei au stari depresive imediat dupa nastere – sunt triste, ingrijorate sau au probleme legate de somn. Trebuie sa fii constienta ca aceste stari sunt preluate de copilul tau, care va avea exact aceleasi reactii ca si tine.
(sursa imaginii: Superbebe.ro)
O alimentatie sanatoasa a mamei este la fel de importanta in perioada de alaptare ca si in cea de sarcina. Laptele matern este afectat intr-o anumita masura de alimentele consumate.
Consuma fructe si legume din belsug, cereale integrale si alimente bogate in calciu. Se recomanda consumarea a 2, 3 fructe pe zi – nu mai mult – si limitarea cantitatii de cruditati si salata verde. Excesul de alimente crude poate fi cauza unor tulburari intestinale ale copilului si pot produce un scaun moale. S-ar putea de asemenea, ca bebelusul sa nu aprecieze alimente cu un gust prea pronuntat, cum ar fi varza, conopida, ceapa, ardeiul iute, usturoiul.
Bebelusul este mai agitat si plange mai des dupa consumul acestora.
Aporturile calorice trebuie sa fie suficiente pentru a produce lapte. Mareste ratia zilnica cu pana la 500 calorii si ai grija sa te hidratezi. In timpul alaptarii, este posibil sa-ti fie mai sete si ai un apetit mai mare;
Evita alcoolul deoarece poate ajunge prin lapte la copilul tau. Daca totusi consumi alcool, este preferabil sa bei imediat dupa alaptare si nu inainte. Incerca sa eviti cafeina sau macar sa reduci consumul de cafeina in aceasta perioada. Cafeina tinde sa se acumuleze in organismul bebelusului, care nu o poate elimina cu usurinta. O ceasca de cafea pe zi nu este atat de periculoasa pentru copil, dar excesul de cafeina poate avea efecte neplacute – tulburari ale somnului, nervozitate si iritabilitate. Opteaza pentru sortimentele de cafea decafeinizata sau ceaiuri si evita bauturile carbogazoase de tip Coca-Cola, deoarece contin cafeina.
Nu fuma in timp ce alaptezi, sau in preajma copiilor! Fumatul pasiv este periculos pentru copii si in special pentru nou-nascuti.
Ca si in perioada de sarcina, cantitatea de lapte si de produse din lapte trebuie sa ramana la fel de mare, deoarece acestea sunt bogate in proteine. De asemenea, ele sunt importante in dezvoltarea si functionarea musculaturii copilului si au cel mai mare continut de calciu, un mineral indispensabil in mentinerea sanatatii scheletului mamei si al copilului. Lactate, importante pentru aportul de calciu: lapte, iaurt, branza; nu prea des, merge si smantana.
De asemenea, pe langa dieta corespunzatoare, foarte importanta este o buna hidratare a organismului- bea multe lichide, ceaiuri, apa plata.
Unele anticonceptionale pot afecta producerea laptelui, dar efectele difera de la o femeie la alta si in functie de tipul contraceptivului utilizat. Consulta medicul inainte de a lua orice tip de medicamente.
Trebuie sa stii ca relaxandu-te vei putea produce mai mult lapte si de o calitate mai buna. De asemenea poti consuma ceaiuri cu efect galatogen precum cel de flori de soc, fenicul (acesta este bun si pentru calmarea colicilor). "Recomandat este si consumul ocazional a unui pahar de bere si aceasta avand efect galatogen."
Alimente interzise:
fructe: citrice, prune, nuci, pepene rosu, capsuni, cirese negre;
legume: varza, brocolli, fasole, mazare, vinete, castraveti, rosii, stevie, usturoi, loboda;
alcool, tutun, cafea, afumatura, carne de porc, mezeluri de porc, prajeala, tocatura, rantasuri, bauturi carbo-gazoase.
Obligatoriu mama va manca:
banane, mere, compot de caise, supe de zarzavat (vita sau pui), lapte cu cereale (orez).
Multa sanatate...si sa cresteti mari!
Multe fructe, legume, daca ai storcator de fructe sa iti faci sucuri acasa... din fructe.au vitamine...produse din lapte dar tot de casa cum ar fi:branza de vaca, cas de vaca, laptele nu stiu sigur asa ca in privinta asta.fructe si legume si multe alte produse care contin proteine si calciu.
Ca anticonceptionale iti pot recomanda cezarette, asta iau si eu pentru ca alaptez, dar nu uita mai intai sa iti faci un control sa vezi ce iti sugereaza medicul tau. Dupa ce copilul implineste varsta de 4 luni incepe sa adaugi in alimentatia ta, treptat insa, fructe(cum sunt bananele, piersicile, mere, pere, s. a, dar evita capsunile, kiwi, prunele)si legume(evita varza si rosiile) pentru ca organismul micutului sa se obisnuiasca cu gustul lor prin laptele tau.Inca un sfat ar fi sa spui nu ciocolatei, fie ea si alba, cafelei si sucului cola pentru ca agita micutul si ii pot revenii coliceii. Sper sa iti fie de folos si eu am un micut de doar 9 luni si inca il alaptez!
Desi alcoolul nu este permis, multa lume recomanda berea pentru a avea lapte. Acum... se poate bea si bere fara alcool... iar bere cu alcool, doar imediat dupa ce ai alaptat. (Multi nu considera berea alcool, fiindca este destul de slaba...)