Cariile avanseaza rapid in cateva luni, ajungand gauri in toata regula, si ceea ce azi ai putea rezolva cu 100 lei te va costa in cateva luni vreo 1000 lei, cand vor trebuii tratamente sa-ti omoare nervii sau sa ti le scoata.
Dar cum nu vrei la dentist, atunci astepata sa se carieze de tot si sa doara ca naiba, ca atunci te vei duce fortat la dentist, din pacate nemaiputandu-se salva maselele iti vor fi scoase si apoi faci implanturi de 1500-2000 euro dintele.
Cariile trebuiesc îndepărtate, pentru că ele continuă să se mărească singure, chiar și dacă te-ai spăla non stop pe dinți.
Medicul stomatolog va îndepărta numaidecât cariile, și le va plomba, adică va umple acele mici găuri.
Astăzi lucrurile merg repede, și în 5 minute ai scăpat. Nu vei simți durere, pentru că tehnologia a avansat.
Te va costa in jur de 600 de lei sa scapi de ele, la dentist. Asta daca va fi nevoie si de tratament de canal. Dar daca caria nu a ajuns la canal, undeva la 300 de lei va costa toata procedura. Oricum, la dentist ai optiunea sa te anestezieze local si nu vei simti nimic. Spala-te pe dinti macar in fiecare seara, daca nu vrei sa mai ai de a face cu aceste carii pe viitor.
Daca te culci fara sa te speli pe dinti, resturile de mancare de la cina, vor ramane pe tot parcursul noptii intre dinti si cu timpul, ei, se vor caria. Noaptea cand dormim, nu salivam la fel de frecvent ca pe timpul zilei. Dantura va fi mai uscata cand tu dormi. Si daca se intampla sa ai si resturi de mancare sau microbi nedoriti de la cina, atunci smaltul dintelui va fi mult mai afectat decat ar fi el pe timpul zilei. De asta e important sa te speli pe dinti, macar seara, inainte de culcare. E important si dimineata sa te speli pe dinti, dar mult mai eficient este sa te speli seara daca tot te speli o singura data pe zi.
De la carii poți face abces dentar sau vestibular, odată ce faci mereu se va reinfecta acea masea, va trebui sa cheltui multi bani sau chiar sa o scoți. Așa am pățit și pățesc eu acum in prezent din cauza unei carii.
Nu exista alta solutie decat dentistul. Doar asa poti sa scapi de carii. Si cu cat te duci la dentist mai devreme cu atat mai bine. Daca nu te duci la dentist, situatia ta se va agrava.
Cunosc un barbat care la varsta de 76 de ani mananca cu dantura lui. L-am intrebat cum se poate ca are aproape toata dantura originala in gura si mi-a raspuns: nu am admis sa am nici o carie. Am mers la dentist cu orice carie incipienta.
Nu prea ai ce face! Sfatul meu e sa mergi la dentist pana sunt "mici" la suprafață deoarece caria începe din interior înspre exterior și nu invers. Odata ce caria a ajuns la suprafață și e vizibila, nu poți sa ști cu exactitate cat de afectata e măseaua și în interior. Atât timp cât nu doare s-ar putea sa ai nevoie doar de o mica plomba dar nu mai aștepta. La dentist vei primi anestezie garantat și nu te va durea deloc. Apoi după ce îți tratezi cariile în mod corespunzător, prin periaj zilnic după fiecare masa + apa de gura, îți vei putea îngriji dantura și vei evita alte carii pe viitor. Acum ori le tratezi ori le lași sa iti mănânce în continuare măseluțele și în câțiva ani vei regreta. Cu cât așteptarea e mai mare cu atât și durerea, și extinderea cariilor și prețul tratamentului. Bafta!
Carmen133 întreabă: