| nikolettta a întrebat:

Am 3 intrebari legate de paradontoza:
1.Se mosteneste? Adica daca bunicul si tatal si mama mea sufera de asa ceva am sanse sa fac si eu chiar daca am o igiena orala destul de buna?
2.Care este varsta minima la care poate sa apara si care sunt primele simptome?
3. Daca dintii deja se clatina ce mai poate fi facut ca sa nu-i pierd?
funda+mersi+vot

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Minnie a răspuns:

Nu se mosteneste. Nu este legata de igiena ci de organismul tau, de predispozitia lui la infectii. Daca sistemul imunitar este mai slabut, vei face. Eu am de la 14 ani, deci de vreo 25ani. Daca dintii se clatina exista o solutie lichida preparata de dentist cu care te va da in cabinet. Eu am fost la Facultatea de Stomatologie si un timp, ma dadea cu acea solutie sub supravegherea medicului timp de 15 min apoi ma stergea. Se intareau dintii si gingiile. De asemenea, detartrajul ajuta foarte mult deoarece piatra stransa intre dinti ii slabeste si mai mult.

3 răspunsuri:
| Wolfenstein a răspuns:

Principalele simptome ale paradontozei sunt:

- inflamatia si sangerarea gingiei la periaj;
- miros neplacut al gurii (halena);
- prurit, senzatie de tensiune interdentara;
- gingii fragile, care se desprind usor de dinti.

Factori care contribuie la declansarea paradontozei:

- depunere de tartru pe dinti;
- o igiena bucala deficitara;
- pozitia dintilor pe arcade;
- cariile;
- lucrari protetice adaptate incorect;
- factori generali: varsta, predispozitia genetica, anumite boli cronice (ex: diabetul zaharat), stresul, imunitate scazuta, starile fiziologice (sarcina, pubertatea);
- fumatul, consumul de cafea si bauturi alcoolice in exces;
- o alimentatie bogata in zahar, deficiente de vitamina C, calciu si acid folic etc.

Tratamentul paradontozei

Tratamentul este destul de complex si, in general, nu implica vindecarea completa ci doar incetinirea evolutiei bolii.

Tratamentul se aplica de catre medic in cabinetele stomatologice si, in functie de stadiul bolii, poate consta in aplicatii locale de antiinflamatoare si antibiotice, interventii chirurgicale (chiuretajul gingival si subgingival, chirurgia osoasa alveolara, gingivectomii), tratament ortodontic si de imobilizare, restaurari coronare sau protetice etc.

Cateva tratamente naturiste pentru paradontoza:

• Maseaza gingiilor cu ulei de masline (ajuta la atenuarea durerilor si cicatrizarea ranilor);
• Mesteca in fiecare zi o radacina de hrean care, datorita proprietatilor sale revulsive creste afluxul de sange in zona gingiilor;
• Clateste gura, timp de 5 minute, de 3 ori pe zi, cu un amestec din 40 de picaturi de tinctura de propolis diluate in 50 ml apa sau cu tinctura din scoarta de steja (diluata cu apa);
• Maseaza gingiile zilnic cu sare marina, suc de aloe vera sau zeama de lamaie;
• Mesteca zilnic 4-5 g de propolis, apoi inghite, pana la vindecare;
• Faceti gargara cu decoct de scoarta de stejar 4-5 linguri la o cana de apa;
• Aplica pe gingii, pe spatiile dintre dinti, coenzima Q10 (reduce inflamatia);
• La fiecare periaj, presara pe pasta de dinti extract din seminte de strugure (foloseste o periuta de dinti cu peri foarte moi). funda?; x

| EmaS a răspuns:

Din pacate se pot transmite genetic tot felul de boli sau de slabiciuni de la parinti.Si eu am luat aproape tot ce este rau de la mama.Este o fire sensibila, bolnavicioasa, etc.Asta este.Din fericire pentru tine, acum se trateaza si paradontoza.Sanatate!

| Rozette a răspuns:

1. Nu, nu se mosteneste. Parozdontoza este legata de igiena orala a fiecaruia, nu e transmisibila.
2. Am o colega de 15 ani care are inceput de parodontoza in partea de jos a dintilos de la baza. Nu exista varsta minima, este vorba doar de igiena, dar prin aprox de la 14-15 ani in sus.
3.Depinde. Daca sunt dinti de lapte, primii dinti, nu e nici o problema. Daca sunt dintii de minte, permanenti, atunci va trebui sa folosesti pasta de dinti SENSODINE si PARODONTAX GEL ca sa iti fixezi mai bine dintii, dar as crede ca mai e o sansa... Sper sa iti rezolvi problema, consulta mai bine un specialist. Sanatate!