A palpat trompa intre degetele aflate in vagin si mana de pe burta. Salpingita este o boala acuta, se face in 24-48 de ore, ecografia de acum o luna e lipsita de orice semnificatie in context.
Fa o ecografie ginecologica cat mai curand. Daca intr-adevar diagnosticul a fost corect, ai nevoie de tratament antibiotic si antiinflamator. Aceasta boala netratata corect poate da sterilitate.Sanatate!
Salpingita acuta este o conditie ginecologica constind din infectia si inflamarea oviductelor. In cele mai multe situatii clinice termenul salpingita acuta si boala inflamatorie pelvina sunt folosite simultan pentru a descrie infectia acuta a tractului feminin genital superior. Boala inflamatorie pelvina este o conditie fara o definitie precisa si poate include inflamatia oricarei dintre urmatoarele structuri anatomice: endometrul, oviductele, ovarele, peretele uterin, seroasa uterina si ligamentele largi. Multi medici prefera termenul de salpingita in afectarea oviductelor.
Exista doua tipuri de salpingita: acuta si cronica. Simptomele apar de obicei dupa menstruatie si cuprind secretii vaginale anormale, urit mirositoare, durere la ovulatie, durere la actul sexual, durere abdominala, febra, greata.
Infectia origineaza in vagin si ascede in tubele fallopiene. Deoarece infectia se poate extinde limfatic sunt infectate si alte structuri genitale adiacente. S-a presupus ca fluxul menstrual retrograd si deschiderea cervixului in timpul menstruatiei permite infectiei sa ajunga la tubele fallopiene. Alti factori de risc cuprind chiuretajul, histeroscopia. Factorii de risc care afecteaza micromediul vaginal si cervixul permit organismelor infectante sa prolifereze si sa migreze in tubele fallopiene. Contactul sexual poate facilita extinderea bolii din vagin in tubele fallopiene prin contractiile uterine si organismele aduse odata cu sperma.
Pentru femeile intre 16-25 de ani salpingita este cea mai frecventa infectie severa. Afecteaza aproximativ 11% dintre femeile de virsta reproductiva. Salpingita este frecventa printre membrii claselor socioeconomice defavorizate. Ca efect al multiplilor parteneri sexuali si a imposibilitatii de a dispune de servicii de sanatate adecvate salpingita este o infectie cu incidenta ridicata in astfel de grupuri sociale. Lipsa cunoasterii simptomelor specifice si absenta folosirii contraceptivelor sunt de asemeni comune in aceste grupuri de populatie crescind incidenta salpingitei.
Salpingita poate conduce la infertilitate deoarece ovulele eliberate in ovulatie nu pot ajunge la sperma. La un singut episod de salpingita riscul de infertilitate este de 8-17%. La 3 episoade de salpingita riscul este de 40-60%, desi riscul exact depinde de severitatea infectiei. Oviductele afectate cresc riscul de sarcina ectopica la 10%. Jumatate dintre sarcinile ectopice se datoreaza salipingitelor.
Salpingita este de obicei tratata cu antibiotice. Tratamentul prompt reduce complicatiile. Se vor identifica partenerii sexuali care vor fi tratati de asemeni.
Patogenie
Cele mai multe cazuri de salpingita acuta apar in doua stadii. Primul implica dobindirea unei infectii vaginale sau cervicale. Cea de-a doua implica migrarea infectiei in tractul genital superior. Desi mecanismul exact ai migrarii este necunoscut, fluxul menstrual retrograd si deschiderea cervixului in timpul menstruatiei u fost suspectate a facilita infectia genitala superioara. Procedurile chirurgicale si interventionale asupra tractului genital feminin cum este chiuretajul, biopsia endometriala, histeroscopiile intrerup bariera cervicala si predispun femeile la astfel de infectii. De asemeni alterarea micromediului vaginal prin tratamente antibiotice, ovulatie, menstruatie sau boli transmise sexual poate dezechilibra flora endogena microbiana dind voie organismelor nonpatogene sa suprapopuleze si migreze spre tractul genital superior.
Acesti factori pot de asemeni facilita migrarea patogenilor cum este Neisseria gonorrhoeae sau Chlamydia trachomatis. Contactul sexual poate contribui la migrarea infectiei prin contractiile uterine si sperma purtatoare de organisme.
Odata ajunse in tractul superior genital factorii microbieni si ai gazdei par a juca un rol in gradul de inflamare si cicatrizare al structurilor. Aceste procese ramin inca neintelese. O zona de cercetare este interactiunea chlamydiei cu celulele gazdei. Studiile histologice si clinice arata o variabilitate semnificativa a gazdei ca raspuns la infectia cu chlamydia.
Cauze si factori de risc:
Microorganismele asociate de obicei cu salpingita sunt chlamydiile si neisseriile. Fata de infectia din alte zone ale corpului salpingita acuta este de obicei polimicrobiana. Alte organisme asociate cuprind Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, totusi rolul exact al acestora ramine necunoscut.
Rolul virusului herpetic genital 2 in infectia si inflamatia genitala este studiat. Ulceratiile tractului inferior produse de acest virus poate intrerupe bariera endocervicala facilitind extinderea organismelor. Prezenta celulelor inflamatorii in tractul superior datorita infectiei virale poate creste distructia locala a tubelor fallopiene.
Semne si simptome
Incidenta salpingitei acute este ridicata la femeile active sexual intre 15-24 de ani. Studiile indica ca persoanele din acest grup de virsta prezinta comportamente de risc inalt cum sunt partenerii multiplii sexuali, folosirea inconstanta a prezervativului si a altor anticonceptionale, folosirea de droguri si alcool si prezentarea tardiva la medic.
Factorii psihologici care cresc riscul la femeile tinere cuprind nivelul scazut al anticorpilor protectori si ectopia cervicala. Boala este extrem de rara la femeile fara menstruatie cum sunt cele gravide, din premenarha sau postmenarha. Daca boala apare in timpul sarcinii se manifesta in primul trimestru inainte de modificarile barierei cervicale mucoase care previn migrarea infectiei. Similar contraceptivele hormonale reduc riscul de salpingita prin ingrosarea mucusului cervical si scurtarea duratei fluxului menstrual. Riscul de infectie se dubleaza daca femeia isi incepe viata sexuala inainte de 16 ani.
O varietate de semne si simptome definesc salpingita acuta si stabilesc diagnosticul:
Durerea in abdomenul inferior si pelvis este de departe cel mai comun simptom de salpingita acuta. Peste 90% dintre paciente cu aceasta boala prezinta durere abdominala difuza bilaterala. Durerea este frecvent descrisa drept constanta dar se poate manifesta si prin crampe. Durerea este accentuata de miscare si activitatea sexuala. In general durerea se mentine pentru 7 zile.
Aproximativ 75% dintre paciente prezinta secretii abundente vaginale urit mirositoare.
Singerarea vaginala anormala, mai ales sub forma de pete pe lenjerie sau menoragie este observata la peste o treime dintre paciente.
Greata si varsaturile sunt tardive in evolutia bolii. Pacientele pot acuza febra.
Peste 5% dintre paciente pot dezvolta simptome de inflamatie perihepatica si durere pleuritica.
Simpomele apar mai ales la sfirsitul menstrelor sau precoce in ciclul menstrual. Aglomerarea temporala a simptomelor imediat dupa menstre se poate datora nivelelor scazute de progesteron care influenteaza bariera de mucus cervical, subtiind-o si scazindu-I eficacitatea dupa menstruatie.
Examen fizic:
Diagnosticul salpingitei acute se bazeaza de obicei pe elemente clinice. Diagnosticul clinic este imprecis si nici o examinare fizica, test de laborator sau anamneza nu este specifica pentru boala. Cele mai multe femei cu salpingita acuta prezinta sensibilitate la palparea directa a abdomenului inferior. La examinarea pelvina sensibilitatea anexelor care este bilaterala este observata. Sensibilitatea este observata la miscarea uterului sau a cervixului. Pacientele prezinta debacluri cervicale mucopurulente. Cele cu sindrom Fitz-Curtis-Hugh (sindromul dureros pelvin) pot prezenta sensibilitate la palpare in cadranul abdominal superior. Examinarea fizica poate evidentia mase ale anexelor. Pacientele pot prezenta semne de peritonita la examinare.
Criteriile medicale de diagnostic a salpingitei cuprind urmatoarele:
-sensibilitate a abdomenului inferior
-sensibilitate a anexelor
-sensibilitate cervicala la mobilizare
-febra, debacluri vaginale anormale
-rata de sedimentare a eritrocitelor crescuta, proteina C crescuta, testarea pozitiva pentru infectie cu N. gonorrhoeae sau C. trachomatis.
Evolutia salpingitei:
Rata de mortalitate a infectiei este mica. Decesul pacientelor poate surveni dupa o ruptura de oviduct. Cele mai multe salpingite determina sechele de lunga durata la 25% dintre pacienti. Cele mai severe dintre aceste sechele sunt infertilitatea tubara si sarcina ectopica. Alte sechele cuprind durerea pelvina cronica, dispareunia, tulburarile menstruale si adeziunile pelvine. Durerea pelvina cronica a fost asociata cu reducerea sanatatii mentale si fizice. Diagnosticul si tratamentul precoce reduce incidenta complicatiilor.
Eu nu stiu ce sa zic. Medicii au diverse metode de a recunoaste bolile. Poate daca ai aceasta boala se simte altfel si de asta a procedat astfel...Eu in locul tau m-as duce si la alt medic, sau cel mai bine la medicul de familie si daca si acesta spune ca ai aceasta boala te sfatuiesc sa iei un tratament sau eventual, sa te internezi.
Doctorii de multe ori sunt niste idioti. Eu m-am dus la un doctor la consult si aveam o usoara tahicardie ( de la emotii ) si el s-a uitat la mine, m-a vazut inalt si cica ca sunt suspect de Sindromul Marfan si sa-mi fac ecografie la inima.
Evident am facut-o, nu am asa ceva dar am tras o sperietura!
Nu te interna, du-te fa o radiografie pentru linistea ta si sper sa nu fie nimic! Oricum iti zic : nu te lua dupa tot ce spun medicii ca marea majoritate sunt niste idioti deoarece medicii de calitate is de mult pleecati din tara! Oricum, repet pentru linistea ta mai fa o radiografie!
Mario1996 întreabă: