Carnea peştilor este plăcută la gust şi mult mai digerabilă decât produsele şi preparatele din carne de pasăre sau de mamifere. Stiu de la scoala ca pestele are un numar de proteine cat are si oul. Mie imi plac icrele si eu le mananc fara nici o problema!
Majoritatea icrelor peştilor sunt comestibile şi gustoase, având o valoare alimentară ridicată.
Icrele albe au un conţinut ridicat de vitamina A, de acid folic, de potasiu şi mai ales de fosfor. Icrele negre (caviarul) conţin mult fier, fosfor, magneziu şi vitamina D [mai multe informaţii nutriţionale despre icre]. Prin conţinutul ridicat de nutrienţi valoroşi, icrele sunt benefice organismului uman.
Parintii prietenei tale au putina dreptate atunci cand nu o lasa sa le consume deoarecem iata dezavantajele icrelor:
conţinutul relativ ridicat de colesterol (se consumă doar ocazional de căre bătrâni şi de către persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului circulant),
- prezenţa unei cantităţi mari de sodiu şi de clor, în cazul caviarului şi a icrelor conservate (Se evită consumul de icre sărate în caz de hipertensiune, retenţie hidrică, boli cronice degenerative).
- nivelul ridicat de purine, în cazul icrelor negre şi al celor roşii (de Manciuria) (nu se consumă în caz de gută sau hiperuricemie).
Important!
Majoritatea salatelor de de icre care se găsesc în comerţ, nu sunt sănătoase, deoarece conţin o serie de aditivi (conservanţi, acidifianţi, agenţi de îngroşare, etc. ), sare, precum şi grăsimi de proastă calitate (Gh. Mencinicopschi).
Icrele toxice şi alte icre periculoase
Lăsând deoparte icrele alterate, care desigur conţin substanţe nocive şi germeni patogeni, există unele specii de peşti, care în mod natural produc ovule cu efect toxic pentru om. Cei mai cunoscuţi peşti a căror icre sunt toxice, sunt: mreana, somnul pitic şi mihalţul. Intoxicaţia cu icrele acestor specii, nu este gravă, manifestându-se prin greaţă, diaree şi dureri de cap.
La somn, icrele sunt neplăcute la gust şi relativ indigeste, provocând intoxicaţii doar în cazul persoanelor sensibile. Icrele de somn sunt considerate a fi mai mult necomestibile decât toxice, dar se recomandă a fi evitate, fiind alergene şi greu de tolerat.
Icrele de ştiucă sunt foarte apreciate şi căutate, însă ele se pot dovedi periculoase, deoarece pot fi contaminate cu larvele unui vierme parazit asemănător teniei (Diphyllobothrium latum). De aceea se recomandă sărarea şi congelarea acestora timp de câtva zile înainte de folosire (Gh. Mencinicopschi).
Cred ca aici gasesti exact raspunsul interebarii tale, deci nu toate icrele sunt comestibile, unele pot fi toxice, ori ca sunt prajite ori ca sunt in ulei tot toxice raman! Sper ca te-am lamurit!
Wow @Malvina, raspuns de nota 10.
Are dreptate ce scrie acolo, se vede ca este foarte bine informata, in plus fata de asta doresc sa adaug ca nu numai icrele, dar orice mancare gatita prin prajire este nesanatoasa, ca ar trebui sa consumi asa ceva la cel mult la 2. 3 saptamani odata, multe mancaruri se fac in cuptor sau sub capac si sunt cel putin la fel de gustoase, si cu siguranta mai sanatoase. Pace!
Eu la astea cu prajite nu ma pricep , n`am mancat, mie imi plac alea la cutie gata preparate si le cumpar de la supermarket!
1. Icrele ( sa zicem cele preparate acasa de mama ta )nu sunt tratate termic si pot avea paraziti, foarte periculosi.
2. Cele cumparate de-a gata, in cutiute, nu contin icre propriu zis decat foarte putin (10% sau mai putin )uitat-te pe eticheta si ai sa vezi.Contin tot felul de chimicale, amidon, coloranti si potentiatori de gust, asa ca n-au practic nicio valoare nutritiva.
3. Cele prajite in tigaie, ca orice prajeala sunt nesanatoase.
Http://www.bioterapi.ro/......crele.html
Aici e de unde a furat malvina.Nu mai face copypaste malvinuto!
Malvina e o hoata, nu e bine informata. Plagiatul se numeste furt intelectual orig: http://www.bioterapi.ro/......crele.html
anonim_4396 întreabă: