Lipsa somnului duce la multe urmari rele pentru sanatate. Uite doar cateva:
http://www.doctor.info.ro/lipsa_somnului.html
http://sanatate.acasa.ro/boli-7/6-consecinte-ale-lipsei-de-somn-150755.html
Scadere in inaltime nu, ca nu are cum sa ti se scurteze oasele si cartilagiile, dar nu mai cresti daca esti in perioada de crestere. Este o chestie legata de glandele hormonale si de functionarea lor, hormonul de crestere este secretat in somn si daca nu dormi normal ca nu se secreta acel hormon, deci nu mai cresti. De-asta si bebelusii si copiii foarte mici dorm atat de mult.
Inaltimea noastra are mici variatii zilnice, din cauza unor mici tasari ale discurilor intervertebrale in timpul perioadelor de activitate. De aceea seara suntem un pic mai scunzi decat dimineata. In timpul somnului de noapte, musculatura se relaxeaza si presiunea asupra discurilor i.v. scade, acestea revenind la dimensiunile initiale. Daca nu dormi suficient, discurile i.v. nu-si revin complet la dimensiunea anterioara. Daca lipsa de somn se cronicizeaza, poti scadea in inaltime prin aceste tasari care nu se mai pot remedia. Desigur, in perioadele de crestere, scaderea in inaltime nu se produce, fiind compensata de cresterea in lungime. Pentru ca ceva-ceva tot doarme omul, oricat de insomniac ar fi.
Problema cu hormonul de crestere, evidentiata aici de cineva, e adevarata, in sensul ca poate afecta cresterea organismelor aflate in perioada de crestere. Dar nu nivelul scazut de hormon de crestere duce la scaderea in inaltime in lipsa cronica de somn.
Aceasta tulburare a somnului apare din cauza evenimentelor de peste zi: probleme, frustrari, intamplari neplacute, temeri, frica nemotivata, obsesii, fobii, traume si altele. Apare in general in cazul copiilor de peste 12 ani si in cazul adolescentilor.
Ameliorarea si vindecarea acestei probleme consta intr-o comunicare permanenta cu copilul, calmare si relaxare inainte de culcare si, in cazurile grave, terapie prin intermediul careia copilul invata sa isi cunoasca mai bine problemele si sa le gaseasca o rezolvare.
Daca ar fi asa, as fi fericit! Am 2, 02 m inaltime, si crede-ma ca as fi gata oricind sa renunt la vreo 10 cm. Si, cum in ultimul an am stat cam prost cu somnul, si nu am scazut deloc in inaltime, e clar ca daca nu dormi inaltimea nu e afectata!
Ea in schimb poate fi incetinita la tinerii si adolescentii care sunt in perioada de crestere masiva (9-11 si 16-18 ani), nu are rost sa iti mai explic cum se intimpla asta, odata ce mixxjim a facut-o foarte bine.
Prin somn, organismul se regenereaza. De obicei in somn crestem. Atunci au loc diferite procese de dezvoltare a organismului.
Da este adevaratDaca nu dormi suficient, discurile i.v. nu-si revin complet la dimensiunea anterioara
Cred ca da eu am avut multe nopti nedormite mai ales in weekend nu dorm deloc si am cam 1.60
Buna!
Nu pot spune ca este total fals dar cu adevart in timpul somnului creierul face un fel de "revizie" intregului corp si repara tot ce s-a stricat pe parcursul zilei. Iar daca esti atent poti vedea ca dimineat esti mai inalt decat seara cu aprox. 1cm, asta de datoareaza faptului ca in timpul noptii oasele capata multe fluide.
La inaltime nu, dar la greutate da chiar si gandirea o afecteaza oricum mai bine baga somn cat poti
DeeDee817 întreabă: