Pai da, insa nu cruda... Nu?
Cruda!
În cel mai rău caz o să faci indigestie.
Nu sunt singurii care fac dubioșenii. Dau "afumăturile" cu fum artificial (o soluție plina de chimicale care da aspect de afumat și miros de fum) sau le afumă superficial la "cald".
Deci nu pot patii chestii grave? Si de acum daca mai cumpar cruda sa o pun la fiert? Sau sa nu mai cumpar cruda? Cum ar fi mai bine sa fac?
Aaaaaaa! Stai că acum m-am prins: Ai luat slănină "crudă". Asta nu se mănâncă așa. Ea se poate topi la ceaun pentru untură și jumări, sau se pune la friptură ori în sarmale.
Adica si daca am luat de la cetina si nu de la un om de acasa tot nu e ok sa o mananc asa cruda?
Slănina crudă este doar pentru gătit - nu se mănâncă "așa"!
Si atunci daca am mancat asa e si foarte posibil sa patesc ceva grav? Sa ma imbolnavesc? Sau cam mica probabilitatea? Cum e in general de fapt? E destul de mare probabilitatea sa te imbolnavesti de ceva de la carne cruda sau nu chiar?
Dacă ai mâncat doar o "bucățică" nu pățești nimic. Dacă bucățica a fost mai mare poți face indigestie. Pe viitor să fii atent.
Dacă ai luat-o de la un producător autorizat acesta testează carnea - fiecare carcasă. Dacă o iei de la cineva de la țară și nu este testată poți face trichineloză - dar la tine nu este cazul pentru că a fost procesată într-o fabrică autorizată sanitar - veterinar. Stai liniștit.
Atunci pot sa mananc oricata ca e ok? Daca nu e luata de la un om de acasa ci de la o firma de asta care o trimite in magazine
Nu nu este OK. Stomacul și intestinele tale nu sunt capabile să digere slănină crudă. Eu ți-am spus că poți face indigestie dacă ai mâncat o bucată. Dacă vei continua să o consumi vei face sigur indigestie și nici ficatul nu va reacționa bine. Îți recomand să o gătești cumva: să o topești la ceaun sau să o "frigi" pe țepușă la grătar dacă stai la curte.
Știu că ai dat bani pe ea - dar nu merită să-ți pui sănătatea în pericol.
Sau e ok si daca o gatesc in casa pe o plita sau aragaz de exemplu?
Deci se poate si sa nu patesti nimic si oricat ai manca dar se poate si sa patesti? Sau sigur te imbolnavesti daca tot continui sa mananci? Sau depinde? Doar ca oricum ar fi e cel mai bine sa o mananci gatita pentru ca nu ai de unde sa stii ce e cu acea carne?
Poți să o frigi pe o tablă pusă pe ochiul de la aragaz sau să o topești la ceaun să faci jumări. Pentru frigerea pe aragaz ar fi ideal să ai o tigaie - grătar din fontă pentru aragaz că de pe tablă curge și murdărești foarte tare aragazul.
Dacă o mănânci crudă sigur te îmbolnăvești. Nu există poate!
Dar cu cat mananci mai mult cu atat creste riscul de imbolnavire? Asta e?
Da!
Deci in concluzie daca nu mananci mult sau prea mult, exista posibilitatea sa scapi fara sa patesti ceva dar daca mananci mult sau prea mult nu scapi, e sigur
Da.
Ce scrie pe ea? Scrie produs fiert si afumat, produs fiert, crud?
Ai intrebat mai sus daca e ok sa mananci daca nu ai luat-o de la un om de acasa. Eu iti spun ca nu as avea incredere sa iau slanina de la un taran mai ales pe caldurile astea. Macar cele din supermarket sunt facute in anumite conditii de igiena pentru ca au si ei controale. In primul rand, vezi proprietatile organoleptice. Arata rau? Miroase urat? Are un gust oribil? Daca raspunsul e nu, atunci cel mai probabil nu o sa patesti absolut nimic. Acum vezi tu ce faci cu ea, poti sa o gatesti, sa o fierbi sau sa o pui pe gratar sa vezi tu
Deci e de aia de la cetina de la penny de mangalita si doar atat scrie ca e de mangalita, si e neafumata
Langa ea pe raft erau produse afumate sau fierte gen mezeluri, salamuri sau era carne cruda?
Pai asta sincer sa iti spun nu mai stiu... Dar parca produse crude. Nu mai stiu deci
O sa îți de-a burta niste semnale, daca ele apar atunci e momentul sa nu mai mănânci.
Dă-o și tu cadou la cineva care îți displace
Gabi ți-a dat cel mai pertinent răspuns. Eu zic sa faci jumări din ea, ies delicioase. mănânci jumări cu ceapa și roșii esti boss de boss.
Cel mai probabil o sa faci indigestie. Dar s-ar putea totuși sa nu pățești nimic. Și eu am mâncat odată carne crudă de porc și nu am avut nimic. Dacă ție rău fă-ți ceai de ghimbir
Si ai mancat mult? Cat ai mancat?
2011alexandru întreabă: