| Derniue31 a întrebat:

Am facut 5 radiografii intr o luna, 2 abdomen și 3 coloana cu tot cu plămâni+ un ct craniu nativ
Stie cineva daca se poate întâmpla ceva de la atâtea radiații? Imi este foarte frică și nu mi s-a zis nimic, iar astăzi am citit și am văzut ca nu este ok atâtea raze… Pot păți ceva?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Un ct face cat aproximativ 70 radiografii ca radiatii, sau chiar mai mult, deci imagineaza ti aia cu un ct pe luna, sau mai multe.
Deoarece la radiografie se face sub o zecime de secunda, la ct, se face ca un film, si te umple cu sute chiar mii de ori doza aceea de radiatii. Cel mai sigur inca e RMN ul care nu da radiatii, dar e scump si nu poti vedea mereu pe RMN ce vezi pe CT si invers, depinde ce se cauta, desi sunt multe chestii la care se pot folosii amandoua, depinde si de buget(mai putin cand RMN ul e obligatoriu(cum am zis unele chesti nu se vad decat pe CT), mai e problema ca RMN e metal, si unii pacienti nu pot intra deoarece poate interfera cu metalul din anumite aparate din corp, sau chiar sa le smulga, in fucntie de material(in functie de material, poate sa nu).

24 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

TEME-TE nu de radiația acumulată cât de motivul pentru care ai făcut atâtea radiografii

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Nu este ok, dar faptul e consumat.
Nu ai intrebat de ce atatea radiografii? Ce cauta?

Poti combate efectul radiatiilor consumand alimente cu antioxidanti, multa Vit C.
Poti lua o lingurita de argila, amestecata in apa, dimineata pe stomacul gol. Are rol de absorbant, elimina toxinele.
Apoi micul dejun dupa jumatate de ora.

| anonim_4396 a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Https://www.mayoclinichealthsystem.org/......s-debunked
https://www.health.harvard.edu/......e-of-detox
partea cu detoxul cam intri in mana nutritionistilor, am mai vorbit si eu cu ei, ficatul se ocupa de detox, daca vorbim de toxine, si in rest nu prea merge, pana si carbunele nu iti ia toxinele din sistem, functioneaza numai in prima juamtate- 1ora, cand omul abia a consumat sau inca e in tractul digestiv(nu cand deja e in sange sau altele) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6620762/
asa scrie si in cartile de medicina, dupa aceea efectul e o trebuie sa i dai antidot.
La vitamina C, si antioxidanti ai dreptate dar numai pe jumate, efectul nu se repara, ci ei au rolul de a tampona speciile reactive, care se produc datorita apei radiate: se produce H2O2,
dar ele nu repara ADN ul, mutatiile, pentru asta sunt enzime, si mai e si afectarea directa a radiatiilor asupra ADN ului, si antioxidantii nu pot face nimic acolo, maxim scazi efectul, dar nu la 0.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu se întâmplă nimic. Oamenii fac scintigrafii care radiază cât zeci de radiografii. Dacă aşa a trebuit să le faci, există un motiv.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Un ct e aproximativ 70 de radiografii, deci na, aia e nimic.

| DrMihailoviciS a răspuns:

Salut!

Radiațiile de la radiografii sunt destul de mici, dar, în cazul în care ai făcut multe într-un timp scurt, e bine să vorbești cu medicul tău și să îi spui că vrei să mai stopezi radiografiile pentru o perioadă...

Corpul nostru poate suporta o expunere moderată la radiații fără efecte negative pe termen scurt, dar nu strică să știi că totul e ok. Cel mai afectat ar fi creierașul, într-o mică măsură. Pe scurt,,, îl îmbată de cap''.

Sper să îți fie de ajutor! Doamne ajută!
Dr. Mihailovici S.

| Derniue31 explică (pentru DrMihailoviciS):

Nu știu dacă sunt mici, am calculat pe internet și doar o radiografie abdominală care e Dap:[Gy*cm2] îmi dă 3, 6 msv nu cred ca arata ok aplicația, ar veni exagerat de mult toate adunate

| PetardeF1 a răspuns:

5 radiografii intr-o luna nu iti vor face nimic. Stai fara grija, daca nu ai vazut efecte pana acum atunci nici nu o sa vezi. Imagineaza-ti ce se intampla la aia de iti fac radiografiile, care fac zeci de radiografii pe zi.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru PetardeF1):

Cei care fac radiografiile stau in alta incapere. Deci, nu au efect asupra lor.

| anonim_4396 a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Deoarece sunt sigur ca te referi la doctor, nu are efect deoarece e un perete de plumb, si radiatiile astea sunt absorbite mai tare de particule cu masa mai mare(radiatiile x), de aceea ele se aduna mai tare in oase, decat in restul corpului(unde e si calciul), depinde si de radiatii, dar majoritatea trec de peretii normali cum sunt cei de spital, si doctorii ar primii o doza mica de radiatii zilnica, daca nu ar pune materialul de plumb, care blocheaza toata acea radiatie.

| Derniue31 explică (pentru anonim_4396):

Deci practic radiografiile adunate și ct, ar veni cat 2 ct uri pe lună? Și la ct ul de la cap am stat un minut cred, nu știu dacă are relevanță sau dacă vin mai puține radiațiile în funcție de cat stai

| anonim_4396 a răspuns (pentru PetardeF1):

Scuze nu am fost atent când am citit am crezut ca ai scris cei care fac 10 radiografii(pacienti)nu cei care iti fac radiografii(medici), medicii sunt în siguranță deoarece stau după un perete de plumb.
Sunt și medici care sunt iradiati, de ex în chirurgie, interventionistii unde procedurile pot cere radiatii, sau radiografie în timp real, ca un ct, dar nu zilnic, dacă nu sunt specialitati chirurgicale, se poarta și haine de plumb. Radiologie interventionala în schimb primește un cartonaș care se colorează la prea multe radiatii și are liber atunci sa își revină de la radiatii sa nu depășească doza. Medicii sunt destul de protejati, (cât se poate) de extra radiatii, mai ales ca radiatiile alea îți scad numarul de radiografii ce le poți face per total în acel an.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Derniue31):

Am zis 70- sute mii de ori doza lor de radiație a radiografiilor, deoarece depinde de expunere la ct, și de suprafață iradiata la ct și radiografie, cat si de masa si materialul iradiat, deoarece cum am zis calciul absoarbe mai multe radiatii, practic adunate e încă sub un ct de torace, dar nu o iau asa deoarece iradiata era zona capului, dar ca doza, nu e risc, https://www.google.com/......https?/url un ct are peste 1 în general chiar 8 msv doza radiatii, iar o radiografie pana la 0.1 și minim 0.004?, acolo în link ai exemple de doza medie de radiație data de fiecare unde scrie ct cta sau din astea e ct, nu radiografie simpla.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Derniue31):

Nu am zis sute de mii, ci 70 pana la sute sau mii(subliniez sau), ca mi-am dat seama ca poate fi confuz comentariul.

| Derniue31 explică (pentru anonim_4396):

Pe ct scrie Dlp:1041, iar la radiografii scrie bă în ugy*m2, ba gy*cm2, nu știu cum se calculează încât sa mi pot da seama daca am trecut limita …

| anonim_4396 a răspuns (pentru Derniue31):

Aici ai un fel de calculator pentru acel Dlp, https://howradiologyworks.com/dlp-calculator/
foloseste acesta pentru radiografie https://www.dosewizard.com/......raphy.html si aduna msv urile, ele nu se calculeaza pe luna ci pe an, deci daca in un an depasesti un anumit numar, cred ca era 20msv conform europei, nu e ca e rau, dar creste putin riscul, la Americani e pe la 50 daca imi amintesc.

astea nu sunt oimportante decat daca vrei sa citesti despre dlp si gy*cm2
https://en.wikipedia.org/wiki/Dose_area_product aici ai despre aia cu radiografia aia cu gy si dlp https://radiopaedia.org/articles/dose-length-product "The dose length product does not take the size of the patient into account and is not a measure of absorbed dose."

| Derniue31 explică (pentru anonim_4396):

Nu știu dacă am calculat bine, dar ct ul cred ca vine undeva la 2, 3msv, iar la radiografii nu stiu cum sa calculez, dar nu cred ca depășește ct-ul, sper oricum ca nu m-am iradiat prea mult și nu se întâmplă nimic
Mulțumesc frumos pentru răspunsuri!?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Derniue31):

2 3 msv, si radiografiile sunt sub 0. 1msv de la 0.04 pana la 0.1 daca luam 5 radiografiim ai inca 0.5 deci 2.5-3.5msv pana la 20 mai ai de mers putin, ( doza anuala, din europa, ea nu se calculeaza pe luna din cauza efectului de durata a radiatiei, si faptului ca radiatia se mentine in corp), deci nu ti face griji numarul era mare de radiografii, deci daca nu ai mai facut acest an radiografii sa calculez, esti destul de sigur cu radiatiile, 2 ct uri pe luna sunt multe deoarece: 1.5 pana la 6 8 msv daca dublam ajungem la 3 la 14 msv adica in o luna un pacient poate primii doza pe un ansad, ceea ce nu ar fi rau daca nu ar depasii doza sau sa nu o depaseasca cu mult(dar cine poate prezice viitorul te trezesti ca mai ai nevoie de un ct la coloana la torace la cap, si asa mai departe, si poate sa fie vital acel ct), si daca nu ar mai avea nevoie de radiografii, dar ele apar, daca trebuie sa faca acele ct uri lunarsad, 2 in luna se mai menajeaza, dar in fiecare luna, si uneori e nevoie si de asta, sa ii dai 16 msv de radiatii in fiecare luna pentru al verifica sa nu faca complicatii sa nu moara luna urmatoare.

| Derniue31 explică (pentru anonim_4396):

Mai am de acum 9 luni o radiografie abdominală și un RMN cu substanță pelvis, dar din ce am înțeles rmn nu radiază

| Derniue31 explică (pentru anonim_4396):

Și am și multe eco, burta, inimă, dar nici astea nu radiază din ce stiu

| anonim_4396 a răspuns (pentru Derniue31):

Https://www.youtube.com/watch?v=kmfmGhI8l9E&t=220s daca vrei sa intelegi cum merge, dar iti explic pe scurt: foloseste protonii din corp, magneti puternici, si unde radio, protonii pe scurt protonii se alineaza cu campul elecromagnetic, si se fac perechi, care merg in o directie si cei care merg in cea opusa(stanga dreapta, sus jos, perechi de genul, ca doau segeti pe o linie si linia e axul proodus de camp), dar nu toti, undele radio, sunt energie care schimba polul la alea care nu au pereche, cand sunt lasate, bum, se reintorc in faza initiala si transmit inapoi energia, sa fie preluata de aparat, aparatul apoi are un algoritm si transforma acel semnal in imagine.
Aici iti spun, ca lumina vizibila are o lungime de unda mai ingusta, si deci are mai multa energie, deci ar fi mai radianta, si nu cred ca ne temem de lumina, trebuie sa ne temem numai de cea ionizanta, numai aia iradiaza(care e de la ultravioleta, tot mai ingusta cu tot mai multa energie, si tot mai periculoasa).

| anonim_4396 a răspuns (pentru Derniue31):

Asta e o mica lectie despre radiatii, daca ai chef sa citesti:
undele radio sunt radiatii cu lungime de unda de metri, adica nu au prea multa energie, cu cat lungimea de unda e mai mica, radiatia e mai mare https://www.mpe.mpg.de/437439/HighEnergy, electronii pot sarii la alt nivel de energie daca absorb suficienta enrgie, si daca absorb prea multa sa arunce acei electroni, cum se intampla in radiatiile cu lungime mica de unda, sau cele periculoase, cele ionizante, asta e periculos deoarece electronii aceia merg in lant si ciocnesc alti electroni, din cauza energiei ramase, sau pot sa ramana ca electroni noilor atomi si sa formeze ioni negativim de fapt asta facee radiatia, prea multa energie ce se manifesta prin afectarea atomilor si moleculelor, acestea dau peroxizi,( H2O2), deoarece apa H2O ajunge sa se tranforme in H2O+, acel electron poate sa mearga la o molecula de apa, si sa produca H2O- si apa in solutie e si H+ OH- si H2O la disociatie noi avem o parte ioni: H+ si OH la H2O+ si H si OH- OH- reactioneaza cu OH si se produce H2O2, care afecteaza ADN ul(efectul e mai tare decat afecteaza direct radiatia ADN ul), la ADN efectul direct e tot cu electronii, practic scoaterea electronilor din ADN, produce ioni, care afecteaza legaturile covalente, si astfel se destabilizeaza, chestie care nu poate fi protejata de antioxidanti.
La radiatiile cu lungime de unda mare: infrarosu, microunde, radio, nu au energie pentru a impinge electroni, la cumptor ceea ce incalzeste mancarea, nu are asa de multa legatura cu radiatia cat are legatura cu miscare moleculelor, e asemanator cu magnetul, creaza un camp electromagnetic, si face moleculele sa se miste dupa ax, dar axel ax nu e unul care sta pe loc, si astfel moleculele se misca, ceea ce creaza o tona de energie.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Derniue31):

Astea se fac si la gravida, la gravida nu se da nimic ce iradiaza, deoarece copilul ar fi la risc de deformatii uriase si daca ii faci radiografii simple, deci iti dai seama ce sigura e eco.
La gravida se mai poate face si RMN, practic, daca o femeie insarcinata face, inseamna ca nu sunt radiatii.

| Derniue31 explică (pentru anonim_4396):

Acum am aflat ca am nevoie si de o radiografie dentară si nu stiu ce sa fac, daca sa o fac …

| anonim_4396 a răspuns (pentru PetardeF1):

Un ct face cat aproximativ 70 radiografii ca radiatii, sau chiar mai mult, deci imagineaza ti aia cu un ct pe luna, sau mai multe.
Deoarece la radiografie se face sub o zecime de secunda, la ct, se face ca un film, si te umple cu sute chiar mii de ori doza aceea de radiatii. Cel mai sigur inca e RMN ul care nu da radiatii, dar e scump si nu poti vedea mereu pe RMN ce vezi pe CT si invers, depinde ce se cauta, desi sunt multe chestii la care se pot folosii amandoua, depinde si de buget(mai putin cand RMN ul e obligatoriu(cum am zis unele chesti nu se vad decat pe CT), mai e problema ca RMN e metal, si unii pacienti nu pot intra deoarece poate interfera cu metalul din anumite aparate din corp, sau chiar sa le smulga, in fucntie de material(in functie de material, poate sa nu).