Întrebare recomandată | Faye00 a întrebat:

Am fobie pentru stomatologi si pentru ustensilele lor de tortura. Asa am reusit sa ajung in situatia in care trebuie sa trec printr-o extractie a primului premolar superior, care are granulom si nu mai poate fi salvat. Am fost sa cer mai multe pareri, verdictul a fost acelasi: extractie. Problema este ca nu ma pot vizualiza in situatia de a trece prin aceasta trauma din nou. Am mai trecut de doua ori prin aceasta experienta si am ramas traumatizat. Am trecut si prin plombe fara anestezie, prin dureri si prin mainile grele ale unor stomatologi. Am format un fel de sistem de aparare si NU pot efectiv sa las dentistul sa imi extraga maseaua, mai ales ca este pozitionata langa sinus, imi imaginez toate nenorocirile. Nu il pot lasa sa smulga o parte din mine, mi-e ca reactionez ciudat si il lovesc. Nu stiu daca un psiholog m-ar putea ajuta. Cum sa fac sa ma conving sa fac extractia? Cum ar trebui sa gandesc, sa pun problema?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Gandeste ase; un rau mic, poate genera alt rau mai mare.infectia poate ajunge in sange si poti face septicemie, si muri.in ultima clipa s-ar putea sa-ti dai seama ca sant chestii mult mai grave si mai rele decat o extractie de, cateva minute cu tot cu anestezie.mergi la stomatolog, din timp, cand ai primul punct negru pe dinte ori masea.se repara mai simplu,si fara dureri. daca ajungi fara dinti, ori cu ei stricati, vei vedea ce inseamna sa nu poti manca, sa nu simti gustul mancari, sa-ti miroase gura a hoit.stii cum m-am convins eu? am suferit doua saptamani de dureri atroce.mai ales noaptea.si cand m-am hotarat, in cinci minute am scapat si de dureri si cu maseaua intreaga.si am spus; cat am putut fi de fricos si de prost, pentru cateva minute.si de atunci merg permanent la stomatolog si slava domnului, nu am murit, si am tati dintii si maselele, in timp ce fosti colegi arata in gura ca in fund. fara nici un dinte.

8 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Iti face anestezie si dupa aia nici nu stii ce se intampla in gura la tine, nu e asa mare scofala dentistul asta

| Fatamuntilor a răspuns:

Schimba dentistul cauta un cabinet particular.Au tehlonogii de ultima ora! Oricum si in orice cabinet iti va face anestezie si nu te a mai doara.
Porneste de la premiza ca nu vei purta proteza inainte de 30 -40 de ani!

| Felys a răspuns:

Nu te obliga nimeni sa stai sa iti scoata dintele, sta draguta acasa si sufera in continuare, de ce trebuie sa urasti medicii care te-ar ajuta, mai vrei si psiholog pe deasupra, stai cumintel acasa ca nu vine nimeni cu forta sa te faca bine

| Faye00 explică (pentru Felys):

Nu urasc medicii, ci ustensilele lor.

| Felys a răspuns (pentru Faye00):

Un medic foarte bun cu mana goala nu va putea face nimic,tot cu ajutorul ustensilelor ajuta pacientii, nimeni nu merge de placere intr-un cabinet stomatologic, toti mergem impinsi de situatie tocmai ca sa nu se agraveze, o masea cariata nu e ca o gripa care trece si de la sine, cand trebuie reparat toti dam fuga la cabinet fie ca ne place fie ca nu

| Lawliet14 a răspuns:

Incearca intr-o clinica de stomatologie pentru copii. Sunt niste anestezii generale acolo, nu locale, care se realizeaza prin ceva gaz. Dormi ca un copil si dupa te trezesti, nu e vorba de o anestezie totala periculoasa.

| PeFuga a răspuns:

Buna! Poti apela la inhalosedare daca iti permiti! In timpul tratamentului tu nu vei simti nici durere, dar nici teama. Aceasta operatiune se face la cerere, sub supravegherea unui specialist ATI, dupa o serie de analie preliminare si cu destul de multi bani, dar te poate salva de niste traume... Daca recurgi la asta, poti opta ca in aceeasi sedinta sa ti se mai faca si alte tratamente (gen obturatii, igienizare etc). De obicei cand se intampla acest lucru, in cabinetul respectiv nu mai exista niciun alt pacient.
Alta solutie ar fi sa iti gasesti un stomatolog in care sa ai mare incredere, care sa se poarte foarte frumos si care sa lucreze foarte bine si sub anestezie, insa daca iti este teama, s-ar putea ca o singura doza de anestezic sa nu isi faca efectul. De asemenea importante sunt si dotarile cabinetului: aparatura moderna cu care se lucreaza mai rapid, scaun confortabil, eventual dotat cu un ecran pe care sa poti urmari ceva (videoclipuri, desene animate etc).

| diaac a răspuns:

Inteleg ca te temi foarte tare de dentist, mai ales daca te gandesti la uneltele stomatologului ca la niste instrumente de tortura. Te-ar putea ajuta daca ai incerca sa gandesti in alti termeni, mai putin amenintatori. Este firesc sa nu vrei sa "smulga o parte din tine", mai ales cu experientele nefericite prin care ai trecut. Totusi este important sa ai grija de dantura ta. Iti recomand sa te folosesti de resursele informationale pe care le ai la indemana in ziua de azi, cauta pe internet si cere parerea unor persoane de incredere din viata ta pana gasesti un dentist "cu mana usoara". Nu esti nici pe departe singura persoana care nu vrea la dentist si careia nu ii convin durerile, operatiunile fara anestezie etc. Incearca sa gasesti un stomatolog care tine cont si poate lucra mai usor, cu cat mai putina durere pentru tine si cu instrumente de ultima ora pe cat posibil. Exista si asa profesionisti. Cat despre fobia ta, da, parerea mea este ca un psiholog te-ar putea ajuta. Ai trecut prin niste traume, dupa cum spui, prin niste proceduri care au fost executate fara a tine cont cata durere iti provoaca, iar acum este important sa reusesti sa mergi la profesionisti mai buni si sa realizezi (si la nivel emotional, nu doar sa intelegi rational) ca rolul lor de fapt este sa te ajute.

Succes! Sper sa reusesti sa ai grija de dantura ta si de teama pe care o simti.