| sarba a întrebat:

Am fost diagnosticata cu gastrita in urma unei radiografii. Ce nu inteleg eu este, daca nu trebuie sa fac o endoscopie, se poate da un astfel de diagnostic printr-o radiografie?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Din cunostintele mele (destule) de radiologie, nu exista nici un semn radiografic cert de gastrita. Cateva semne indirecte, care se pot interpreta in context. De aceea e nevoie de endoscopie. In plus prin endoscopie se recolteaza un mic fragment din mucoasa pentru stabilirea cauzei gastritei, cauza care e foarte importanta pentru tratament. De exemplu, Helicobacter pylori, cel mai frecvent agent etiologic al gastritei este implicat si in cancerul gastric. Tratamentul consta intr-o schema de 2-3 antibiotice nu tocmai prietenoase, asa ca nu se face fara confirmarea diagnosticului.

1 răspuns:
Bula
| Bula a răspuns:

Da, gastrita se vede deseori si la radiografiere.
Endoscopia se face, de regula, pentru vizualizarea zonelor acoperite la radiografiere, daca exista banuiala unei probleme mai ascunse.