Se numeste criza de lumbago acut. E bine sa stai in pat cateva zile, dar intr-un pat foarte tare. Tratamentul consta in antiinflamatoare, preferabil injectabil (de exemplu ketonal) insotite de un antialgic (algocalmin) si obligatoriu, protectie gastrica (famotidina de exemplu). Si mai bine ar fi sa te vada medicul de familie. E important ca macar o luna sa nu ridici nimic si sa nu faci miscari bruste.
Poti intra pe www.ceragem.ro si sa vezi daca in orasul tau este deschis acest centru unde se fac termomasaje gratuit pentru.coloana e cel mai bun aparat pentru ameliorarea durerii mai ales de coloana si ajuta din cap pana in picioare organismul, e natural si nu dauneaza cu nimic corpului e pe baza de piatra jad etc.cu cateva masaje nu o sa mai simti nici o durere si nu te radiaza sau altceva. daca nu ai in oras acest centru incearca sa te misti nu sta in pat mult pentru ca te vei anchiloza si mai mult chiar daca te doare fa plimbari usoare fara efort dar misca-te nu sta intr-un loc si tine cald acolo unde te doare sa elasticizezi coloana sa isi revina si ia un antiinflamator pana iti mai revii putin. sanatate si atentie nu mai fa miscari bruste ca sunt periculoase.
Coloana vertebrala permite miscari foarte ample datorita articulatiilor dintre vertebre. Insa miscarile bruste de aplecare si rotire pot produce luxatii, intinderi si rupturi de ligamente, declansand durerile dorsale.
In cazurile acute, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te odihnesti. Tine timp de 15-20 de minute, pe zona dureroasa si inflamata, o punga de plastic cu gheata sau o punga cu mazare inghetata infasurata intr-o panza. Repeta de trei ori pe zi (de obicei, crizele dureaza doar cateva zile. Dupa una-doua zile, daca durerea intensa persista, poti folosi o perna electrica sub care ai pus un prosop umed, timp de 20 de minute, de trei ori pe zi. Poti folosi de trei ori perna electrica si o data punga cu gheata. La nevoie, repeta acest ciclu.
Dormi pe un pat cu saltea tare. Alege o perna confortabila, care sa-ti mentina spatele si coloana vertebrala in pozitie fireasca. Daca dormi pe o parte, tine o perna intre picioare. In cazurile cronice, executarea regulata a unora dintre urmatoarele exercitii poate ajuta la ameliorarea durerii de spate: Mergi serpuit timp de zece minute, facand trei-patru pasi spre dreapta, apoi trei-patru pasi spre stanga. Mergi timp de cinci minute ca un pinguin. Stati in picioare firesc, cu picioarele departate la circa 5 cm, cu genunchii relaxati. Scutura-te un pic. Deschideti gura si spuneti "a, a". Inainteaza lent, fara sa ridici picioarele mai mult de 2 cm.
Stai culcat pe o suprafata tare. Ridica genunchii la piept si prinde-i cu bratele. Leagana-te lent inainte si inapoi timp de unu-doua minute, pentru a-ti intinde spatele. Ia unele masuri de protectie a spatelui in activitatea de zi cu zi: ai grija ca spatele sa fie la caldura. Poarta o centura daca spatele iti este fragil. Poarta incaltaminte confortabila. Misca-ti cat mai mult posibil degetele de la picioare, mai ales al doilea. Umbla prin casa descult, cand faci baie maseza-ti degetele picioarelor si poarta incaltari comode, de tipul papucilor de casa - toate acestea pot ameliora sau preveni durerile de spate. Cand ridici un obiect greu, fa mai intai o incalzire a spatelui. Apoi tine obiectul respectiv aproape de corp si ridica-l incet.
Desi afecteaza un numar foarte mare de persoane, putine dintre cazurile de durere lombara sunt grave. Cele mai multe se vindeca in urma fizioterapiei sau tratamentului usor.
Daca durerea nu se remite la analgezice obisnuite precum ibuprofenul sau daca este o durere brusca si severa, este necesar sa se consulte medicul. De multe ori, examenul fizic si imprejurarea in care s-a a aparut durerea orienteaza medicul asupra diagnosticului. In unele cazuri sunt necesare ale examene si investigatii:
• Examen ginecologic, daca se banuieste ca durerea lombara provine de la o afectiune pelvina (anexita, endometrioza, chist ovarian rupt);
• Radiografie;
• CT;
• RMN
Tratamentul formelor usoare cuprinde medicatie analgezica, pentru combaterea durerii, antiinflamatoare pentru reducerea inflamatiei locale, exercitii fizice special concepute, precum si terapii alternative ca acupunctura, reflexoterapie, masajul.
In formele grave, daca terapiile de mai sus nu au avut succes, sau daca la baza durerii sta o hernie de disc severa, o tumora sau alte afectiuni organice, este necesara interventia chirurgicala. Aceasta poate fi clasica sau laparoscopica.
- Poarta pantofi confortabili - cu cit este mai mare tocul pantofilor tai cu atit riscul de dureri de spate este mai mare
- Invata sa recunosti si sa reduci stresul Tehnicile de relaxare pot fi foarte folositoare.
- Orice sursa naturala de vitamina C este bine venita pentru ca aceasta este esentiala pentru formarea colagenului si necesara pentru repararea tesuturilor.
- Coada calului este o buna sursa de siliciu necesar petru oase si tesutul conjunctiv.
Te-as sfatui sa mergi repede la doctor deoarece si tatal meu a patit exact la fel si a ajuns la operatie.Nu cred ca iti doresti asta.Mergi repedela un doctor. ...
Sanatate daca se mai poate! >
Imi pare foarte rau despre ceea ce s-a intamplat. Draga mea, eu spun ca miscarea este una dintre cele mai bune tratamente. Dar nu te forta foarte tare.Eu zic sa mergi sa consulti un doctor si daca acesta iti da ceva medicamente ori cat ar fi de scumpe trebuie sa ti le cumperi deoarece este pe primul loc sanatatea ta, si eu zic sa-ti iei Fastum gel te dai cu el pe locul dureros. Sper sa te ajute sfatul meu