Anomalie caracterizata prin absenta inchiderii, dupa nastere, a canalului care leaga la fat aorta de ramura stanga a arterei pulmonare.
Canalul arterial este sistematic obliterat pe cale chirurgicala. Foarte recent a fost propusa o metoda de inchidere a canalului arterial: ea consta din amplasarea, in cursul unui cateterism (introducerea unei sonde pe cale vasculara), a unei piese, un fel de dubla umbrela. Rezultatele tratamentului si prognosticui sunt excelente.
Simptomele persistentei canalului arterial variaza in functie de marimea defectului si varsta gestationala pe care o are copilul la nastere. Un canalul arterial persistent de mici dimensiuni in general nu determina aparitia simptomelor si poate ramane nediagnosticat o perioada de timp. Un copil prematur poate avea alte probleme legate de prematuritate si testele diagnostice pot evidentia un defect cardiac.
Persistenta canalului arterial poate duce la aparitia urmatoarelor simptome:
• Dispneea (respiratie dificila sau cu efort) sau respiratie rapida (tahipnee).
• Frecventa cardiaca crescuta (tahicardie)
• Slabiciune si oboseala accentuata. Din cauza oboselii perioada de alimentatie (alaptat) poate fi deosebit de dificila.
• Lipsa poftei de mancare; intarziere in crestere si dezvoltare
• Transpiratii excesive daca ai asa ceva e grav
INTRA pe inernet explorer si intreaba. O asemenea lamurire doar cineva de specialitate iti poate da, dar e simplu, in 5min afli tot ce te intereseaza. Asa am procedat si eu cu un diagnostic dat sotului meu.