Uite ce nu ai voie sa mananci:
Categorii de alimente care trebuie evitate in gastrita:
- alimentele si condimentele picante (chili, piper etc.);
- prajeli, produse semi-preparate si de tip fast-food;
- muraturi;
- cafea si orice alt produs cu cafeina;
- otet;
- bauturi alcoolice;
- bauturi racoritoare carbogazoase;
- dulciurile si prajiturile - cu unt, ciocolata, gogosi, negrese etc.
Din categoria fructelor si legumelor care trebuie evitate in gastrita se numara:
- ceapa cruda;
- varza;
- broccoli;
- fructe necoapte;
- nuci;
- citrice;
- afine;
- rosii.
In ceea ce priveste consumul de carne si peste, exista cateva restrictii referitoare in special la modul de gatire, deoarece ingreuneaza digestia.
- carnea de vita;
- carnea prajita;
- somon;
- hering.
Orice are acid nu ai voie sa bei, nu bautura alcoolica, fara fumat, dulciuri mai rarut si in rest cam asta e tot scurt si la subiect.
Mai bine mergi la un medic, doar nu vei sta in fata calculatorului, ca ai putea citi ceva gresit si sa iti faca mai rau sau sa nu fi scris ceva in ordine si sa iti faca rau.
Am fost la doctor insa mi-a zis doar ce nu am voie sa mananc cat despre ce am voie ramane de vazut.
Cu asta nu este de glumit, parere mea este ca mai bine ai merge la un specialist, acolo vei gasi raspunsul tau.
o zii placuta
Am fost insa mi-a zis doar in mare ce nu am voie sa mananc.
Aceste persoane vor exclude din dieta urmatoarele alimente:
- carnea grasa sau carnea de vanat, mezelurile grase si slanina;
- conservele nedietetice;
- legumele tari, bogate in celuloza precum: ceapa, castravetii, telina,ridichile, lintea, fasolea, mazarea;
- alimentele prajite in grasime;
- dulciurile ca: bomboanele, prajiturile de cofetarie, dulceata;
- condimentele: ardei, usturoi, piper, mustar;
- cafeaua, ceaiul tare, alcoolul.
Alimentele permise vor fi preparate cat mai simplu, iar orele de masatrebuie respectate cu strictete.
Alimentele indicate:
- supele de carne, borsurile, supele-crema;
- carnea, in general greu tolerata de aceste persoane, va fi de vita,pasare, vitel, si doar fiarta;
- pestele slab, fiert, fript sau copt in pergament;
- ouale doar in preparate sau concomitent cu alte alimente (budinci);
- laptele dulce este foarte greu digerat in aceste cazuri si de aceease recomanda derivatele de lapte: iaurtul, laptele acidulat, chefirul, branza de vaci;
- legumele tinere, bine fierte, preparate ca soteuri, ciorbe si supe-cremade legume;
- fructele se consuma sub forma de compoturi neindulcite, sucuri defructe, mere coapte fara zahar. Unele se pot consuma si crude, dartrebuie sa fie bine coapte: caise, prune, piersici, fragi, zmeura;
- prajituri cu mere si branza, biscuiti, insa dulciurile, mierea sunt, in general, greu suportate.
Alimentele permise:
- laptele dulce, simplu sau indulcit;
- fainoasele - fulgi de ovaz, gris, fidea, taitei, orez, spaghete;
- branza de vaci, urda, casul;
- ouale moi;
- carnea de pasare, vitel, fiarta bine sau la cuptor;
- carnea de peste slab - stiuca, salau, pastrav, calcan;
- zarzavaturi si legume fierte;
- prajituri de casa, compoturi.
Alimentele interzise:
- laptele batut, iaurtul, chefirul, branzeturile fermentate;
- ouale fierte tari, maioneza;
- pestele gras (morun, nisetru, somn, cega), pestele conservat, sardelele, racii, icrele;
- carnea de porc, slanina, untura, ciorbele grase;
- carnea conservata (mezeluri, afumaturi, carnati);
- zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti, ardei;
- legumele uscate (fasole, mazare boabe);
- condimentele (mustar, boia, ardei iute, piper);
- ciocolata, cafeaua.
Alimente ce trebuiesc evitate :aliemnte si condimente picante(chili, piper); prajeli; produse fast-food; cafea si orice alt produs cu cafeina; bauturi alcoolice, carbogazoase; dulciuri cu ciocolata; brocoli; fructe necoapte, citrice, afine, rosii. Pentru a reduce disconfortu e indicat sa bei cel putin 8pahare de apa pe zi.
Pai iti zic din propria experienta ca si eu am. Deci:
Trebuie sa mananc fiert adica legume fierte iti recomand pastaile sunt f bune, carne de pasare sau vita (dar mai putin), mai poti incerca si piept de pui fript este foarte bun. Trebuie evitata sarea piperul si tot ce este iute. Cipsurile sunt cele mai rele si sucurile (cola mai ales) nimic carbogazos.Ciocolata mai putin de exemplu eu mananc o bomboana la 2 saptamani ca nu rezist. Poate iti este greu cand vezi ca, colega ta mananca cipsuri sau nu mai stiu eu ce dar gandeste-te ca ea se imbolnaveste, a era sa uit mezelurile nu, nu si iar nu in senvis la scoala poti sa-ti pui un piept fript este foarte bun. Cred ca iti este greu si mie mi-a fost la inceput dar dupa 3-4 zile o sa te obisnuiesti. Iti doresc numai bine :*