Poate ai nevoie sa vorbesti cu cineva care cunoaste psihicul uman. E clar ca vorbim despre un psiholog. Daca nu, niste analize uzuale ar trebuie efectuate. Vorbesti cu medicul de familie!
Sportul este o actiune care "pune sangle in miscare" adica face inima sa pompeze mai puternic, insa de asemenea, chiar daca nu faci febra musculara deloc, efortul muschilor produce endorfine (care sunt asociate cu durerea si sex-ul) si care "te baga in priza" si mai tare (adica te face sa fii alert... TE TREZESTE), moment in care
INCETEAZA SA FACI SPORT SEARA, incearca sa faci cu cel putin 5-6 ore inainte de culcare
de cate ori dau un sfat medical, tin sa precizez serios ca NU SUNT DOCTOR, doar am auzit de aia si de ailalta, iar in cazul asta, daca imi spui ca sunt multi care fac sport seara si nu au nici pe dracu', atunci iti spun DUTE LA DOCTOR, e posibil sa ai o problema cu inima sau cu altele si care sa nu te lase sa te linistesti destul de repede
Si eu am pățit asa.Dar dupa ce am început să mă trezesc mai de dimineață, seara eram rupta si adormeam.Inca ceva important nu cred ca e bine sa faci sport seara.Incearca sa bei ceai de tei, mie mi-a recomandat de la farmacie.Are efect calmat.Si dacă nu functioneaza fierbe plicul de două ori ca sa fie mai tare.Succes!
Mușețelul
Mușețelul este poate cea mai cunoscută plantă cu efect liniștitor. Acesta are proprietăți relaxante, este un remediu străvechi folosit de sute de ani și mereu dă rezultate spectaculoase. Mușețelul ameliorează anxietatea, relaxează mușchii, eliberează tensiunea nervoasă, calmează digestia, elimină stările de iritabilitate, așadar poate fi folosit pe termen lung. Cum putem folosi mușețelul pentru a scăpa de insomnii? Preparând infuzie de mușețel concentrată și băută seara, înainte de culcare. Trebuie să fiți foarte precauți atunci când preparați infuzia de mușețel pentru că o cantitate mai mare de plantă poate deveni chiar toxică. Astfel, luați două linguri de floare de mușețel uscată, puneți-le într-o cană și turnați 200-250 de mililitri de apă clocotită. Lăsați la infuzat timp de două ore. Strecurați cu grijă ceaiul astfel obținut și adăugați o linguriță de miere. De asemenea, perioada de infuzat trebuie redusă pentru ca ceaiul să nu fie prea concentrat. Mai puteți achiziționa ulei esențial de mușețel din care puteți picura câteva picături în cadă sau puteți face un masaj relaxant cu aceste picături.
Lavanda
Lavanda este o altă plantă bine cunoscută pentru efectele sale de relaxare. Levănțica are o mulțime de efecte terapeutice dovedite, atât pe plan extern cât și pe plan intern. Pe plan intern, levănțica acționează ca un calmant al sistemului nervos central, combate căderea părului, estompează frica, calmează durerile abdominale având un efect antispastic, stimulează pofta de mâncare și mărește secreția biliară și are proprietăți diuretice. Levănțica poate fi folosită sub diverse forme, de la pulbere, ceaiuri, uleiuri, până la tincturi. Pulberea de levănțică se obține prin măcinarea plantei uscate cu ajutorul râșniței de cafea. Pulberea se va ține în locuri răcoroase, ferite de lumina soarelui, și se va folosi ca și tratament alternativ, câte o linguriță de praf de levănțică pe zi, înainte de masă.
Ceaiul de levănțică se obține sub formă de infuzie și se prepară din florile uscate sau din pulbere, câte două lingurițe în 250 ml de apă clocotită, lăsată la infuzat vreme de 10 minute. Se pot consuma trei ceaiuri zilnic. Uleiul de levănțică are multiple beneficii asupra organismului nostru. Una din principalele sale beneficii și întrebuințări este aceea de relaxare a corpului și a minții, încetinind activitatea sistemului nervos, tratând agitația, insomniile și chiar depresia. Puteți dormi mult mai bine dacă aplicați pe tâmple ulei de lavandă, acest lucru fiind benefic și în cazul durerilor de cap. Ceaiul din flori de levănțică de asemenea poate fi folosit pentru a vindeca insomnia și anxietatea. Uleiul de lavandă face minuni dacă este folosit în proporții corespunzătoare pentru a trata insomnia.
Floarea pasiunii
Floarea pasiunii este o plantă cunoscută ca și un excelent tranchilizant natural, un sedativ delicat ce reduce anxietatea, nu dă dependență și tratează insomniile. Se recomandă consumul a două ceșcuțe de infuzie de floarea pasiunii seara înainte de culcare. Această plantă poate fi folosită fără grijă, deoarece nu dă efecte adverse și se spune că străbunii noștri o foloseau și pentru a ajuta copiii să doarmă mai bine.
Valeriana
Valeriana reduce tensiunea nervoasă și anxietatea. Această plantă tratează toate afecțiunile ce au la baza lor stresul. Însă valeriana trebuie întrebuințată cu mare grijă deoarece are numeroase efecte adverse precum indigestiile, amețelile și durerile de cap. Valeriana însă, folosită în cantități corespunzătoare elimină frica, stresul, calmează emoțiile, gândurile și induce un somn liniștitor. Această plantă poate fi consumată fie sub formă de infuzie fie sub formă de tinctură, diluată în apă. Tratamentul cu valeriană pentru tratarea insomniilor include o linguriță rasă de praf de valeriană, cu jumătate de oră înainte de culcare, cu apă. Tratamentul însă nu trebuie să dureze mai mult de două-trei săptămâni, deoarece poate afecta sistemul nervos central.
Teiul
Teiul este un alt remediu naturist de tratare a insomniilor. Ceaiul de tei tratează o serie de afecțiuni, nu numai insomniile. Florile de tei, cu aroma lor plăcută, sunt fie culese și uscate, fie cumpărate de la magazin, cert este că ceaiul de tei este folosit cu succes și de către copii și de către adulți. Florile de tei sunt bogate în vitamina C, antioxidanți și au acțiune sedativă și relaxantă. În doze mari, teiul poate deveni un dușman de temut, mai ales dacă este preparat sub formă de infuzie foarte concentrată deoarece acesta poate da tulburări de somn, agitație, tremur și palpitații. O ceașcă de ceai de tei îndulcit cu puțină miere înainte de culcare este ideal pentru a trata insomnia.
Foarte eficiente remedii împotriva insomniei sunt gemoterapicul de tei si gemoterapicul de păducel: câte 20 de picături luate seara, cu 30-40 minute înainte de culcare.
Alte remedii de tratare a insomniei includ consumul cepei crude înainte de culcare, a unui pahar de lapte dulce călduț, un duș cald sau o baie fierbinte în care puteți adăuga picături din ulei esențial de mușețel, lavandă, floarea pasiunii, tei, acestea favorizând un somn plăcut și odihnitor. În plus, exercițiul fizic ajută foarte mult la tratarea insomniilor deoarece viața sedentară este de cele mai multe ori una din principalele cauze ale insomniei. Plimbările în aer liber și evitarea băuturilor ce conțin cofeină, dar și a dulciurilor cu ciocolată, a băuturilor acidulate și evitarea preparatelor din carne sau alimentele grele sau grase seara contribuie la ameliorarea insomniilor.