Intr-adevar, anxietatea, printre altele, se datoreaza unui dezechilibru intre amigdala cerebrala si neocortex. Amigdala se ocupa de functiile de baza ale existentei, ea e prima care reactioneaza in situatii noi. Neocortexul, e partea aia din creier care e intr-o continua "lupta" cu amigdala aia.
Adica, daca intri intr-o sala plina cu oameni si amigdala ta o ia razna si tipa sa iesi afara, neocortexul iti spune sa te calmezi, totul va fi ok, ai mai trecut prin asta, nu te mananca nimeni. La inceput, toate astea se intampla lent, dar pus de sute de ori in aceeasi situatie, acest dialog intre neocortex amigdala si tu, se intampla intr-o fractiune de secunda. Adica, esti convins intr-o fractiune de secunda sa te calmezi, ca nu esti in pericol.
Au fost o multime de studii insa, care au demonstrat ca toata munca asta de convingere a neocortexului asupra amigdalei nu face decat ca acest dialog sa se intample din ce in ce mai repede, cum ti-am zis mai sus, dar neocortexul n-o sa reuseasca niciodata sa-ti convinga amigdala de tot.
Acum ca stii asta, trebuie sa intelegi 2 lucruri.
1. Anxietatea poate fi combatuta cu exercitiu. Daca esti anxios cand vorbesti cu oamenii, fa asta mai des si o sa-ti treaca.
2. Trebuie sa intelegi ce fel de persoana esti si in ce categorie te incadrezi. Introvertit, sau extrovertit.
Daca esti in prima categorie, n-o sa scapi niciodata in intregime de anxietate. Trebuie sa inveti sa-ti controlezi emotiile cand situatia o impune (gen vorbesti in public), ca mai apoi sa-ti iei timp pentru tine sa iti revii la normal. Adica, trebuie sa inveti cum sa balansezi eforturile emotionale, cu momentele de recuperare.
Eu urasc multimile si nu suport sa vorbesc cu oamenii, dar uneori sunt nevoit sa o fac. Nu stiu daca ai patit, dar in cea mai mare parte sunt extenuat mental la finalul unui exces de conversație din asta cu cineva. Pur si simplu mi se blocheaza creierul si am nevoie sa stau singur.
Am scris chestia asta ca sa intelegi cum functioneaza lucrurile si poate sa gasesti o modalitate sa iti rezolvi problemele fara tratamente medicale. Dar da, daca vrei strict un raspuns, exista tratamente pentru anxietate.
Dar nu iti imagina ca stai in casa la calculator si urmezi un tratament, iar cand iesi in lume, ai scapat de probleme. Tratamentele astea ajuta cat timp te ajuti si tu cu un pic de exercitiu.
Exista tratament, dar doar pentru a echilibra secretia hormonala la nivelul creierului si pentru a ameliora simptomele.
Daca dupa o perioada de tratament, incetezi sa mai iei acele medicamente, nivelurile hormonale vor ajunge, cel mai probabil sa se deregleze iarasi, provocandu-ti din nou stari de anxietate.
Deci exista tratament, dar nu este o metoda definitiva in tratarea acestei probleme.
Un alt factor important este programarea mintala. Oamenii care reusesc sa isi "educe" gandurile, au o sansa mai mare de a renunta la medicamente si de a nu mai dezvolta stari atat de puternice de anxietate.
Creierul uman are foarte multe mistere inca pentru medicina si nu exista un anumit tipar exact de oameni care sa reuseasca sa isi educe gandurile, dar unele studii arata ca cei care reusesc, au un IQ mai mare.
Altii spun ca diverse metode de terapie i-au ajutat, dar iarasi vorbim doar de o programare mintala, nu de o schimbare permanenta sau o schimbare fizica la nivelul creierului.
Multa sanatate!
Incerci sa scapi de anxietate. Si eu am fost foart anxios dar cand am inceput sa nu mai fiu toate lucrurile in minteea si inima mea s-au reparat. Deci incearca sa asculti muzica, sa te bucuri de viata si in cazul meu sa te uiti pe laun anime.