anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am nascut in februarie in spania si cred ca diferenta cu care este tratata o viitoare mamica fata de spitalele din romania este de la cer pana la pamant.
In ziua in care am nascut mi-au dat sa mananc de 2 ori( dupa aceea am nascut). Am nasut cu anestezia epidurala si credeti-ma e foarte bine sa nastii fara dureri. Dupa aceea m-au dus la camera care are doar 2 paturi si propriul dus, mi-au schimbat hainele, mi-au dat sa mananc dupa ce am nascut si mi-au spus sa dorm sa ma odihnesc. Copilul a fost cu mine tot timpulsi cand il spalau il vedeam pe geaumul cameri unde stateam. Pe scurt tratatie de regina(spital de stat). Intrebarea este: cand o sa se inatampla si in Romania asa ceva sa nu te insulte nimeni cand nasti etc?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
11 răspunsuri:
Abh
| Abh a răspuns:

Atata timp cat in tara noastra o foarte mica parte din romani platesc asigurari sociale, nu are cum sa mearga bine sanatatea. romii se inmultesc ca si iepurii, sunt spitalizati pe gratis si sunt tratati ca si oricare altul. si sunt muuuulti. nu degeaba tara noastra se numeste Romania. cat despre asistente, nu putem sa generalizam. sunt si bune si rele. nu exista padure fara uscaturi.

| psiholoaga a răspuns:

Aldana, cred ca e o diferenta intre timisoara si bucuresti, dar trebuie sa intreb: in spital de stat si fara spaga ai fost tratata asa? Eu am o prietena foarte buna care a nascut in martie. La o saptamana dupa, m-am dus la ea acasa. TRAUMATIZATA! Ce mi-a povestit ea m-a facut sa ma gandesc ca mai bine nasc acasa cu moasa decat la maternitatea giulesti. In primul rand, erau 6 femei in salon. Cand intrau in travaliu, erau duse intr-o alta camera, separata de cea de nastere printr-o perdeluta. In acest intrand erau doua paturi. Si stateau femeile acolo pana incepea nasterea propriu zisa, in timp ce asistentele erau intr-un oficiu de langa, uitandu-se la tv. Cand i-a venit randul prietenei mele, au dus-o pe masa aia (nu mai spun ca doctorul ei era acasa, cu el stabilise epidurala, iar cand a trebuit sa nasca si ala nu a venit, nu i-au mai facut injectia, ca era prea tarziu) si au lasat-o acolo. Cand a inceput nasterea propriu zisa, ea a inceput sa tipe dupa asistente :iese copilul, iese copilul. Si alea: " taci, draga, ca asa spuneti toate!" In final, una dintre asistente a venit, deja se vedea capul copilului (!) si a chemat o doctorita (care si-a primit spaga ulterior) si a nascut pe masa, in sala de asteptare, cum ar veni. In timpul nasterii, prietena asta a mea le tot spunea ca ii e rau, astea o ignorau complet. Pana cand una a zis sa ii verifice tensiunea, care era varza. Si atunci au dus-o la urgente si au bagat-o pe perfuzii. Nu mai zic de lucruri care nu ar trebui facute dar au ramas asa de pe vremea comunismului, cand femeile nasteau pe banda si erau tratate ca niste animale, fara niciun pic de empatie (luminile puternice in sala de nasteri, faptul ca iau copilul imediat de langa mama, ca tipa la femeie cand are primele alaptari si nu stie cum sa tina copilul etc.). Pe de alta parte, e usor de inteles ca preferi sa nasti intr-un spital de genul asta si cu toata mita data nu ajungi 3-5000 de euro cat te costa nasterea si internarea intr-o clinica particulara cu instructori lamaze, nastere sub apa etc.

cami
| cami a răspuns:

Ah, visuri. Ferice de tine.

| EUSIATIT a răspuns:

Ai fost o fericita. Ai dreptate si aici se poate dar in private si pe bani grei ceea ce nu si permit mamale din Rom asta este. va mai trece apa pe DUnare pina atunci poate inca vreo 20 de ani.

| cristinela a răspuns:

Eu am 2 copii. Un baiat nascut acum 11 ani in Romania si o fetita nascuta in Spania cu un an in urma.Nu se compara, doamnelor. Poate clinicile private de la noi, da, dar cate dintre noi si le permit? Nu credeti ca e dureros sa le dai la toate asistentele copilului, tigari si bani in fiecare zi si in momentul cand vezi copilul dezbracat (fiul meu a stat 2 saptamani la prematuri si era schimbat intre orele cand mergeam eu la alaptat)sa co9nstati ca are rani la fund desi ii duceam scutec la fiecare trei ore, dar doamnele uitau sa il schimbe?

| myckey a răspuns:

Se poate si in romania sa se poarte frumos, dar asta costa foarte foarte mult! mai bine nasti intr o clinica particulara...

| AldanaBlue a răspuns:

Acum nu stiu ce povesti ai aflat tu despre nasterile din Romania, dar la mine a fost foarte OK. Am nascut fara epidurala si foarte repede desi a fost prima nastere (in 20 de min) si pana a ajuns medicul meu de acasa ca am nascut sambata seara, doctorita de garda s-a purtat ca si cum as fi fost pacienta ei. Nu m-a insultat nimeni, chiar si asistentele au fost dragute... dupa nastere am ramas in sala de travaliu pe timpul noptii, apoi dimineata m-au mutat intr-o camera cu 4 paturi si cu baie si cu dus, la fel fetita a stat cu mine din ziua a doua ca in prima zi tot vomita (explicatia a fost ca unii copii inghit mai mult lichid amniotic si nu e grav). In fiecare zi de vreo 3 ori cred veneau femeile de servici si faceau curat - spalau tot in baie, si in camera. Au fost vreo 2 sau 3 asistente de la copii care erau mai repezite, dar per total am fost multumita. Mancarea era destul de ok, nu prea am mancat oricum nici ce primeam de acasa ca nu puteam.
Deci se poate si Romania, precizez ca am nascut la Timisoara.

| AldanaBlue a răspuns:

Deci sa ne intelegem. Nu am dat nicio spaga, desi aveam banii pregatitit daca era cazul si de epidurala. I-am luat o ciocolata unei asistente pentru ca a fost super draguta cu mine, mi-a explicat o gramada de chestii si despre bebelusi, si niste chestii legate de alaptat, mi-a sterilizat pompa etc.Am nascut la Odobescu.
Inainte de a naste, clar am cautat pe net si am citit tot ce am prins pe forumuri despre alte persoane care au nascut acolo.
Am citit si bune si rele, am discutat si cu alte prietene care au nascut acolo si cam toate au fost multumite. Am fost si la niste cursuri de gimnastica pentru gravide, unde iar am auzit fel si fel de povesti, cu medici care au primit bani inainte, apoi cand au fost sunati sa mearga la spital au spus ca este weekend si nu pot veni.
Am avut o prietena care a nascut la Bucuresti, acum cativa ani buni si chiar mi-a povestit ca in timpul travaliului asistentele le faceau vaci pe femei si le spuneau si alte cuvinte care nu se pot reproduce aici.
Deci, povesti stiu multe si eu.
Nu am avut nici pile, ca nu sunt originara din Timisoara, imi cunosteam doar doctorul si atat. Ce nu mi-a placut a fost faptul ca nu l-au lasat pe sotul meu sa fie cu mine, desi si-a dorit foarte mult. Dar asta nu are legatura cu intrebarea.
Eu am zis ca se poate si in Romania, e experienta traita de mine de asta nu am amintit de tot ce am citit sau am auzit.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Bună.
O să umblu beată pe stradă când se va ajunge în România ca sistemul sanitar să funcționeze, spitalele să nu mai fie infecte, cadrele medicale să trateze pacienții ca oameni, nu ca animale, fără să mai ceară și să se tocmească cu tine la bani pentru operații și îngrijiri postoperatori, o lege care să îi pună la zid atunci când actului medical este o culpă a medicului sau asistentei, etc.
Felicitări și să fiți sănătoși.
Sărbători fericite alături de cei dragi.
Pa, pa.

| SCUFY a răspuns:

Niciodata, eu am nascut de curand in Romania si am si acum un gust oribil de ce am gasit in spital si de felul cum am fost tratata si de parca nu era suficient, copilul mi-a mai luat nu stiu ce microb de m-am chinuit ceva timp sa scap de el,, asta e tara in care traim, dar pacat ca avem medici minunati, dar degeaba ii avem