anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am nevoie de ajutor.
Ieri seara am avut parte de o experienta groaznica, paralizia in somn.
Stiind ca am nevoie de un somn mai lung si mai odihnitor m-am pus in pat de la ora 12 si am reusit sa adorm de abia dupa doua ore(deci nu imi era absolut deloc somn si nu cred ca ar fi o cauza)
M-am trezit speriat si am vrut sa ma ridic in picioare, dar nici vorba de asa ceva.Cu toata forta de abia am reusit sa misc foarte putin mana dreapta, doar pentru cateva secunde.Am simtit apoi ca ma sufoc,am vrut sa urlu,sa zbier cat de tare pot,dar nu puteam scoate nici macar un sunet.
Toata experienta asta mirobolanta s-a intamplat de mai multe ori in aceiasi noapte, adormeam si ma trezeam.Vedeam totul ca prin ceata si sacadat.
Ce ar trebui sa fac? Credeti ca mi se va mai intampla?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Este posibil sa se repete, insa incearca sa gasesti un tipar. In general, din propria mea experienta, am observat ca am astfel de episoade cand dorm, insa cand nu sunt foarte obosita. Daca ma culc fara sa imi fie foarte somn sau daca am dormit suficient (opt, noua ore), insa nu ma trezesc imediat si mai stau in pat sperand ca mai pot dormi.

De asemenea, am observat ca mi se intampla cel mai des cand adorm cu fata in sus. Daca dorm pe o parte, foarte rar mi se intampla.

Poti incerca sa vezi care este tiparul tau.

Iar apoi, tot ce poti sa faci este sa iti spui in minte ca stii ce se intampla cu tine. Pe mine m-a ajutat foarte mult treaba asta. Pentru ca dupa ce am aflat despre ce este vorba, mi-a fost mult mai usor sa ma calmez cand am avut urmatorul episod.

In prezent cand am astfel de experienta pur si simplu imi spun ceva de genul "Iar treaba asta cu paralizia in somn. Am mai patit chestia asta de n ori. Sa vedem ce se intampla, fie adorm la loc, fie ma trezesc". Insa pentru ca sunt foarte lucida, de regula, imi incep propriul vis pana adorm. Fusese o perioada in care evitam sa dorm cu fata in sus tocmai din cauza asta. Insa acum nu mai ma deranjeaza deloc.

Cel mai important este sa stii ce ti se intampla, sa stii ca nu este niciun pericol si ca la un moment dat te vei trezi, chiar daca nu neaparat in momentul respectiv.

5 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Toti paralizam in vis, asta nu e ceva nou

| Valentinaldoilea a răspuns:

1. ora 12 (24) pentru tine este devreme?
2. ai amortit, se intampla oricui. Schimba-ti pozitia de dormit, sa nu stai pe o mina, cu picioarele strinse, gitul strimb, sau sa nu impiedici circulatia singelui prin corp.

| anonim_4396 explică (pentru Valentinaldoilea):

1.E vorba de o etapa a somnului,cea in care corpul devine paralizat, dar care nu dispare nici macar dupa ce te trezesti.
2.De corzi vocale amortite din cauza pozitiei in care dorm eu chiar nu am auzit.
3.Eu ieri am dormit si pe timp de zi si eram foarte odihnit, de asta m-am si chinuit vreo doua ore sa adorm. Deci da, in contextul asta 12 nu e o ora tarzie.
Iti sugerez sa citesti putin, sa te documentezi inaitne sa raspunzi.

| Valentinaldoilea a răspuns (pentru anonim_4396):

Si daca le stii pe toate, de ce mai intrebi?

| anonim_4396 explică (pentru Valentinaldoilea):

Nu le stiu pe toate si nici nu am zis ca le stiu pe toate,dar sa cauti sensul unui termen pe care l-am scris chiar eu,nu e deloc greu.
Iti sugerez sa raspunzi doar la intrebarile la care stii ca poti ajuta,pana la urma,asta incearca toti de pe siteul asta,sa ajute.
Eu asteptam raspunsuri de la persoane avizate, studenti la psihologie, medicina, doctori sau pur si simplu persoane care au trecut prin asta, pentru ca nu stiu tot, de fapt stiu foarte putine despre chestia asta.