In primul rand, ai grija deoarece mercurul poate fi letal chiar si daca a facut contact cu pielea. Spune-le parintilor tai ce ai facut.
Cum procedezi, daca ti s-a spart termometrul?
Unu. Eviti sa stai cu capul aplecat deasupra locului unde se afla mercur. Acesta se evapora la temperatura camerei, iar inhalarea vaporilor poate avea efecte negative.
Doi. Deschizi imediat fereastra, ca sa aerisesti. Luati de curent, vaporii de mercur se difuzeaza in atmosfera exterioara, pierzand mult din concentratie.
Trei. Evaporarea se produce cu atat mai rapid cu cat este mai cald. Deci opresti incalzirea si, daca se poate, pui in functiune instalatia de racire a aerului.
Patru. Daca mercurul nu s-a raspandit afara din termometrul distrus, iti pui manusi de cauciuc (menaj) si colectezi piesele sparte, asezandu-le intr-un borcan de sticla cu putina apa rece in el. Scufundat in apa, mercurul merge la fund si nu se mai evapora.
Dupa terminarea operatiunii, insa, continutul nu se arunca la ghena. Exista societati de profil, care colecteaza substante toxice si periculoase. Cauti pe Internet o astfel de firma. Ti se va trimite personal specializat care va prelua borcanul, manusile folosite, alte piese care au intrat in contact cu mercurul si le va preda la un laborator pentru decontaminare si distrugere in conditii de siguranta.
Cinci. Daca mercurul s-a raspandit, te asiguri ca picaturile nu vor fi luate cu talpa pantofului si raspandite prin toata casa pe covor. Daca ai calcat pe mercur, schimbi imediat pantofii. Daca n-ai calcat, dar exista mercur raspandit, improvizezi un "galos" dintr-o punga de plastic si il incalti peste pantof.
Sase. Picaturile raspandite se culeg cu o para de cauciuc sau cu o seringa fara ac si se depun in borcanul cu apa. Picaturile se mai pot culege cu doua foi de hartie umeda, cu vata umezita, cu plastilina sau cu banda adeziva, la care adera. Dupa ce picaturile culese astfel au fost depuse in borcanul cu apa rece, locul de unde provin se decontamineaza cu o solutie concentrata de permanganat de potasiu, folosind o pensula moale. Pensula folosita se va preda odata cu borcanul pentru decontaminare.
Sapte. Daca, in ciuda precautiilor, ai venit in contact cu mercurul, fie inhaland vaporii, fie atingandu-l cu mana, este necesar sa te prezinti imediat la medic, pentru control si tratament adecvat, daca este cazul.
Citeste tot articlolul aici:
http://www.ziare.com/......ul-1230743