Aplica pe bubite Mixtura mentolata, va calma mancarimea. Sa nu te scarpini, vei ramane cu gauri permanente in piele. Nu, sansele sunt minime ca bubitele sa se rupa in timpul somnului.Mananca cat mai multe fructe si legume proaspete, pentru aport de vitamine, te vor ajuta sa te refaci mai repede. Faptul ca eruptia e asa de mare, semnifica o iminunitate scazuta. Evita mancarurile cu conservanti( inclusiv sucurile din comert), grase, prajite si cu condimente in exces.Multa sanatate!
Sunt sanse foarte bari sa se sparga macar o bubita in somn....eu am varicela si in somn s-au cam spart cateva bube.
Mancarimea dureaza in jur de 2-3 zile. Unele se sparg daca dormi pe ele, dar nu ai ce sa le faci.
Vezi
http://www.sfatulmedicului.ro/varicela
Varicela
Generalitati
Este o boala infectioasa acuta, contagioasa, cunoscuta si sub numele de varsat de vant produsa de virusul varicelo-zosterian si manifestata prin eruptie polimorfa, pruriginoasa, aparuta in valuri. Virusul varicelo-zosterian determina varicela ca infectie primara si herpes zoster ca infectie recurenta. Sursa de infectie o constituie bolnavii de varicela sau de herpes zoster care sunt infectiosi prin leziunile tegumentare si mai ales prin cele ale mucoaselor. Poarta de intrare a infectiei este mucoasa nazofaringiana si cea conjunctivala.
Cuprins articol
Generalitati
Mod de transmitere
Simptome
Tratament
Mod de transmitere
Transmiterea este respiratorie, prin picaturile de secretie nazofaringiana raspandite aerogen sau foarte rar prin obiecte proaspat murdarite cu secretii ale mucoaselor sau leziuni tegumentare. Boala este mai frecventa la copii intre 2-14 ani, iarna si la inceputul primaverii. Contagiozitatea este foarte mare, in special in stadiul initial, durata perioadei de contagiune incepand cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si dureaza aproximativ 6 zile dupa ultimul val eruptiv. Practic, sursa de infectie este omul bolnav. Crustele de varicela nu sunt contagioase. Desi imunitatea dupa varicela este de lunga durata se admite ca la unele persoane virusul poate persista ani in stare latenta in celulele nervoase, provocand la adulti tabloul de herpes zoster.
Simptome
Incubatia variaza intre 10-21 de zile, in medie fiind de 14-15 zile iar carantina dureaza 3 saptamani. Formele severe apar numai la copii si adultii cu rezistenta scazuta. La copii, simptomele care preced eruptia pot fi minore (febra moderata, cefalee, mialgii) care dureaza 7-10 zile. La interval de 1-2 zile apar elemente eruptive noi.
Perioada preeruptiva dureaza 2-3 zile cu dureri de cap, febra si dureri musculare si rareori o eruptie trecatoare de tip scarlatiniform. In perioada eruptiva, care dureaza 7-10 zile, eruptia apare mai intai pe corp unde domina, apoi pe fata si membre fiind insotita de febra si mancarime, cu aspect de vezicule comparate cu picatura de roua - de mentionat ca eruptia poate aparea si pe palme, pielea capului, pe mucoase, mai ales in cavitatea bucala, laringe si tesuturi conjunctive. Intre valurile eruptive starea generala este buna, fiind influentata doar de caracterul pruriginos al eruptiei (care poate determina neliniste, agitatie) sau de durerea ulceratiilor de la nivelul mucoaselor. La sfarsit vezicula se usuca, formand o crusta, fara sa lase cicatrice, cu exceptia unei usoare pigmentatii trecatoare. Stadiul de cruste poate dura 10-20 de zile; febra insoteste fiecare puseu eruptiv, nefiind insa foarte crescuta. Evolutia bolii este de obicei usoara, spre vindecare urmata de o imunitate durabila. Este posibila suprainfectia bacteriana a elementelor eruptive. Complicatiile neurologice (menigo-encefalita) apar mai ales la copii imunodeprimati. Pneumonia este rara la copii.
Tratament
Varicela este o afectiune care trebuie declarata obligatoriu numeric, izolarea facandu-se la domiciliu timp de cel putin 6 zile de la aparitia eruptiei, iar contactii adulti sunt lasati liberi cu efectuarea dezinfectiei, continua si terminala.
Tratamentul la domiciliu presupune si repaus la pat, igiena pielii si a mucoaselor (veziculele nu se rup intrucat se pot infecta). Tegumentul cu eruptie se pudreaza cu alcool mentolat sau talc mentolat. Baia generala este permisa numai dupa caderea crustelor.
Cazurile severe sau complicate necesita spitalizare. In formele usoare si medii sunt suficiente masurile de prevenire a suprainfectiei bacteriene si calmarea pruritului. Prevenirea se face prin:
- imunizare activa (cu vaccin viu atenuat) recomandata copiilor
- imunizare pasiva cu imunoglobuline specifice antivaricela, care se administreaza in primele 3-4 zile de la contactul infectant, mai ales celor cu imunosupresie.
http://www.sfatulmedicului.ro/......gioasa_649
Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa)
Mod de transmitereSus
Vezi galerie foto Varicela (varsatul de vant) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzeaza eruptie (urticarie). Varicela apare pe tot parcursul anului, intalnindu-se mai frecvent iarna si primavara. Mai mult de 90% din oamenii din intreaga lume ajung sa faca boala la un moment dat in viata, mai ales daca acestia nu sunt vaccinati impotriva varicelei. In Statele Unite varicela apare mai frecvent la copii. Cu toate acestea in unele tari (spre exemplu in tarile tropicale) varicela este intalnita mai frecvent la adulti.
Altminteri, la copiii sanatosi varicela nu este de obicei o afectiune grava, insa severitatea acestei afectiuni variaza de la o persoana la alta. Varicela de obicei este mult mai severa si cauzeaza complicatii la femeile gravide, la nou-nascuti, la copii cu varsta peste 15 ani si la persoanele care au sistemul imunitar afectat.
Cuprins articol
Mod de transmitere
Simptome
Mecanism fiziopatogenic
Complicatii
Factori de risc
Consult de specialitate
Medici specialisti recomandati
Investigatii
Diagnostic precoce
Tratament
Profilaxie
Mod de transmitereSus
Virusul ce cauzeaza varicela se transmite cu usurinta de la o persoana la alta. Cel mai frecvent transmiterea bolii se realizeaza pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale si nazale. De asemenea virusul se poate transmite prin aer, prin stranut sau tuse, de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste.
Infectarea de la nivelul veziculelor din herpes zoster apare in putine cazuri.
Atat femeia insarcinata cat si fatul, au un risc crescut de a face varicela daca gravida nu a facut boala pana atunci sau daca nu a fost vaccinata impotriva varicelei. Riscul este crescut foarte mult, daca cineva din familie are varicela, datorita contactului apropiat cu acea persoana. Expunerea la varicela inseamna a fi in preajma unei persoane cu semne prezente de varicela sau daca ii apar dupa 2-3 zile.
In plus, persoana care se imbolnaveste de varicela poate sa faca o forma mai severa de boala decat persoana care i-a transmis boala.
Odata cu imbolnavirea se dobandesc anticorpi (imunitate) si persoana respectiva nu va mai face forma grava de boala dar poate dezvolta o forma usoara de boala. In general daca virusul devine din nou activ o persoana nu va mai face varicela ci va face zona zoster sau herpes zoster.
SimptomeSus
Perioada de incubatie, care dureaza de la expunerea la virusul varicelei pana la aparitia semnelor de boala, este de obicei intre 14-16 zile dar poate fi cuprinsa intre 10-21 zile.
Primele simptome ale varicelei sunt:
- febra intre 38 si 39,4 C;
- indispozitie, oboseala si stare de rau;
- apetit diminuat sau disparut;
- dureri de cap si inflamatia gatului.
Primele semne sunt de obicei usoare la copii, dar la adulti pot fi severe. Aceste semne persista pe toata perioada bolii. Dupa 1-2 zile de la aparitia primelor semne de boala, apare eruptia (urticarie) pruriginoasa, care produce mancarime.
Stadiile eruptiei cutanate din varicela:
- pete rosii sau umflaturi: ce se transforma in vezicule pline cu lichid clar sau tulbure;
- veziculele: se rup si zemuiesc;
- veziculele rupte: sunt acoperite de cruste.
Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare, continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste.
In alte afectiuni poate aparea eruptie cutanata similara cu cea din varicela.
Mecanism fiziopatogenicSus
Simptomele din varicela (febra, starea de rau, scaderea apetitului, durerea de cap, tusea si inflamatia gatului) apar de obicei dupa 14-16 zile de la contactul cu o persoana infectata cu virusul varicelo-zosterian. Cu toate acestea pot sa treaca si 21 de zile de la contactul cu o persoana infectata pana la aparitia simptomelor de boala.
La unii copii eruptia din varicela poate sa apara fara ca acestia sa prezinte si alte semne de boala.
Copiii cu varsta sub 6 luni au o oarecare imunitate (apararea organismului) impotriva varicelei datorita anticorpilor (proteine a serului sangvin secretate de limfocitele B, care sunt globule albe ce intervin in imunitate, ca reactie la introducerea unei substante straine-numita antigen in organism) transmisi de la mama. In cazul in care copiii sunt infectati cu acest virus ei pot sa nu prezinte multe din semnele de boala.
Persoanele care au sistemul imunitar afectat prezinta primele semne de boala mai devreme decat de obicei, la 10-14 zile dupa contactul cu persoana infectata.
Eruptia cutanata din varicela de obicei apare in partea superioara a corpului (trunchi si fata) dupa 1-2 zile de la aparitia simptomelor. Cea mai afectata zona este trunchiul, membrele superioare si cele inferioare fiind afectate printre ultimele. Eruptia cutanata se raspandeste si la nivelul scalpului (pielea capului), fetei, nasului si gurii.
In cazuri rare eruptia poate afecta conjunctiva (membrana mucoasa transparenta ce acopera fata interna a pleoapelor si o parte a globului ocular) si corneea, interiorul gatului si zona genitala.
Este nevoie de 1-2 zile pentru ca maculele (pete rosii) sa treaca prin toate stadiile de evolutie, inclusiv uscare si acoperire de cruste. Zilnic apar noi pete rosii (macule) timp de 5-7 zile.
ComplicatiiSus
Cea mai frecventa complicatie infectioasa a varicelei la copii cu varsta sub 5 ani, este suprainfectia bacteriana secundara a leziunilor cutanate. Suprainfectia poate aparea pe zgarieturi datorate scarpinatului, acesta permitand patrunderea bacteriilor de la nivelul pielii sau a bacteriilor de sub unghie in veziculele care apar in varicela. Cele mai multe infectii cutanate din varicela nu sunt grave, insa necesita ingrijiri medicale de specialitate. Daca nu este tratata, aceasta se poate agrava. Aceasta infectie poate aparea si la nivelul crustelor. Unele persoane pot avea vezicule intr-un numar mai mare si simptome care dureaza mai mult decat la copiii sanatosi.
O alta complicatie posibila ce poate aparea in varicela este ataxia cerebeloasa acuta (probleme de coordonare a musculaturii), fiind datorata afectarii unei parti a creierului de catre virusul varicelo-zosterian. Aceasta afectare a sistemului nervos central este de regula usoara. Desi este rar intalnita afecteaza in general copii cu varste mai mari.
Pneumonia variceloasa este cea mai serioasa complicatie a varicelei, aparand mai frecvent la adulti decat la copii. Mai mult de 20-30 de adulti din 10.000 care fac varicela au nevoie de spitalizare.
Copiii nascuti din mame care au facut varicela in primul sau la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina dezvolta sindromul de varicela congenitala care poate cauza anomalii (afectiuni de structura) congenitale, ca de exemplu afectari ale ochiului sau hipoplazie de membre.
La adulti cea mai frecventa complicatie care apare in varicela este pneumonia variceloasa.
Virusul varicelo-zosterian care cauzeaza varicela poate determina diferite forme de boala. Aceste forme de varicela apar cel mai frecvent la copiii si la fetii gravidelor bolnave de varicela.
Cu toate ca in urma imbolnavirii cu varicela, persoana devine imuna la boala, virusul varicelo-zosterian ramane inca in organism. Acest virus poate cauza herpes-zoster cand persoana se afla la varsta adulta. Aproximativ 15% din persoanele care au facut varicela vor dezvolta in timpul vietii herpes-zoster.
Persoane care pot manifesta forma grava de varicela sau complicatii:
- copiii infectati de mama: nou-nascutii din mame care au varicela prezinta un risc crescut de a face forme grave de varicela; copiii nascuti din mame care au facut varicela in primul sau la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina dezvolta sindromul de varicela congenitala care poate cauza anomalii congenitale, ca de exemplu afectari ale ochiului sau hipoplazie de membre;
- femeile insarcinate cu varicela prezinta un risc crescut de nastere prematura si pneumonie variceloasa;
- persoanele peste 15 ani (in special fumatorii si cei care au boli cronice pulmonare);
- persoanele cu afectarea sistemului imunitar;
- persoanele cu mucoviscidoza (fibroza chistica) in care sunt afectati plamanii si alte organe;
- copiii si adolescentii care au urmat tratament indelungat cu aspirina.
Factori de riscSus
Persoanele care nu au facut boala sau cele care nu sunt vaccinate impotriva varicelei prezinta un risc crescut de a face boala daca:
- locuiesc cu o persoana care are varicela;
- muncesc sau se joaca mai mult de o ora in preajma unei persoane cu varicela;
- sunt internati in spital si impart camera cu o persoana care mai tarziu va face varicela sau sunt ingrijiti de un cadru medical care va face varicela;
- au un sistem imun deficitar.
De asemenea riscul de a face varicela creste daca un membru al familiei are varicela, datorita contactului cu persoana respectiva. In plus persoana care face varicela poate face o forma mai severa a bolii decat persoana de la care a luat boala. Perioada cea mai contagioasa� este cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate si pana cand veziculele se usuca si se acopera de cruste.
In cazul vaccinarii impotriva virusului varicelo-zosterian, persoana respectiva este contagioasa doar in cazul aparitiei veziculelor. Persoana ramane contagioasa atat timp cat noi macule apar si pana cand acestea se transforma in vezicule, care se sparg in evolutie si acestea se acopera de cruste.
Unele persoane au risc crescut de a face complicatii ale varicelei, ca de exemplu nou-nascutii, adolescentii, adultii - in special femeile insarcinate - si cei cu sistem imunitar deficitar.
Daca o persoana a facut varicela devine imuna fata de acest virus. Este posibil sa apara o reactie usoara de boala in urma unei noi expuneri la virusul varicelo-zosterian, ca de exemplu aparitia catorva macule si o usoara febra. Cu toate acestea persoana nu va face varicela din nou.
Consult de specialitateSus
Medicul trebuie anuntat imediat ce apar urmatoarele semne de boala:
- dureri de cap severe sau varsaturi, sensibilitate la lumina, somnolenta sau confuzie; acestea sunt semne de inflamatie a creierului (encefalita);
- probleme respiratorii sau tuse persistenta; acestea sunt semne de pneumonie variceloasa;
- inflamatia pielii care devine calda si rosie sau eruptia cutanata foarte extinsa; acestea sunt semne ale unei infectii cutanate grave.
Medicul trebuie anuntat imediat ce apar urmatoarele semne de boala la copilul cu varicela:
- febra mai mare de 38,9 C care dureaza mai mult de 2 zile;
- mancarime severa care nu raspunde la tratament;
- eruptia variceloasa la nivelul ochilor (globilor oculari);
- eruptie cutanata care dureaza mai mult de 2 saptamani.
Tinerii, adultii - in special femeile insarcinate - si persoanele care au sistemul imun deficitar, sunt obligati intotdeauna sa solicite asistenta medicala daca vin in contact cu o persoana bolnava de varicela si nu stiu daca au facut varicela in trecut.
Persoana care are varicela trebuie sa consulte medicul pentru a se sfatui cu el ce masuri de precautie trebuie sa ia pentru a nu raspandi varicela la serviciu, la scoala si la cabinetul medical (cand merge la consultatie). La cabinetul medical pacientul va fi preluat imediat de personalul medical, pentru a nu intra in contact cu alte persoane in sala de asteptare, pentru a nu le infecta.
Medici specialisti recomandatiSus
Poate diagnostica si trata varicela:
- medicul de familie;
- medicul specialist pediatru;
- asistentele medicale;
- medicii rezidenti.
In cazul in care apar complicatii este necesar consultul unui medic specialist. Pentru probleme ale plamanilor trebuie consultat pneumologul. Cu toate acestea, cei mai multi copii si adulti fara probleme de sanatate, nu fac complicatii serioase ale varicelei.
Investigatii
Varsatul de vant (varicela) de obicei poate fi diagnosticat pe baza eruptiei cutanate. La copiii fara alte probleme de sanatate este suficienta uneori, descrierea eruptiei cutanate la telefon medicului de familie, pentru ca acesta sa puna diagnosticul. Cu toate acestea unele persoane au nevoie de asistenta medicala la aparitia primelor semne de boala. Exista un risc crescut de a face complicatii ale varicelei mai ales la persoanele tinere, la adulti (care fumeaza sau au afectiuni cronice pulmonare), la femeile insarcinate sau la cei cu afectarea sistemului imun.
La cabinetul medical varicela este diagnosticata de catre medic pe baza istoricului bolii si a examenului fizic.
Testele virale pot determina daca o persoana are imunitate (anticorpi) impotriva varicelei. Odata ce o persoana dobandeste imunitate impotriva varicelei aceasta nu mai face boala din nou.
In momentul in care apare eruptia cutanata veziculara, se poate preleva lichid din vezicula pentru a se determina daca virusul varicelo-zosterian a produs aceasta eruptie.
Se folosesc urmatoarele tipuri de analize pentru examinare:
- celule recoltate din vezicule (prelucrate prin imunofluorescenta): rezultatele se obtin in 1-2 ore;
- lichid recoltat din interiorul veziculei (cultura virala): rezultatele se obtin dupa 7-21 de zile.
Daca o femeie insarcinata face varicela in primul trimestru de sarcina are posibilitatea sa verifice daca fatul va avea anomalii congenitale. Aceasta se poate vedea cu ajutorul ecografiei fetale.
Diagnostic precoceSus
La ora actuala nu exista nici un test screening pentru a determina imunitatea la varicela,care sa se poata folosi la majoritatea oamenilor, sa nu aiba efecte secundare, sa fie sigur si ieftin. In general varicela apare la copii si apoi acestia devin imuni la virusul varicelo-zosterian.
La unele persoane este necesar sa fie testata imunitatea impotriva virusului varicelo-zosterian. Acestea includ persoanele care lucreaza in spitale, centre de zi, scoli sau alte institutii unde varicela se poate transmite cu usurinta de la o persoana la alta. In multe tari este obligatoriu ca toti copiii de varsta scolara sa fie vaccinati impotriva varicelei sau sa se poata dovedi imunitatea copilului impotriva virusului varicelo-zosterian.
Persoanele cu risc crescut de a face forme grave de varicela sau complicatii grave, sunt investigate pentru a determina daca au avut varicela si au imunitate impotriva virusului varicelo-zosterian.
Dintre aceste persoane fac parte:
- femeile care doresc sa aiba copii: femeile care doresc sa ramana insarcinate sau gravidele trebuie testate pentru a determina daca au imunitate fata de virusul varicelo-zosterian; daca exista imunitate impotriva virusului varicelo-zosterian atunci sunt evitate complicatiile ce pot aparea in timpul sarcinii;
- persoanele cu sistemul imunitar afectat.
In cazul in care o persoana nu a avut niciodata varicela si deci nu are imunitate impotriva virusului varicelo-zosterian, ar trebui sa se vaccineze pentru a evita inbolnavirea (Varivax). Inainte de vaccinare trebuie consultat medicul pentru a discuta despre riscurile si beneficiile acestui vaccin.
Tratament
Tratamentul varsatului de vant (varicela) variaza in functie de varsta persoanei, starea de sanatate si de severitatea bolii.
La copiii care nu au alte afectiuni, varicela se poate trata doar la domiciliu. Tratamentul recomandat consta in administrarea de paracetamol sau Ibuprofen pentru a reduce febra si disconfortul, dar nu se recomanda folosirea de medicamente orale sau lotiuni de uz extern care sa inlature mancarimea. La persoanele tinere cu varsta sub 20 de ani nu se recomanda aspirina deoarece aceasta prezinta un risc crescut de a dezvolta sindrom Reye. De asemenea aplicarea pe tegumente a fainii de ovaz calmeaza mancarimea.
Adolescentii si adultii cu varicela de obicei prezinta simptome mai severe de boala decat copiii si totodata acestia au un risc crescut de a dezvolta complicatii de boala. Cu toate acestea cei mai multi au nevoie doar de tratament administrat la domiciliu. Persoanele adulte care au varicela trebuie sa fie consultate de cadrele medicale; unele dintre acestea necesita ingrijire medicala in spital.
Femeile insarcinate si persoanele care au sistemul imun deprimat sunt susceptibile de a dezvolta complicatii. Se recomanda consultul medical la aceste persoane, imediat ce se constata ca sunt bolnavi de varicela.
Tratamentul medical poate induce formarea de anticorpi impotriva varicelei care pot intarzia sau preveni aparitia acesteia, de asemenea tratamentul medical antiviral determina scurtarea duratei bolii. Vaccinul impotriva varicelei trebuie facut chiar daca persoana a fost expusa la varicela; acest tratament poate impiedica aparitia bolii. Acest vaccin este recomandat sa fie facut imediat in primele 3 zile de la expunerea persoanei la varicela.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Cei mai multi dintre copiii fara alte afectiuni, adolescentii si adultii care au varsat de vant (varicela) au nevoie de tratament doar la domiciliu. Cu toate acestea, toti adultii cu varicela necesita consult medical.
O persoana bolnava de varicela nu necesita sa stea in pat, dar e recomandat ca aceasta sa stea linistita si in repaus.
Nu se recomanda tratarea simptomelor, ca de exemplu febra si mancarimea. Trebuie sa fie consultat medicul care ingrijeste copilul inainte ca acesta sa ia anumite medicamente. Copiii sunt mult mai sensibili la efectele adverse ale unor medicamente. De asemenea absorbtia medicamentelor la copii este diferita de cea a adultului. La copii, administrearea medicamentelor trebuie facuta cu o lingurita marcata sau cu o cupa speciala; nu trebuie folosita o lingura obisnuita pentru administrarea medicatiei sau o cantitate la intamplare.
Reducerea pruritului (scarpinat)
Eruptia din varicela este pruriginoasa (produce mancarime). Gratajul (scarpinatul) veziculelor poate cauza infectia acestora sau prezenta de cicatrici care vor ramane dupa vindecarea varicelei. Unele metode terapeutice efectuate la domiciliu pot impiedica scarpinatul din eruptia variceloasa, ca de exemplu faina de ovaz aplicata pe piele, compresele reci, calmante si administrarea de antihistaminice (antialergice) oral.
Monitorizarea febrei
Febra reprezinta raspunsul normal al organismului la infectie. Prezenta unei temperaturi mai mari decat temperatura normala a organismului sugereaza distrugerea bacteriei sau virusului care a cauzat boala. Administrarea medicamentelor ce reduc temperatura opreste acest proces natural, astfel incat se recomanda utilizarea acestora doar atunci cand este absolut necesar. In cazul in care pe un copil cu varicela nu il deranjeaza simptomele si nu se plange de boala, nu se recomanda medicamente pentru scaderea febrei. Trebuie anuntat medicul daca febra persista mai mult de 48 de ore. Reducerea febrei se poate face fara medicamente, prin administrarea de lichide reci.
Prevenirea transmiterii infectiei
Transmiterea varsatului de vant (varicelei) se realizeaza foarte usor de la o persoana la alta. In cazul expunerii frecvente si intr-un mediu inchis cu o persoana bolnava de varicela, ca de exemplu un membru al familiei, se produce o expunere la o cantitate crescuta de virus. Astfel, persoana infectata face o forma de boala mai severa decat persoana care a transmis boala. De asemenea exista si un risc crescut de a avea complicatii, in special daca persoana infectata are un sistem imunitar deficitar. Pentru a preveni transmiterea varicelei este bine ca persoana bolnava sa ramana la domiciliu, fara a merge la munca sau la scoala.
Prevenirea complicatiilor varicelei
Cei mai multi copii fara alte afectiuni si adulti se vindeca de varicela fara complicatii. Trebuie consultat medicul in cazul unor simptome neobisnuite, persistente si grave.
Tratament medicamentos
Cele mai multe persoane pot fi vaccinate impotriva varsatului de vant (varicela). Vaccinul este eficient atunci cand este facut inainte de expunerea la virus. De asemenea vaccinul poate preveni infectia sau poate determina doar o forma usoara de boala, atunci cand este facut in primele 3 zile de la expunere.
De asemenea tratamentul antiviral reprezinta o optiune in momentul aparitiei primelor simptome de boala. Acest tratament nu impiedica prezenta semnelor de boala, dar poate determina scurtarea perioadei si totodata favorizeaza dezvoltarea unei forme usoare de boala.
Administrarea anticorpilor impotriva varicelei impiedica aparitia bolii in cazul expunerii la virusul varicelo-zosterian. Cu toate acestea, tratamentul cu anticorpi determina o protectie pentru scurt timp (pana la 3 saptamani).
O data cu aparitia simptomelor de varicela se pot lua masuri pentru imbunatatirea starii generale.
Vaccinarea pentru prevenirea varicelei
Varicela poate fi prevenita prin vaccinarea cu vaccinul varicelo-zosterian inainte de expunerea la acest virus.
Vaccinarea in primele 3 zile impiedica imbolnavirea sau favorizeaza aparitia unei forme usoare da boala in cazul expunerii la varicela.
Medicamente care reduc severitatea varicelei:
- medicamente antivirale ca de exemplu: Zovirax, Foscavir, Famvir, Valtrex si Denavir; tratamentul antiviral este recomandat de obicei la adulti si la persoanele cu sistem imunitar scazut; in mod normal copiii cu varicela fara alte afectiuni nu necesita tratament antiviral (nu se cunoaste daca tratamentul antiviral reduce riscul aparitiei complicatiilor)
- anticorpii impotriva varicelei, ca de exemplu: imunoglobulina varicelo-zosteriana (VZIG) sau imunoglobulina zosteriana (ZIG); administrarea acestor imunoglobuline (anticorpi) trebuie facuta inainte de aparitia eruptiei din varicela; anticorpii impotriva varicelei administrati injectabil nu ofera o protectie de lunga durata.
Medicamente simptomatice (reduc durerea si disconfortul):
- acetaminofen (Paracetamol, Tylenol, Tempra) sau Ibuprofen pentru controlul durerii si al febrei;
- persoanele peste 20 de ani pot lua aspirina pentru reducerea febrei (la persoanele sub 20 de ani nu se recomanda tratamentul cu aspirina datorita riscului de a dezvolta sindrom Reye);
- antihistaminice (antialergice) pentru a diminua scarpinarea, ca de exemplu Temaril, Benadril.
De retinut!
Vaccinarea previne imbolnavirea cu varicela, determinand astfel lipsa simptomelor de boala care cauzeaza disconfort si in consecinta lipsa de la serviciu sau de la scoala, precum si inlaturarea posibilelor complicatii.
In cazuri rare, dupa vaccinare poate aparea o eruptie (urticarie) usoara. In acest caz este bine sa nu existe contact cu alte persoane care nu au facut varicela sau care nu au fost vaccinate. Dupa disparitia eruptiei si dupa ce toate veziculele s-au uscat si s-au format cruste, persoana infectata nu mai este contagioasa.
In momentul administrarii tratamentului simptomatic trebuie urmarite cu atentie instructiunile. La nou nascuti si la copiii mici este necesara o atentie speciala in administrarea tratamentului medicamentos sau a altor metode.
Medicul recomanda tratament cu antibiotice daca exista o infectie a pielii datorata veziculelor ce apar in varicela.
Tratament chirurgical
Nu exista tratament chirurgical pentru varicela.
Alte tratamente
Nu exista alte terapii pentru tratarea varicelei.
ProfilaxieSus
Varsatul de vant (varicela) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase cauzate de virusul de tip herpetic. Prevenirea imbolnavirii cu varicela se face prin administrarea vaccinului numit varicelo-zosterian, cel mai frecvent fiind numit vaccinul varsatului de vant.
Vaccinul este recomandat urmatoarelor persoane:
- cei mai multi copii in primele 12-18 luni de viata, facand parte din programul de vaccinare de rutina;
- copii care sunt complet vaccinati prin programul de imunizare de rutina si care nu au facut varicela; in multe tari este obligatoriu ca toti copii de varsta scolara sa fie vaccinati impotriva varicelei sau sa se poata dovedi imunitatea copilului impotriva virusului varicelo-zosterian;
- adolescenti si adulti care nu au facut varicela;
- persoane adulte care nu isi amintesc daca au facut varicela in copilarie; acest lucru le ofera siguranta de a nu se imbolnavi chiar daca acestia au avut varicela;
- persoane care nu au facut varicela sau cele care nu au fost vaccinate si au venit in contact cu o persoana care avea varicela.
Majoritatea organizatiilor de sanatate recomanda efectuarea vaccinarii impotriva virusului varicelo-zosterian. S-a dovedit ca acest vaccin impiedica imbolnavirile severe sau moderate cu varicela in 95% din cazuri si a formelor usoare de boala in aproximativ 70-85%. Ocazional, persoanele vaccinate impotriva varicelei fac o forma de boala foarte usoara, stearsa.
Aceasta forma de boala apare cand persoanele sunt expuse la tipul salbatic al virusului varicelo-zosterian. In acest caz infectia virala este mai usoara, pacientii prezentand cateva vezicule la nivelul pielii si doar cateva simptome comparativ cu infectia obisnuita de varicela. Trebuie sa fie consultat medicul daca exista intrebari sau alte nelamuriri legate de administrarea vaccinului.
Unele studii efectuate arata ca sansa de a face o forma usoara de varicela creste o data cu prelungirea duratei de timp ce a trecut de la prima vaccinare. In unul din studii se constata ca eficacitatea vaccinului scade dupa primul an de la vaccinare cand este facut la copii sub 15 luni. In urma rezultatelor acestor studii, cercetatorii discuta de o a doua vaccinare care sa determine o crestere a eficacitatii mai ales la copii sub 13 luni.
De asemenea se poate preveni varicela daca dupa expunerea la virus organismul dobandeste rapid anticorpi impotriva varicelei. In cazul in care o persoana intra in contact cu o persoana bolnava de varicela si nu este sigura daca are imunitate fata de virus (nu a dobandit anticorpi) trebuie sa consulte medicul in vederea vaccinarii sau a altui tip de profilaxie.
Prevenirea imbolnavirii cu varicela se poate face si prin evitarea contactului cu o persoana infectata de acest virus. Aceasta se recomanda persoanelor care au un sistem imunitar deficitar. Cu toate acestea virusul varicelo-zosterian se transmite de la o persoana infectata fara ca aceasta sa prezinte semne de boala. Varsatul de vant (varicela) se transmite foarte rapid, mai ales persoanelor aflate intr-un spatiu inchis, ce vin in contact cu alte persoane, ca de exemplu copiii in salile mici de clasa sau persoane care impart acelasi dormitor.
Este dificila prevenirea varicelei odata ce a aparut eruptia cutanata.
Femeile care doresc sa ramana insarcinate si nu au facut varicela ar trebui sa se vaccineze impotriva virusului sau sa testeze daca au imunitate, deoarece in acest mod previn complicatiile ce pot aparea in cazul infectiei din timpul sarcinii.
http://www.desprecopii.com/info-id-381-nm-Varicela-sau-varsatul-de-vant.htm
Varicela sau varsatul de vant
Tema:Boli contagioase | Subiecte tratate: varicela, varsat de vant, zona zoster, bubite, febra | Varsatul de vant este o infectie cauzata de virusul varicelo- zosterian (VVZ) care face parte din familia virusurilor herpetice. VVZ se gaseste in secretia nazala eliminata si in fluidul din vezicule. Varsatul de vant este foarte contagios, 90% din persoanele care nu au imunitate la boala si care sunt expusi o vor face. Epidemia apare cu precadere intre lunile februarie- aprilie la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani.
Semne si simptome ale variceleiVarsatul de vant este o infectie virala care cauzeaza o eruptie pe suprafata pielii si pe mucoase. Eruptia apare mai intai pe fata si trunchi, intinzandu-se apoi pe aproape intreaga suprafata a corpului, inclusive pe scalp si pe organele genitale si chiar inauntrul gurii, urechi, vagin. Elementele eruptive constau la inceput in macule (pete) mici (5-10 mm) rosii si apar intr-o perioada de 2 pana la 4 zile in valuri eruptive.
Aceste pete se umfla, devin papule si ulterior trec in stadiul de vezicule asezate pe o baza rosie. Datorita situarii lor superficiale, formei si continutului seros, veziculele au fost asemuite cu picaturile de roua. Veziculele se deprima treptat si se usuca, formand cruste. In urma veziculelor nu raman cicatrici, doar uneori o usoara coloratie maronie a pielii, trecatoare. Unele personae au doar cateva vezicule, in timp ce altele au cateva sute.
bubite de varicela (varsat de vant) De obicei eruptia provoaca prurit (mancarime a pielii). Scarpinarea si ruperea acestor vezicule duce la formarea unei cruste si se pot infecta cu bacterii (o infectie secundara bacteriana). ( In engleza, denumirea bolii este "chicken pox", denumirea provenind probabil de la asemanarea cu pielea de gaina) Unii copii au febra, dureri abdominale, sau chiar o senzatie usoara de greata in timpul eruptiei. Aceste simptome dureaza 3 pana la 5 zile iar febra nu depaseste 39,4 grade Celsius.
Copiii mai mici au de obicei febra mai mica si eruptie mai usoara decat copiii mai mari sau adultii. In general, varsatul de vant este o boala usoara dar poate fi mortala pentru persoanele cu leucemiesau alte boli care slabesc sistemul imunitar. De obicei, o persoana care a avut boala capata imunitate pe viata. Dar virusulcare cauzeaza boala poate ramane in organism si poate cauza la adult diferite tipuri de eruptii ale pielii. Este varicela (varsatul de vant) contagioasa?Varsatul de vant este o infectie cauzata de virusul varicelo- zosterian (VVZ) care face parte din familia virusurilor herpetice. VVZ se gaseste in secretia nazala eliminata si in fluidul din vezicule. Varsatul de vant este foarte contagios, 90% din persoanele care nu au imunitate la boala si care sunt expusi o vor face. Epidemia apare cu precadere intre lunile februarie- aprilie la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani. Complicatii ale varicelei (varsatului de vant)Varsatul de vant este o boala usoara, dar poate da complicatii serioase cum ar fi pneumonie, encefalita, infectii bacteriene ale pielii. Dupa atacul bolii, VVZ ramane in corp, ramanand intr-o stare latenta in celulele nervoase si se poate reactiva la varsta adulta pentru a cauza Zona zoster. Cititi: Totul despre Zona ZosterPrevenirea variceleiIn 1995 a fost produs si a devenit disponibil pentru prima data un vaccin impotriva varsatului de vant in SUA. Vaccinul previne boala in 70 pana la 90% din cazuri. Cei care fac varsat de vant dupa vaccinare au simptome mult mai usoare si o eruptie cutanata redusa. Vaccinul impotriva varicelei se administreaza injectabil dupa varsta de 1 an. Daca un copil nu a fost vaccinat in copilarie, I se poate administra vaccinul la 11-12 ani. Vaccinul impotriva varsatului de vant ajuta corpul sa produca proprii anticorpi (protectie imunologica) impotriva bolii, dar in anumite cazurieste necesara administrarea unei forme de imuno-protectie numita varicela-zoster imuno globulina (VZIG). VZIG ii protejeaza pe cei care au fost expusi la varicela dar al caror system imunitar este fie prea imatur, fie prea slab pentru a lupta cu boala. VZIG este administrat nou-nascutilor a caror mame au avut varicela in momentul nasterii, copii cu leucemie sau limphoma, copiii cu SIDA sau alte boli de imuno-deficienta, precum si copiii care primesc medicamente care reprima sistemul imunitar. Un copil sanatos care face varicela dobandeste imunitate pe viata impotriva acestei boli. In schimb, acesta poate face la maturitate zona zoster. Incubatia variceleiPerioada de incubatie este de la 7 la 21 de zile dupa expunere, in general aparand la 14 pana la 17 zile. De exemplu, daca un copil face varicela si intrerupe scoala, fratii si surorile vor avea simptome cam la 2 saptamani mai tarziu. Durata variceleiVarsatul de vant dureaza intre 7 si 10 zile la copii dar are o perioada mai mare la adulti. Perioada contagioasa Incepe la 2 zile dupa aparitia veziculelor pe piele si dureaza pana cand se acopera de cruste. Un copil cu varsat de vant ar trebui izolat aproximativ o saptamana. Nu trebuie tinut in casa pana cand cad toate crustele. Persoanele bolnave sau care au probleme cu sistemul imunitar nu trebuie sa vina in contact cu varicela, si nici femeile insarcinate. Tratamentul variceleiNu se prescriu antibiotice pentru tratarea varsatului de vant deoarece aceasta boala este cauzata de un virus. Antibioticele se administreaza doar in cazul in care copilul dezvolta o infectie secundara de natura microbiana. Copiii si celelalte persoane care fac boala si au un sistem imunitar slabit au nevoie de un tratament antiviral (acyclovir). De obicei, tratamentul care se da la domiciliu este orientat pentru usurarea mancarimii si pentru scaderea febrei. Pentru mancarimi se pot folosi comprese umede sau bai racoroase, la fiecare 3 sau 4 ore in primele zile. Baile cu fierturi de cereale pot ajuta. Baile nu raspandesc varsatul de vant. Tamponati corpul (nu frecati) pentru a-l usca. Lotiunea cu calamina este utilizata de obicei pentru mancarime, dar nu puneti lotiune langa ochi sau pe fata bebelusilor. Taiati unghiile scurt pentru a preveni scarpinarea care poate conduce la infectarea veziculelor rupte. Eruptia din interiorul gurii poate provoca dificultati la mancare. Administrati fluide racoroase si usoare, mancare pasata. Evitati orice mancare sau bautura care contine acizi cum ar fi sucul de portocale si in special sarea. Durerea din gura poate fi usurata cu ajutorul acetaminophenului (Tylenol). Veziculele din zona genitala pot fi dureroase. Se pot aplica cremele anestezice care atenueaza durerile. Pentru reducerea febrei se utilizeaza o medicatie fara aspirina, cum ar fi acetaminophenul (Tylenol). Aspirina nu se foloseste la copii cu varsat de vant sau alte infectii virale deoarece poate cauza sindromul Reye. Cand chemam doctorul Majoritate infectiilor cu varicela nu necesita tratament medical special. Daca nu sunteti sigur asupra diagnosticului, daca aveti intrebari sau sunteti ingrijoratiasupra posibilelor complicatii, chemati doctorul. El va poate ghida pentru urmarirea complicatiilor si va poate ajuta sa alegeti medicatia potrivita pentru mancarime. Chemati doctorul si daca febra depaseste 39,4 grade Celsius si daca copilul are dureri de cap severe, daca nu poate suporta lumina, daca este neobisnuit de somnoros sau este greu de trezit, se misca cu greutate, gatul rigid sau dezvolta probleme de respiratie. Chemati doctorul daca sunt semne de infectare a veziculelor; daca suprafata din jurul veziculei este umflata, rosie sau dureroasa sau daca din vezicule se scurge puroi (lichid gros, decolorat).
Vezi
http://www.copilul.ro/......-a264.html
Varicela sau varsatul de vant este una dintre cele mai comune boli contagioase ale copilariei. Este de asemenea si una dintre cele mai afurisite, manifestandu-se cu prurit accentuat si singura care poate lasa semne pe viata la nivelul pielii daca micutul nu este impiedicat sa se scarpine. Nu necesita tratament medicamentos, simptomele dispar de la sine, dar copilul trebuie tinut in carantina.
Boala este cauzata de un virus numit varicella zoster. Exista si un vaccin impotriva acestei boli numit vaccinul varsatului de vant, dar care nu are eficienta totala. De asemenea, cei care contracteaza virusul si fac varsat de vant, devin imuni la o expunere ulterioara.
Cum se transmite varsatul de vant?
Infectia virala este transmisa de la o persoana la alta prin contactul direct cu vezicule sparte sau pe cale aeriana.
Peroada de incubatie si infectioasa a bolii
Perioada infectioasa se incadreaza intre 2-3 zile de dinainte de aparitia eruptiei pana in momentul in care toate veziculele formeaza crusta. Aceasta perioada nu este clar stabilita si variaza de la un copil la altul in functie de organism si de gradul de severitate al manifestarii bolii.
Perioada de incubatie de la contractarea virusului pana la eruptia propriu zisa dureaza intre 10 si 20 de zile. Copilul trebuie tinut in carantina pana in momentul in care toate veziculele fac aceasta crusta si dau semne de vindecare. Intervalul variaza intre 7 si 14 zile in functie de evolutia bolii si de conditia fiecarui copil.
Varicela este o boala extrem de contagioasa si nu apare numai la copii. Si parintii, dar si alte persoane adulte sau nu care stau in jurul lui pot face boala daca nu au facut-o pana atunci.
Care sunt simptomele varicelei?
Copiii care contracteaza virusul manifesta in general o eruptie cutanata pe intreg corpul care arata ca niste basicute umplute cu lichid. Totusi, boala are particularitatile ei in materie de manifestari:
la inceput, copilul poate manifesta usoare simptome de raceala, poti observa ca ii curge nasul, stranuta sau tuseste, il doare in gat si are o stare de moleaseala caracteristica virozelor;
aparitia unei eruptii cutanate sub forma unor pete initial, de culoare rosiatica, care mananca foarte tare si care apare mai intai pe abdomen sau spate si fata; se extinde apoi pe tot corpul, inclusiv in cavitatea bucala, zona genitala etc.;
in cateva ore ele se transforma in vezicule sau pustule pline cu un lichid tulbure;
pustulele apar intr-o perioada de 3 pana la 6 zile;
copilul poate face febra in acest timp;
ulterior, veziculele se sparg si incep sa faca o crusta de culoare maro, se usuca si apoi se vindeca;
unii copii mai pot manifessta dureri abdominale, dureri de cap etc.
Cum se trateaza varsatul de vant la copii?
Nu exista un tratament care sa vindece boala, ci doar care sa amelioreze simptomele.
in primul rand copilul trebuie tinut in carantina, izolat de alte persoane care nu au contractat boala;
trebuie sa faci tot posibilul sa il feresti pe copil sa se scarpine; pe langa faptul ca exista risc de infectare daca acesta sparge pustulele, in acele locuri vor ramane semne;
Vezi
http://www.terapii-naturiste.com/remedii_naturiste/varicela.htm
Definitie: Varsatul de vint, cunoscut si sub numele de varicela, este o boala infectioasa grava, atribuita, in majoritatea cazurilor, copilariei. Se transmite de la persoana la persoana prin contact direct si prin aer. Numai omul bolnav poate transmite boala, caci nu se cunosc purtatori sanatosi de virus. Bolnavul este contagios pina la caderea completa a crustelor.
Cauze: Boala este cauzata de virusul varicelo-zosterian. Cum se raspindeste varsatul de vint? Varsatul de vint este contagios o zi sau doua inainte de aparitia eruptiei de pe piele, pina in momentul in care besicile s-au uscat si s-au acoperit cu coaja. Odata infectia declansata, varicela poate evolua timp de 10 pina la 21 de zile.
Incubatie: Perioada de incubatie este de 10-20 de zile.
Simptome: Care sint simptomele varsatului de vint? Inceputul este de obicei lent, cu febra, dureri de cap, indispozitie. Dupa 1-2 zile apare eruptia si se accentueaza fenomenele generale. Eruptia se intinde pe toata pielea(si pe pielea acoperita de par)precum si pe mucoase (bucala, genitala, mucoasa ochiului)si este insotita de mincarimi. Eruptia are la inceput aspect de pete rosii care se transforma in citeva ore in mici ridicaturi si apoi repede in basicute.
Vezicula, nu mai mare decit un bob de mazare, are la inceput un continut clar, fiind comparata cu o picatura de roua depusa pe piele. Ulterior, continutul veziculei se tulbura; in 2-3 zile, veziculele incep sa se usuce si se acopera cu o crusta bruna. Dupa alte 7-10 zile, crustele se desprind, lasind cicatrice trecatoare. Cicatricele raman definitive numai in cazul in care veziculele se infecteaza (de obicei ca urmare a tendintei bolnavilor de a se scarpina si a-si rupe crustele).
La copii simptomele nu sint severe, dar la sugari, adulti si la persoanele cu un sistem imunodeficitar slab boala poate ameninta viata. Mai jos sint enumerate cele mai frecvente simptome ale bolii, dar fiecare individ poate avea simptome diferite.
Simptome:
-oboseala si iritabilitate timp de 1 sau 2 zile inainte de manifestarea eruptiei cutanate
-eruptie caracteristica pe piele (rash) si mincarimi in zona trunchiului, a fetei, zona de sub brate, pe membre, in gura si uneori pe trahee si pe tuburile bronhice.
-febra -stare generala proasta
-lipsa poftei de mincare
-dureri de muschi si/sau incheieturi
-tuse, secretii ale nasului
Simptomele varsatului de vint seamana cu cele ale altor boli, de aceea trebuie sa consultati medicul pentru diagnosticare.
Diagnostic:
Uzual, diagnosticul se bazeaza pe consultul, examinarea medicala de catre medic.
Tratament: Un tratament adecvat al varsatului de vint este dat de medicul dvs. pe baza: -unei evaluari complete a starii dvs. de sanatate din prezent si din trecut -tolerantei dvs. vis-a-vis de anumite medicamente, proceduri sau terapii -stadiului bolii -posibilei evolutii a bolii -opiniei si preferintelor dvs. Tratamentul general consta in repaus la pat si regim alimentar usor, lacto-fainos-zaharat, in perioada de febra. Febra se poate combate cu aspirina, paracetamol. Trebuie acordata o atentie deosebita la igiena pielii si a mucoaselor, pentru a evita infectarea veziculelor.
Copilul nu trebuie sa se scarpine, acest lucru cauzind alte infectii bacteriene. Unghiile trebuie taiate pentru a reduce eficienta scarpinatului.De asemenea, copiilor mici li se pot pune manusi ca sa nu se scarpine. Este indicata pudrarea pielii cu talc mentolat.
Majoritatea celor care au avut varsat de vint devin imuni la aceasta boala pe tot restul vietii. Cu toate acestea, virusul ramine latent in tesutul nervos si poate recidiva mai tirziu in herpes zoster. Reimbolnavirile sint exceptioale, totusi, uneori poate interveni si un al doilea caz de varsat de vint. Analiza singelui poate confirma imunitatea persoanelor nesigure daca au avut boala sau nu.
Recomandari: Copiilor care au varicela nu trebuie sa li se administreze aspirina, acest lucru marind riscul aparitiei sindromului Reye. Statistici In jur de 4 mil. persoane pe an au varsat de vint.
Diverse: Cu ce complicatii poate fi asociat varsatul de vint? Persoanele cu cazuri severe de varsat de vint sint: -sugarii, adultii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunodeficitar slab.
Complicatiile pot include: -infectii bacteriene asociate -pneumonie -encefalita (inflamarea creierului) -ataxia cerebrala (coordonarea defectuoasa a muschilor) -mielita tranversa (inflamarea de-a lungul coardei spinale) -sindromul lui Reye (o boala grava; o grupare de simptome care pot afecta toate organele si sistemele principale) -moartea
Tratamentul medical al bolilor copilariei recurge in principal la antipiretice si stimulente. Aspirina este tipul clasic de remediu antipiretic.
Ea este o realizare sintetica a chimistilor germani, care au stiut sa o conserve in acest produs derivat al acidului fenic. Aspirina are ca efect insensibilizarea extremitatilor nervilor, deci suprimarea senzatiei de durere. Oboseala, durerile de cap, febra, se estompeaza. La copii, febra incepe de la ficat, unde toxinele sunt arse de acesta. Copilul nu simte durere, nici indispozitie, doar febra la nivelul ficatului. Daca ficatul este incapabil de o ardere completa a grasimilor, atunci, sub actiunea glandelor endocrine, acestea sunt dirijate catre alta iesire la nivelul mucoaselor. Aceasta se face in general la nivelul cailor respiratorii, fapt care se traduce prin gripa, sinuzita, faringita, angina pectorala, pneumonie.
Prin acest procedeu toata puterea ficatului ramane disponibila pentru neutralizarea deseurilor toxice ale bolii. Ficatul este mult prea solicitat pentru a se putea ocupa si de digetia hranei. Acest organ poate fi scutit de effort daca nu se consuma nimic. Postul nu numai ca face sa scada temperatura, dar diminueaza presiunea si usureaza eliminarea toxinelor, favorizeaza actiunea ficatului, evita serioase complicatii, cum ar fi otitele, mastoiditele, meningitele.
Este bine sa fie amintit ca intestinul poate fi purificat in 24 de ore, sangele in 3 zile, ficatul in 5 zile, cu conditia ca nici un aliment sa nu fie absorbit. Febra este de fapt un ajutor dat pentru vindecare. Ea nu face rau, nu are consecinte suparatoare, deci nu ar trebui suprimata cu ajutorul medicamentelor. În aceasta perioada se consuma multe sucuri de fructe, legume, ceaiuri.
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Varicel%C4%83
aricela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală infecțioasă eruptivă acută generalizată, provocată de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice. Apare de obicei la vârsta copilăriei. La vârsta de adult, virusul provoacă de regulă o erupție localizată la unul sau mai multe dermatomuri, cunoscută sub numele de herpes zoster sau zona zoster, de unde și denumirea de virus varicelo-zosterian.
Este o boală clasică a copilăriei, care pentru copii de obicei este ușoară dar pentru adolescenți și adulți poate avea un risc crescut de complicații. Boala poate dura în jur de o săptămână.
Epidemiologia
Poate apărea în oricare perioadă a anului, mai frecventă iarna și primăvara. Virusul cauzant se transmite doar de la persoană la persoană prin contact direct cu leziunile cutanate sau pe cale aeriană la expulzarea prin tuse sau strănut. Perioada de incubare până la apariția primelor simptome este de 2-3 săptămâni. Bolnavul este contagios aproximativ de la 2 zile înainte de apariția erupțiilor până la 5 zile după. La fel se poate contracta prin contactul cu leziunile unei persoane bolnave de herpes zoster.
Contactul familial (acele cazuri când se contractă boala de la un alt membru de familie) sunt de obicei mai grave decât primele cazuri, probabil pentru că există un contact mai intens și mai îndelungat cu virusul. Varicela este foarte contagioasă, în sensul că un bolnav în casă presupune o posibilitate de 80-90% ca persoanele din familie susceptibile a contracta boala vor sfârși prin a se contagia.
Varicela se vindecă sau dispare în 7-10 zile și generează imunitate permanentă. Desigur există cazuri când imunitatea dispare și are loc un al doilea episod de varicelă însă sunt cazuri izolate.
Măsuri generale
La copii de obicei este suficientă luarea măsurilor generale pentru îmbunătățirea simptomelor. Pentru febră se administrează paracetamol sau ibuprofen, evitându-se întotdeauna aspirina (acidul acetilsalicilic), a cărei folosire în cazul varicelei este asociată cu apariția complicațiilor. Mâncărimea se poate trata cu loțiuni antipruriginoase sau cu antihistaminice orale. Alte măsuri care se pot lua pentru evitarea leziunilor cauzate de scărpinarea pielii sunt tăierea în totalitate a unghiilor și o baie zilnică cu șampon cu PH neutru.
Este importantă izolarea bolnavului în perioada contagioasă a bolii de acele persoane care nu au suferit boala în trecut, în special aceia care prezintă risc crescut (adulți, adolescenți, viitoare mame sau imunodeprimați).
Http://www.emedonline.ro/afectiuni/view.article.php/63
Varicela este o boala frecventa cauzata de virusul zoster, care apartine familiei herpesvirusurilor. Exemple de diferite herpesvirusuri sunt : virusul herpes simplex ( care cauzeaza herpes bucal si herpes genital ), virusul Epstein – Barr ( care cauzeaza mononucleoza infectioasa ) si virusul varicela zoster ( care cauzeaza varicela si zona zoster ).
Atunci and apare, cel mai adesea la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii, varicela este foarte contagioasa pentru persoanele care nu sunt imune. Virusul se raspandeste usor de la persoana la persoana prin aer si contact fizic. La copiii altminteri sanatosi, varicela nu este de regula o boala severa, desi gravitatea ei poate varia de la o persoana la alta.
Varicela este in general mai severa si mai susceptibila de a cauza complicatii la femeile gravide, la nou-nascuti, la persoane de 15 ani si peste aceasta varsta precum si la persoanele care au probleme de imunitate. Boala este rar fatala : daca ea cauzeaza moartea, aceasta de regula se datoreaza pneumoniei dupa varicela, care apare mai frecvent la femeile gravide.
Nou-nascutii femeilor care au avut varicela in primul trimestru de sarcina sau la inceputul celui de-al doilea trimestru pot dezvolta sindromul de varicela congenitala, care poate cauza defecte din nastere cum sunt probleme cu ochii sau un membru subdezvoltat.
Dupa ce varicela trece, virusul, care ramane in nervi, se poate reactiva in perioadele de imunitate scazutasi poate duce la boala numita zona zoster. Perioada de incubatie – perioada de la expunerea la virusul varicelei pana la aparitia simptomelor – este de regula de 14 - 16 zile dar poate fi de la 10 la 21 de zile.
Perioada contagioasa pentru varicela incepe cu aproximativ doua zile inainte de aparitia iritatiei si dureaza pana cand toate flictenele (basicile) sunt acoperite de cruste. Un copil cu varicela trebuie oprit de la scoala pana cand s-au uscat toate flictenele (basicile), ceea ce inseamna cam o saptamana, dar nu trebuie sa astepati pana cad toate cojile ca sa lasati copilul sa se intoarca la un program normal.
Http://kidz.garbo.ro/articol/Copil/4918/Varicela-sau-varsatul-de-vant.html
Varicela, sau varsatul de vant, este o boala a copilariei cauzata de virusul varicelo-zosterian. Desi este o boala foarte contagioasa, varicela are o evolutie usoara si se vindeca fara vreun tratament special.
Cum se transmite varicela?
Varicela se tramsnite pe cale aeriana (prin saliva eliminata in timpul vorbirii, stranutului sau tusei) sau prin contact direct cu continutul lichidului din veziculele care apar pe corp.
Perioada de incubatie a bolii (de la momentul in care copilul contacteaza virusul pana in momentul in care apare eruptia) este de 2 pana la 3 saptamani. Copilul care are varicela este contagios pe toata durata bolii, de la momentul infectiei pana cand crustele se usuca si cad (eruptia dispare).
Semne si simptome care apar inaintea eruptiei
Inainte ca eruptia sa apara copilul poate acuza dureri musculare, cefalee (dureri de cap), dureri in gat, stare generala alterata, astenie fizica sau febra. Unii copii nu fac febra, altii au febra usoara sau moderata care nu depaseste 38°C. Foarte rar apare febra severa peste 38°C.
Daca copilul este mic, aceste semne si simptome din perioada preeruptiva pot lipsi, eruptia fiind primul semn al bolii.
Caracteristicile eruptiei in varicela
Eruptia apare intai pe corp, apoi pe fata si in zonele acoperite cu par, cum este pielea capului. Uneori eruptia poate aparea si pe mucoase (mucoasa bucala, mucoasa conjunctivala sau mucoasa genitala). Deoarece eruptia in varicela apare in valuri, pe corp apar mereu elemente eruptive in diferite stadii de evolutie.
La inceput, apar mici pete rosii, care in scurt timp se umfla si devin papule si apoi se tranforma in vezicule ce contin un lichid clar. Treptat veziculele se usuca si se formeaza cruste.
Eruptia este insotita pe toata durata ei de prurit (mancarime). Dar copilul nu trebuie lasat sa se scarpine, deoarece daca crustele sunt rupte sau se infecteaza, raman cicatrici.
Complicatiile varicelei
Complicatiile varicelei sunt foarte rare. Cele mai frecvente complicatii sunt infectiile veziculelor cauzate de scarpinat. Cea mai grava complicatie care poate aparea, dar care este extrem de rara este meningita variceloasa (meningoencefalita variceloasa).
Http://www.contraboli.ro/varicela-varsat-de-vant/
Descriere pentru varicela (varsat de vant): Varicela este extrem de intalnita in copilarie, este foarte contagioasa, fiind caracterizata prin prezenta unei eruptii veziculoase tipice pe tegumente si membranele mucoase.
Virusul pentru varicela este raspandit prin picaturi de secretie nazofaringiana diseminate aerogen, sau prin contact direct cu veziculele, sau indirect prin intermediul obiectelor proaspat infectate.
Epidemii de varicela tind sa apara in lunile ianuarie-mai.
Perioada obisnuita de incubatie pentru varicela este de 14-16 zile (cu variatii intre 11-21 zile). Pacientii de varicela sunt contagiosi cu aproximativ 48 de ore inaintea aparitiei eruptiei si pana cand ultimele leziuni dezvolta cruste. Cele mai multe persoane contacteaza infectia cu varicela in cursul copilariei si dezvolta apoi imunitate de lunga durata.
Sistemele afectate de varicela sunt sistemul nervos si sistemul cutanat/exocrin. Nu se cunoaste un mod genetic de transmitere pentru varicela. Varicela are incidenta maxima la varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani, dar poate surveni la orice varsta.
Semne si simptome pentru varicela: Elementele eruptive constau la inceput in macule (pete) mici (1/5- 2/5 inch; 5-10 mm) rosii si apar intr-o perioada de 2 pana la 4 zile in valuri eruptive. Aceste pete se umfla, devin papule si ulterior trec in stadiul de vezicule asezate pe o baza rosie. Datorita situarii lor superficiale, formei si continutului serios, veziculele au fost asemuite cu picaturile de roua. Veziculele se deprima treptat si se usuca, formand cruste. In urma veziculelor nu raman cicatrici, doar uneori o usoara coloratie maronie a pielii, trecatoare. Unele personae au doar cateva vezicule, in timp ce altele au cateva sute. De obicei eruptia provoaca prurit (mancarime a pielii). Scarpinarea si ruperea acestor vezicule duce la formarea unei cruste si se pot infecta cu bacterii (o infectie secundara bacteriana). ( In engleza, denumirea bolii este “chicken poxâ€, denumirea provenind probabil de la asemanarea cu pielea de gaina. Unii copii au febra, dureri abdominale, sau chiar o senzatie usoara de greata in timpul eruptiei. Aceste simptome dureaza 3 pana la 5 zile iar febra nu depaseste 39, 4 grade Celsius (103 grade Fahrenheit). Copiii mai mici au de obicei febra mai mica si eruptie mai usoara decat copiii mai mari sau adultii. In general, varicela este o boala usoara dar poate fi mortala pentru persoanele cu leucemie sau alte boli care slabesc sistemul imunitar. De obicei, o persoana care a avut varicela capata imunitate pe viata. Dar virusul care cauzeaza boala poate ramane in organism si poate cauza la adult diferite tipuri de eruptii ale pielii.
Varicela este cauzata de herpesvirusul uman (alfa) 3 (virusul varicelo-zosterian, virusul Z-V), un membru al grupului de Herpesvirusuri; este un virus ADN dublu catenar.
Http://www.desprecopii.com/info-id-4180-nm-varicela.htm
Care este deci tratamentul pentru varicela (sau varsat de vant?) In caz de varicela (sau varsat de vant) nu se prescriu antibiotice pentru tratarea varsatului de vant deoarece aceasta boala este cauzata de un virus. Antibioticele se administreaza doar in cazul in care copilul dezvolta o infectie secundara de natura microbiana. Copiii si celelalte persoane care fac boala si au un sistem imunitar slabit au nevoie de un tratament antiviral (acyclovir).
Nu se prescriu antibiotice pentru tratarea varsatului de vant deoarece aceasta boala este cauzata de un virus. Antibioticele se administreaza doar in cazul in care copilul dezvolta o infectie secundara de natura microbiana. Copiii si celelalte persoane care fac boala si au un sistem imunitar slabit au nevoie de un tratament antiviral (acyclovir). Cititi totul despre Varicela sau varsatul de vantDe obicei, tratamentul care se da la domiciliu este orientat pentru usurarea mancarimii si pentru scaderea febrei. Pentru mancarimi se pot folosi comprese umede sau bai racoroase, la fiecare 3 sau 4 ore in primele zile.Baile cu fierturi de cereale pot ajuta. Baile nu raspandesc varsatul de vant. Tamponati corpul (nu frecati) pentru a-l usca. Lotiunea cu calamina este utilizata de obicei pentru mancarime, dar nu puneti lotiune langa ochi sau pe fata bebelusilor. Taiati unghiile scurt pentru a preveni scarpinarea care poate conduce la infectarea veziculelor rupte. Mai cititi 10 motive ca sã chemi pediatrulEruptia din interiorul gurii poate provoca dificultati la mancare. Administrati fluide racoroase si usoare, mancare pasata. Evitati orice mancare sau bautura care contine acizi cum ar fi sucul de portocale si in special sarea. Durerea din gura poate fi usurata cu ajutorul acetaminophenului (Tylenol). Veziculele din zona genitala pot fi dureroase. Se pot aplica cremele anestezice care atenueaza durerile. Pentru reducerea febrei se utilizeaza o medicatie fara aspirina, cum ar fi acetaminophenul (Tylenol). Aspirina nu se foloseste la copii cu varsat de vant sau alte infectii virale deoarece poate cauza sindromul Reye.
Nu, nu se sparg. Chestia e ca nu trebuie s te scarpini ca o sa ramai cu SEMNE INGROZITOARE (CRATERE)! Ca sa nu te mai manance sa iti iei de la farmacie mixtura mentolata si sa iti tamponezi usor bubitele. Eu am tinut si regim alimentar cand am avut varicela.
Varsatul de vant este o infectie virala care cauzeaza o eruptie pe suprafata pielii si pe mucoase. Eruptia apare mai intai pe fata si trunchi, intinzandu-se apoi pe aproape intreaga suprafata a corpului, inclusive pe scalp si pe organele genitale si chiar inauntrul gurii, urechi, vagin. Elementele eruptive constau la inceput in macule (pete) mici (5-10 mm) rosii si apar intr-o perioada de 2 pana la 4 zile in valuri eruptive.
Aceste pete se umfla, devin papule si ulterior trec in stadiul de vezicule asezate pe o baza rosie. Datorita situarii lor superficiale, formei si continutului serios, veziculele au fost asemuite cu picaturile de roua. Veziculele se deprima treptat si se usuca, formand cruste. In urma veziculelor nu raman cicatrici, doar uneori o usoara coloratie maronie a pielii, trecatoare. Unele personae au doar cateva vezicule, in timp ce altele au cateva sute. De obicei eruptia provoaca prurit (mancarime a pielii). Scarpinarea si ruperea acestor vezicule duce la formarea unei cruste si se pot infecta cu bacterii (o infectie secundara bacteriana). ( In engleza, denumirea bolii este "chicken pox", denumirea provenind probabil de la asemanarea cu pielea de gaina)
Unii copii au febra, dureri abdominale, sau chiar o senzatie usoara de greata in timpul eruptiei. Aceste simptome dureaza 3 pana la 5 zile iar febra nu depaseste 39, 4 grade Celsius. De obicei, o persoana care a avut boala capata imunitate pe viata. Dar virusulcare cauzeaza boala poate ramane in organism si poate cauza la adult diferite tipuri de eruptii ale pielii.
Este varicela (varsatul de vant) contagioasa?
Varsatul de vant este o infectie cauzata de virusul varicelo- zosterian (VVZ) care face parte din familia virusurilor herpetice. VVZ se gaseste in secretia nazala eliminata si in fluidul din vezicule.
Varsatul de vant este foarte contagios, 90% din persoanele care nu au imunitate la boala si care sunt expusi o vor face. Epidemia apare cu precadere intre lunile februarie- aprilie la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani.
Complicatii ale varicelei (varsatului de vant)
Varsatul de vant este o boala usoara, dar poate da complicatii serioase cum ar fi pneumonie, encefalita, infectii bacteriene ale pielii. Dupa atacul bolii, VVZ ramane in corp, ramanand intr-o stare latenta in celulele nervoase si se poate reactiva la varsta adulta pentru a cauza Zona zoster.
da-mi funda
Unu. eu sunt de-a dreptu flatata. nu ma gandeam vreodata ca un raspuns de-al meu dat pe internet poate sa salveze o persoana (din moment ce ai nevoie de el ca de apa). doi. in contextul in care l-ai folosit tu, nu e 'i-ar', ci 'iar'. trei, sa fii sanatos si spor cu apa, cu varicela, cu gramatica, stii tu.
Draga didiana nu am dormit nici macar un minut nu mai rezist sunt disperat. Ai avut varicela vreo data? Presepun ca nu asa ca nu iti doresc.
Dap. am avut. pe la 17 ani. insanatosire grabnica asadar si bea multe chestii acre (cel putin mie asa mi s-a zis atunci si asa am facut. nu stiu daca a ajutat cu adevarat. a, si de asemenea mi-au schimbat becul in camera cu unul cu lumina rosie, ca cica ajuta. deci doua saptamani m-am simtit ceva de genu: http://www.youtube.com/......ttp?/watch ).
Ba fratilor da eu nu vam pus sa imi scrieti ata.Doar sa imi raspundeti la intrebarea care am pus ca stiu si eu ce e varicela pls astept raspunsuri calumea.
Eu, in momentul acesta si eu am varicela si am o saptamana de cand mi-au aparut primele bubite si acum majoritatea s-au uscat altele inca mai au ceva lichid in ele. Sper ca am de ajutor.
Banuiesc ca ai trecut de aceste dureri groaznice.eu am facut varicela in urma cu 4 zile si ma simt groaznic.nu pot inghiti nimic, ma doare in gat, iar pe fata sunt plina, foarte multe si ma mananca atat de rau.nu stiu cat mai dureaza mancarimea, ca nu mai rezist.am 26 ani si am luat virusul de la copii mei, ei avand acum 2 saptamani in urma.e nasol, la noi adultii, pentru ca avem sistemul imunitar mai scazut si dureaza mai mult vindecarea.va doresc insanatosire grabnica la toti care sufera de asa ceva.
Deeaandreea9156 întreabă: