Stiu cel putin 3 cazuri de indivizi care au trosnit o alunita si au murit in mai putin de 6 luni dupa aia. Inafara de mine, ca eu mi-am trosnit cel putin 3 alunite in ultimii 25 de ani si inca traiesc bine-mersi. Daca e in pericol sa o trosnesti, cel mai bine mergi sa o cauterizezi - sau macar sa mergi la 1-2 dermatologi sa ceri o parere.
În primul rand nu se poate decolora de la apa. Cel puțin asa știu eu. În al doilea rand vreau sa zic ca dacă e ieșită inafară NU e ceva neobișnuit sa fie pe jumătate dezlipită. Dacă te deranjează te poți duce la un doctor și ți-o poate scoate. Poți face ședințe cu laser. Oricum, îți urez bafta.
Nevii pigmentari NU se cauterizeaza. Nu vorbim aici de negi...
Se face excizie chirurgicala la chirurg sau dermatolog. Leziunea se trimite la examen histopatologic postoperator.
Dar inainte de toate astea. Mergi la dermatolog pentru o dermatoscopie. Daca vrei sa o scoti pentru linistea ta iti recomand sa o faci. Se scoate cu margini chirurgicale de siguranta daca dermatoscopic ridica semne de intrebare insa si asa cicatricea finala o sa fie minima.