| ș53fan a întrebat:

Am o intrebare! Se poate sa faci frisoane de la o sperietura foarte mare? Daca cineva vrea detalii!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Da, de la sperieturi mari se poate bloca necontrolat functionarea creierului si din aceasta cauza se poate intampla orice dereglare in organism.

De regula, organismul isi revine treptat dupa o sperietura mare, dar psihicul poate fi afectat pe durata lunga.
Deseori, o sperietura poate provoca un asemenea soc psihic la un copil mic, incat efectele sa apara chiar si peste multi (chiar zeici) ani, cand mai apare o noua situatie de conflict major, cu intensitate comparabila.
Din acest motiv apar multe cazuri de boli psihice inexplicabile la adulti (mai ales la femei).

Dupa un asemenea soc este bine sa discutam si sa clarificam cele intamplate in cele mai mici detalii cu persoana, mai ales daca este un copil mic, neexperimentat. Copilul, daca va intelege cele intamplate, nu va mai avea in subconstient evenimentul neclarificat si va fi doar o invatatura, pe viata.

| Elena9328 a răspuns:

Se poate. Iar primul simptom este febră. Uite aici, citește. Un lucru care s-a intamplat de aproape 2 saptamani. Sambata a venit in vizita o verisoara (9 ani) si s-a jucat cu fetele mêle( 3.5 ani si 1.5 ani). Din joaca lor au speriat-o pe cea mica foarte tare, se jucau "ascunsa". Noaptea a inceput sa-i creasca temperatura, duminica pana la 16 nu a avut nimic insa dupa aceasta ora incepuse iar sa arda, de data asta ajunsese spre 40 si i-am pus comprese pe frunte pentru ca mainile si picioarele erau f reci. Am termometru de frunte insa si buzele mele pot fi un termometru si la o atingere imi dau seama cand creste. Luni s-a simtit bine, chiar ma sunase sotul sa intrebe, insa de la ora 16 a inceput cu frisoane, se invinetise toata( buze, maini, picioare marmorate. Am tinut-o in brate, invelita si usor si-a revenit, pana la 22 ajunsese la 41. Atunci am facut legatura clara cu sperietura, ele se jucau in jurul orei 16. I-am dat aconit la 10 minute (dupa ce am mai citit pe forum), i-am vorbit despre joaca lor si marti dimineata s-a trezit ragusita asa cum ma asteptam. Copilul este foarte bine si ma bucur ca stiu despre NMG si totusi nu am gasit un articol despre febra mai mare de 40-41 ( sau nu am cautat bine?!).
Comentarii:
1. Febra este de regula un simptom, nu o boala. Ca urmare se gaseste la multe procese. Insa febra asa mare si brusca fara alte simptome este ceva special: urmarea la sperieturi sau la un pericol cand se face si un conflict care afecteaza talamusul. In faza de conflict activ corpul mareste metabolismul si caldura (febra) ca sa poata scapa de pericol (chiar daca aceasta a trecut demult)

De aceea merge Aconitum, la febra uscata si inalta fara alte simptome fizice in urma unei sperieturi mici sau mari - caci febra asta cat si simptomele psihice este faza de conflict activ dupa o sperietura.

Acontium este un remediul principal pentru. urmarile la sperieturi si febra de acest tip este des intalnita la multi copii cand au facut paralel cu conflictele la larginge/bronhii si acel conflict "vreau sa fug, sa scap din acest pericol".

Cand febra se duce s-a terminat conflictul la talamus si apare laringita sau broonsita, daca sperietura a afectat si releul laringelui sau al bronhiilo (de regula). Daca ai fi dat Aconitum sau remediul Bach Rocke rose in prima faz cu febra ar fi scazut imediat sau mult mai repede si ar fi facut laringita mai devreme. De aceea dupa sperieturi aceste remedii sunt foarte importante si ar trebui sa le cunoasca oricine (impreuna cu remediile Bach Mimulus, White chestnut si Star of Bethlehem).

2. Daca va uitati la diagrama in care este arata evolutia bifazica, in partea postconflictuala, in perioada transpiratiei incepe o ridicare a temperaturii corpului de circa 37 max 38 grade ca si cum ar porni un incubator, fapt care ajuta la inmultirea microorganismelor care vor lua parte in procesul de refacere. La sfarsitul perioadei cicatrizarii va apare febra 40-42°C, necesar pentru a reduce numarul acestor microorganisme la acel numar pe care sistemul imunitar poate tine in echilibru pentru o noua utilizare. Aceasta febra inseamna, totodata, si sfarsitul programului biologic. Acest lucru se poate observa cel mai bine in cazul conflictelor de imbucatura.

3. in cazul de mai sus febra a fost in faza de conflict activ...nu are nimic cu procesul de reparatie si nici cu microbi. este faza CA (conflict activ) de la talamus. Acelasi proces apare si cand ai frica sau esti intr-o situatie fara scapare si te iau caldurile sau valurile de caldura.la femeile aflate le menopauza...

| Bula a răspuns (pentru Elena9328):

E frumos tongue... dar incomplet laughing
Ctrl+C, Ctrl+V...
Dar unde este diagrama, de ce n-ai copiat-o, fiindca textul copiat se refera si la ea! tongue

| Elena9328 a răspuns (pentru Bula):

Nu am putut copia în întregime. Nu a permis. Însă că să știi in mare parte.

| Bula a răspuns (pentru Elena9328):

In acest caz trebuia sa dai doar link-ul la pagina.
Daca si la scoala sau in alte parti procedezi cu copy-paste, atunci poti fi acuzata de plagiat, fiindcanici sursa nu ai mentionat-o! tongue

| anamaria82726 a răspuns:

Pai de la sperieturi se poate inampla orice...fiindca are loc un soc. Poti face infart, stop catdiac etc. Depinde de intensitatea sperieturii si de persoana.