Boli neurologice e mult spun,poate doar probleme psihologice dar dacă persista,se agraveaza si atunci intră în sfera psihopatologiei.
Psihiatria este in strânsă legătură cu neurologia deoarece ambele specialități lucrează cu mintea umană si implicit cu creierul. Psihiatrul te trateaza in functie de ce observa in comportament,neurologul intervine doar cand patologia creierului este evidenta,adică atunci cand ai analize care demonstrează existenta unei boli la creier. Psihiatria nu poate demonstra nimic,dar asta nu inseamna ca nu te tratezi. Pana la urma,daca tu simti nevoia sau mai rau,devii un pericol pentru ceilalți din cauza suferinței tale,e normal sa urmezi un tratament(farmacoterapie) chiar dacă analizele actuale nu arată nicio anomalie in corpul tau. Ideea este sa te simti tu bine si sa reușești a convietui cu cei din jur.
Ce ai tu nu este epilepsie,este efectul stresului îndelungat provocat cel mai probabil de o trauma. Ai deprins o obsesie pentru asta probabil pentru ca iti este frica de boli incurabile.
Din fericire pentru tine,bolile psihice se vindeca in timp,chiar si schizofrenia dacă iei medicatia corect si urmezi psihoterapie.
Vindecat sau Nu,cu sau fara boala,medicamentele la recomandarea medicului se pot lua si preventiv si daca esti deja afectat,ele te pot ajuta sa te controlezi doar ca nu te ajuta sa ti recapeti autocontrolul de unul singur(fără pastile zic).
Singurul mod prin care poti fi sigur pe tine ca te controlezi(voit, fara sa fie nevoie de ajutor medicamentos)este sa discuți cu un consilier sau sa faci psihoterapie.
Nu zic sa nu iei in calcul medicatia, ba dimpotriva, în urma unui consum psihiatric ti se poate recomanda si ar fi bine sa ai in vedere cum este bine sa investești si in consiliere psihologice, de asemenea.
Da, normal. Orice stare prelungita, exemplu: stres, furie, enervare, frica etc. Pe o perioada mai lunga de timp te poate afecta. Stii ca oamenii din timpul razboiului care erau prinsi prizonieri, tinuti captivi si batuti, intr-un an-doi innebuneau si isi uitau chiar propria limba. In fine, ideea e ca orice stare nasoala pe care o ai o perioada lunga de timp te poate afecta. Ar trebui sa incerci sa treci peste socul pe care l ai suferit, sa incerci sa iti infrunti teama(chiar nu stiu despre ce e vorba ca sa imi dau cu parerea), dar in principiu, cu cat te-a parcat mai tare acel eveniment si cu cat te gandesti mai mult la el, n-o sa ti aduca bine
Nu il mai speria. Una e boala neurologica gen epilepsia (pe care e imposibil sa o faci de la atacuri de panica) si una e sa ai traume psihice. E total gresit ce ai spus tu. El nu e torturat, ci doar are niste atacuri de panica.
Sistemul nervos este partea fizica ("hardware"), iar socul posttraumatic si socul emoțional este afectiune psihica ("software").
Asa, cum o eroare de soft nu distruge fizicul (hardware) a unui calculator, nici o afectiune psihica nu produce boli neurotice.
Exceptie pot fi considerate doar cazurile cand, in urma afectiunii psihice, nebunul se automutilizeaza.
Tu te auzi ce zici? Ai macar cunostinte minime despre ce inseamna anxietatea inainte sa te apuci sa afirmi asa ceva?
Normal, drăguță.
Anxietatea puternica creează depresie, halucinații și de acolo se pot întâmpla mai multe. În plus, asta poate afecta întreg organismul. Atunci când ești neliniștit, de cele mai multe ori ai insomnii, iar creierul privat pe termen îndelungat de somn este afectat.
Sigur ca asta nu se întâmplă într-o zi, doua, ci în câțiva ani.
Tu ai citit intrebarea? Ce boli neurologice creeaza anxietatea? Cum naiba sa faci schizofrenie de la anxietate? Chiar te rog sa imi dai un articol, un link, un pasaj din tratatul ala, orice...
Am menționat ca dacă creierul nu e odihnit și nu are resursele necesare, se deteriorează. De aici rezulta si boli neurologice (fiindcă în primul rand extremitățile nervoase sunt afectate), dar și boli psihice.
Cărțile pe care le am sunt în format fizic, tipărit. Ca sa îți copiez fragmente ar trebui sa caut printre multele cărți medicamente pe care le am în biblioteca.
Https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181635/
Cica 16% din oamenii care sufera de anxietate sufera si de insomnie. Asta e de ajuns sa spui ca poti ajunge la schizofrenie? Ar trebui sa stii ce e schizofrenia si cum ajunge un om sa fie schizofrenic daca ai studiat, nu?
Ca o persoana care a suferit de anxietate severa si depresie severa (si inca cum), toate simptomele alea (si eu le-am avut pe toate) nu au cum sa te innebuneasca si cu atat mai putin sa iti provoace boli neurologice desi aveam zile, saptamani in care eram disperata.
Cat timp ai suferit? 10, 20 ani?
Nici o boala nu apare peste noapte.
Nu conteaza ce si cat am studiat eu.
Am auzit doctori psihiatri care spuneau ca anxietatea nu se vindeca fara medicamente. Atat de extremist sa fii? Cand sunt atatea exemple ale oamenilor care au reusit? Eu nu stiu de ce vreti sa luati ca atare absolut tot ce scrie in tratatele alea.
Am avut si eu parte de 2 ori de socuri traumatice dar dupa o perioada treptat mam resemnat si durerea aceea provocata a disparut mam adaptat mai greu dar mi-am revenit creierul uman e un mecanism exceptional care cauta sa fie mereu in conditii optime si daca el observa ca e in pericol, singur isi rezolva problemele depinde de trauma poate dura mai mult sau mai putin sa scapi de socul acela dar sa ajungi la boli neurologice din socuri nu stiu daca se poate slebe sanse
alaturat si oftopic
stiu ca nu e in legatura cu intrebarea dar mare incredere in medici si medicina nu ar trebui sa avem
alaturat pun un link care ar trebui sa ne sperie putin sau cel putin sa ne punem intrebarea putem avea incredere in medicina si medici pe deplin? mi-a fost trimis si mie de cineva si m-am gandit ca ar merita sa stie cat mai multi de asta
https://www.youtube.com/watch?v=eWEx_voGMEU
Să vă spun ce s-a întâmplat. În urmă cu 5 luni am fost la muncă cu un unchi vitreg vreo două săptămâni! Toate bune, în ultima zi de muncă cu el a făcut o criză epileptică și a cazut cu capul de un bolovan, eu am fost șocat și m-am speriat foarte tare. Toate bune, am ajuns acasă și am început să caut despre boala lui, înspăimântat. La 3 zile am început să simt o senzație de presiune ușoară, iar după mai multe zile starea s-a accentuat din ce in ce mai tare, mă simțeam groaznic, mă durea capul îngrozitor, pastilele pentru durere nu mă ajutau cu nimic, iar la 2 săptămâni de durere am făcut un fel de criză seara după ce am luat alte pastile pentru durere, care s-a manifestat printr-o stare puternică de vomă apărută din senin, palpitații, un nod în gât, apoi o senzație de arsură la tot capul urmată de o contracție puternică timp de 3-4 sec a mușchilor capului. După criză nu îmi mai simțeam mâini și picioare, tremuram tot și nu putem să respir, iar inima îmi bătea cu putere, nu puteam să mă mai ridic de pe colțarul din bucătărie fiind convins că îmi trăiesc ultimele clipe. Am fost luat cu ambulanța, acolo după perfuzii m-au trimis acasă că nu am nimic, durând o săptămână să îmi revin fiind convins că aia a fost o criză epileptică sau atac vascular cerebral. Eramminat fizic și psihic, apoi am fost la 2 neurologi, am făcut RMN cerebral, am fost la ORL internet 3 zile pentru cap, pe boli interne și multe seturi de analize. Absolut toate ieșind bine si toți medicii spunându-mi că sunt perfect sănătos. Am fost la 2 psihiatrii mi-au dat medicamente dar nu am putut să le iau decât 3 săptămâni, deoarece mă simțeam și mai rău. Dar acum m-am mai liniștit puțin și fără pastile și de aia întreb dacă poți să faci o boală neurologică de la un șoc emoțional puternic prelungit pe o perioadă mai lungă
Ideea e că am și eu probleme de sănătate serioase din cauza acelui eveniment! Nu sunt ipohondru, dar totul se manifestă în corpul meu
Zici ca ai fost la medici si ti-au zis ca esti perfect sanatos, tu zici ca ai probleme de sanatate serioase si ca se manifesta in corp
Mai mergi la altii, spune-le, domne uite asta si asta.
De ce nu te faci doctor psiholog sau doctor psihiatru in loc sa lasi comentarii pe TPU!? La dat sfaturi oricine e bun. Cat despre comentariul tau cu "nu face nimic de la atacuri de panica" ba ds face, si trebuie sa gaseasca rezolvari la probleme si sa se incurajeze, incat sa aiba un psihic puternic
___Enzo întreabă: