| yoop a întrebat:

Am o nelamurire. Am un prieten care sunstine ca are hipoparatiroidism, dar el ia niste pastile care se numesc "carbamazepina" si din ce am citit eu pe net despre ele sunt pentru epileptici. El zice ca are lipsa de calciu si vitamina D si ca pastile de astea ar trebui sa ia dar nu ia pentru ca...ar fi auzit ca pastilele astea scad potenta. Starile lui ar fi cam asa: il prinde un carcel la piciorul drept, tot timpil il ia din timpul somnului acel carcel si din cauza durei prea mari care nu o poate suporta lesina, incepe si termura si parca de abia respira, adica respira mai greu, in tot acest timp de 2-3 min cat il tine criza aceea el are toti muschi incordati. Dupa ce ii trece e tot transpirat, dar nu se trezeste ci doarme in continuare, se trezeste cam dupa 10 min. El find contient de ce s-a intamplat pentru ca stie ce urmeaza din momentul in care il prinde carcelul la picior. Zice ca ia "carbamazepina" pentru carcei, nu prea am inteles ce o vrut sa zica cu asta. Stiu de starile lui pentru ca am nimerit de mai multe ori sa fiu langa el cand s-a intampat, nu m-am speriat. dar vroiam sa il ajut si nu stiam cum. Din cate stiu cei care au epilepsie cad acolo unde se nimeresc. Asa ca daca ma puteti lamuri si pe mine care e adevarul

Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Majoritatea celor cu epilepsie au asa numita "aura" adica un simptom care le anunta criza. Arareori epilepticii cad pe unde nimeresc.
Totusi, ce descrii tu poate fi, la fel de bine o criza de epilepsie sau una de hipoparatiroidims. Ori de care ar fi, nu-l poti ajuta in afara de a te asigura ca nu se loveste, frige, ineaca. Asa ca nu-ti mai baga nasul in intimitatea lui, accepta ca are boala pe care o declara si ajuta-l cu adevarat prieteneste.

| anamisis a răspuns:

God omule mai citeste si tu pe net pe undeva sunt multe tipuri de epilepsie si nu toti cad pe jos... unii pot face criza in asa fel incat tu nu iti poti da seama de ce se intampla cu el... cel care cade pe jos isi pierde constiinta iar dupa aceea tot corpul devine rigid nu carcel de picior Cauta pe google tipul de criza "Tonotico-clonice". Nu cred ca de la un carcel ii provoaca crize de epilepsie