| BlackVeil a întrebat:

Am o problema! De vreo 4 zile, in timpul noptii ma trezesc cam de 2 ori pe noapte, foarte speriata, si fara nici un motiv (cosmaruri de exemplu).
Nu stiu daca am postat la categoria potrivita, dar poate puteti sa ma ajutati cumva.
Subliniez! pur si simplu ma trezesc foarte speriata, habar n-am care este motivul. M-am saturat, sunt foarte obosita, n-am mai dormit bine de ceva timp... (eu nu sunt obisnuita sa dorm ziua, nu pot, oricat de obosita as fi).
Multumesc anticipat!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| adutzadragutza a răspuns:

Pai eu zic sa te candesti mai intai la ce lucruri te sperie sau de care esti presata(parintii, scoala.etc), uneori nu iti mai amintesti visele. chiar daca u spui ca nu ai vise, ar fi bine sa vb cu un psiholog, nu e nicio rusine, un psiholog eu o persoana cu care comunici ( exemplu cele de la scolaa ) de obicei exista. cama sata ar fi o alta solutii este. sa vb si cu parintii. ei ce pareare au? Acest lucru este legat de o chestie care te nelinisteste, ia mai mult aer, iesi pe fara, citeste o carte vesela si destindete, acst lucru poate tine si de incordarea de zii cu zii. Spr ca te-am ajutat si Sarbatori fericite. fundita happybig grin

10 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

`=poate ti s-a intamplat de curand ceva foarte trist in familie, ai asistat la un accident sau ceva care ti-a cauzat stare de soc.
`=solutia este sa incerci sa iti amintesti ce s-a intamplat de curand, ce ti-ar fi putut cauza problema asta.important e sa te calmezi si le spui parintilor [in special mamei-ea iti poate cumpara de la farmacie niste pastile speciale]

| BOGDAN a răspuns:

Spalate pe ochi seara

| andreift9 a răspuns:

Cauzele sunt probabil oboseala si stresul

| geo1200 a răspuns:

Eu te-as sfatui sa te duci la un medic el poate sti sigur ce se intampla cu tinebig grin eu nu stiu big grin

| Ciprian a răspuns:

Ar trebui totusi sa depui un micefort si sa dormi si ziua. Mi s-a intamplat si mie sa am cosmaruri de astea. E din cauza oboselii si a stresului.

| Narcis2007 a răspuns:

Si eu mai pateam asa ceva(ma trezeam chiar de 4-5 ori pe noapte)...eu cred ca ma trezeam ca imi era foarte cald ca vad ca acum nu am nimic... poate esti emotionata de ceva

| bsorynovidiu a răspuns:

Ai incercat sa schimbi locul in care dormi? Conteaza foarte mult patul, incaperea, etc. Dormi la o colega si vezi daca e la fel. Poate fi din cauza stresului...

| sssoriii a răspuns:

Bună. Poți consulta un psiholog. El sigur te va ajuta în problemele tale.Probabil ți se întâmplă asta de la stresul acumulat de peste zi sau suferi de vreo depresie.Nu mai sta pe gânduri că o să ajungi să iei pastile.Numai bine!

| keinelust a răspuns:

Fiind un articol de natura medicala ma abtin a pune un diagnostic sau a indica un tratament; dar sper ca te pot lamuri cu ceea ce banuiesc eu ca ar putea fi, din lucrurile pe care le cunosc eu, bineinteles plecand de la ceea ce ne-ai descris tu. Daca situatia se repeta de mai multe zile mergi neaprat la medicul de familie, el va sti exact ce sa faca.

Atacul de panica este un acces brusc de frica intensa sau anxietate (stare afectiva caracterizata prin neliniste psihomotorie, teama nedeslusita, fara obiect) care cauzeaza simptome ingrijoratoare, dar care nu ameninta viata: batai accentuate ale inimii, dificultatea respiratiei, sentimente de pierdere a controlului sau de moarte iminenta. In mod obisnuit, dureaza de la 5 la 20 minute si poate fi cauzat de circumstante stresante sau poate aparea pe nesteptate.
Organismul are un sistem de raspuns la frica, care pregateste individul pentru a face fata unei situatii sau pentru a se feri de pericol. Atacul de panica survine atunci cand acest sistem reactioneaza exagerat sau cand nu este necesar. In timpul atacului de panica, sistemul nervos reactioneaza ca atunci cand se are de a face cu o situatie amenintatoare de viata. Acest raspuns cauzeaza simptome fizice si sentimente ingrijoratoare.
Tulburarile legate de panica se diagnosticheaza atunci cand o persoana are atacuri de panica repetate, este ingrijorata de eventualitatea unuia nou si evita locuri care ii pot cauza un atac. Exista posibilitatea ca un om sa aiba atacuri de panica fara sa dezvolte o tulburare legata de panica, aceste atacuri aparand cu tulburari de anxietate.

Cauze:

Cauza exacta a tulburarilor legate de panica nu este cunoscuta. Se crede ca este rezultatul unui dezechilibru intre substantele chimice ale creierului (neurotransmitatori).
De asemenea, poate fi transmisa de la o generatie la alta (genetic). Copii cu parinti cu astfel de tulburari au sanse de 8 ori mai mari decat altii sa dezvolte boala. Un risc crescut il au si cei care au parinti cu depresie sau tulburari bipolare. Tensiunea nervoasa (de exemplu pierderea unei relatii) poate declansa simptome ale tulburarilor de panica.

Exista posibilitatea ca un om sa aiba atacuri de panica fara sa dezvolte o tulburare legata de panica. Atacurile de panica pot fi determinate de:
- ingestia unei cantitati mari de alcool sau intreruperea brusca a consumului de alcool
- ingestia unor cantitati mari de bauturi cofeinizate
- fumatul excesiv (creste mult cantitatea de nicotina din sange)
- folosirea unor medicamente (ca cele pentru tratamentul astmului si bolilor de inima) sau intreruperea brusca a unui tratament medicamentos (pentru anxietate si insomnie)
- folosirea drogurilor, cocaina sau marihuana
- un nivel mare al stresului timp indelungat (stres cronic)
- o nastere in trecutul apropiat
- o operatie cu anestezie generala
Atacurile de panica se pot asocia sau pot fi cauzate de o anumita conditie medicala:
- disfunctii tiroidiene (hipertiroidism - exces de hormoni tiroidieni)
- afectiuni cardiace, prolapsul de valva mitrala (valva mitrala prezinta un defect care ii deterioreaza functionarea normala)
- tulburari neurologice (epilepsie)
- astm bronsic (stare patologica in care exista o nevoie intensa de aer, evacuarea acestuia din plamani facandu-se cu greutate)
- afectiuni pulmonare (bronhopneumonia obstructiva cronica)
- intreruperea medicatiei pentru bolile cardiace
- depresia
- anxietate, stres post-traumatic sau tulburare obsesiv-compulsiva.

Factori de risc:

Printre factorii de risc se numara:
- antecedente familiale de tulburari cauzate de panica. Persoanele care are un membru al familiei cu astfel de tulburari au sanse de 8 ori mai mari decat altii sa dezvolte boala. Un risc crescut il au si cei care au parinti cu depresie sau tulburari bipolare.
- consumul de bauturi alcoolice, droguri, fumatul, cafeina si bauturile cafeinizate
- anumite medicamente ce declanseaza atacuri de panica, ca cele pentru tratamentul astmului si bolilor cardiace
- prolapsul de valva mitrala
- atacuri de panica neasteptate in antecedente
- episod major de depresie
- femeie la menopauza.

Simptome:

Principalul simptom al atacurilor de panica este sentimentul coplesitor de frica si anxietate alaturi de alte reactii fizice. Simptomele apar brusc, surprinzator si intensitatea maxima dureaza in jur de 10 minute. In timp ce majoritatea simptomelor dispar in 30 minute, altele au nevoie de o ora sa dispara complet. Exista posibilitatea ca o persoana sa aiba atacurile de panica unul dupa altul pe o perioada mai lunga de timp si sa para un atac continuu. Daca simptomele sunt continue si nu dispar intr-o ora exista posibilitatea sa nu fie un atac de panica si atunci trebuie consultat imediat medicul specialist.

Atacurile de panica pot debuta in urma unui eveniment stresant sau fara cauza aparenta. Pot fi asociate cu medicatii (ca cele pentru bolile cardiace) sau cu anumite conditii medicale (hipertiroidism):
- respiratii rapide (hiperventilatie), dispnee (dificultati de respiratie) sau senzatie de sufocare
- batai rapide, puternice sau neregulate ale inimii
- angina pectorala (durere in piept)
- transpiratie
- greata sau epigastralgii (dureri de stomac)
- vertij (ameteala), tremor, nesiguranta
- acufene (tiuituri in urechi)
- frisoane sau valuri de caldura
- frica de moarte si pierderea controlului
- senzatie de detasare de propria persoana sau de realitate.

Atacurile de panica pot incepe fara o cauza sau pot fi legate de anumite situatii, cum ar fi un restaurant aglomerat sau pe stadion. Cateodata doar gandul la o situatie anume poate cauza anxietate severa. Oamenii care au frecvente atacuri de panica invata sa evite situatiile de care le este frica ca vor declansa un atac sau cele din care nu pot scapa usor daca intervine un atac. Daca tiparul de evitare si anxietate este sever, se poate transforma in agorafobie (fobie de spatii deschise). Simptomele atacului de panica pot fi similare cu cele ale infarctului miocardic. Din acest motiv, multi oameni cauta tratament medical de urgenta. Daca cineva are angina pectorala (dureri in piept) sau alte simptome de infarct miocardic, trebuie dus imediat la serviciul de urgenta pentru tratamentul specific.
Atacurile de panica nu sunt obisnuite la copii sau adolescenti. Copiii care au tulburari legate de panica sau atacuri de panica au si alte simptome in afara celor prezentate mai sus. Lor le poate fi frica de lucruri comune, de exemplu insecte sau se ingrijoreaza din cauza unor monstrii sau atunci cand merg la culcare singuri. Acesti copii pot refuza sa mearga la scoala sau devin foarte suparati cand se despart de parinti.
Tulburarile legate de panica constau in episoade de atacuri de panica. Nu oricine care are atacuri de panica dezvolta o tulburare. O persoana este diagnosticata cu tulburare daca are cel putin doua atacuri pe neasteptate plus frica sau ingrijorarea ca poate avea si altele evitand situatiile care le-ar putea declansa.
Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/

| BlackVeil explică:

Va multumesc din suflet pentru toate raspunsurile voastre!
Sarbatori fericite, si multa sanatate! happy