| Anailyn a întrebat:

Am o problema si nu stiu ce sa fac. Cand mi-a venit menstruatia a fost cu cateva zile inainte de a implini 14 ani, a fost totul ok, a-2-a oara a intarziat cu 2 saptamani, insa si atunci totul a fost bine. Insa de atunci mie nu mi-a mai venit. Dupa un an de cand am avut oprirea menstruatiei, am mers la doctor, mi-a facut ecograf si mi-a dat niste pastile. A spus ca intr-o saptamana maxim e normaln sa imi vina, si asa a si fost. Insa dupa aceea iarasi nu mi-a mai venit. In mod normal, de doi ani nu mai am menstruatie(acum am 16 ani). Am fost la mai multi doctori si internata in spital si fiecare si-au spus parerea lor, ca e normal, nu sunt dezvoltata din acel pct de vedere, altii au spus ca sa merg mai departe ca nu este ceva in regula si tot asa. De 2 luni mi-am si inceput viata sexuala fara ca parintii mei sa afle, si mie teama de reactia lor. Nu stiu ce sa fac, sa iau pe ascuns anti conceptionale pentru a-mi veni? Sa merg pe ascuns la doctor? Daca merg impreuna cu mama ii va spune medicul ca nu mai sunt virgina? Ce sa fac? ajutati-ma:* funda

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| theperfectone2010 a răspuns:

Situatia ta seamana izbitor de mult cu a mea.am luat si eu anticonceptionale dar crede-ma fac mai mult rau decat bine. daca vrei, vorbim in particular si-ti zic ce tratament urmez eu si deja se vad rezultatele.happy just let me know.

4 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Daca ai 16 ani, du-te la ginecolog, nu pe ascuns, ci pur si simplu. Ai dreptul si obligatia de vreme ce ti-ai inceput viata sexuala (nu inteleg de ce pe ascuins, mi se pare absurd sa fii atat de imatura incat sa ascunzi lucruri atat de importante de parintii tai). Nu poti lua contarceptive dupa ureche, mai ales la varsta si cu problemele tale.

| EmaS a răspuns:

Menstruatia reprezinta eliminarea mucoasei uterine. In fiecare luna, mucoasa uterina (endometru), suporta anumite modificari ce o pregatesc in vederea unei eventuale sarcini. Aceste modificari au loc sub influenta hormonilor ovarieni - estrogenul si progesteronul. Ea se ingroasa progresiv, in paralel cu o retea de vase sanguine si glande care se dezvolta sub efectul estrogenilor secretati de foliculii ovarieni in curs de maturatie. Ingrosandu-se, mucoasa uterina se pregateste sa primeasca un ovocit fecundat. In conditiile in care ovocitul, eliberat in perioada de ovulatie a ciclului, nu a fost fecundat, corpul galben rezultat prin transformarea foliculului ovarian inceteaza brusc secretia de progesteron si incepe sa involueze. Aceasta scadere drastica a nivelului hormonilor in circulatia sanguina, determina mici contractii la nivelul vaselor sanguine ale mucoasei uterine. Acestea sunt urmate de o "sufocare" a mucoasei, care incepe sa se desprinda, declansandu-se mici hemoragii locale. Totalitatea acestor mici hemoragii reprezinta sangerarea menstruala.

In general sangerarea menstruala dureaza 4 - 5 zile, cu un maxim de flux in ziua a 2 -a si a 3 -a. Dar trebuie sa treaca mai mult timp pana cand ciclurile menstruale sa se stabilizeze. Uneori trec luni, alteori pot trece ani.

Cea mai frecventa cauza a problemelor legate de ciclul menstrual este o balanta hormonala neechilibrata, sau o dereglare ce apare in tot acest lant hormonal hipotalamus - hipofiza - ovare. La femeile tinere estrogenul este secretat in cantitate prea mare fata de progesteron, ei determinand o ingrosare excesiva a mucoasei uterine. In momentul in care ea este eliminata prin mestruatie, hemoragia este mai abundenta. De asemenea, cantitatea insuficienta de progesteron secretata poate fi cauza durerilor la menstruatie datorita dezechilibrului estrogen - progesteron. La factorul hormonal se poate adauga o crestere a substantelor chimice de tip prostaglandine, care stau la baza contractiilor uterine. Secretia crescuta de prostaglandine antreneaza contractii mai puternice si, deci, mai dureroase.

O tulburare a activitatii hormonale sta si la baza menstruatiilor neregulate. Impulsurile transmise de catre hipotalamus pot fi perturbate de anumite cauze, cele mai frecvente fiind de ordin emotional. Glanda hipofiza, fals stimulata, transmite mai departe un stimul eronat catre ovare, direct implicate in reglarea ciclului uterin. Data ovulatiei este cea care determina data menstruatiei, acesta survenind intotdeauna intre zilele 10 - 14 dupa ovulatie. Astfel ca, daca data ovulatiei este devansata, va fi o menstruatie precoce iar daca data ovulatiei este intarziata, va intarzia si menstruatia.

Alaturi de aceasta cauza de origine hormonala pot exista si cauze de ordin fizic ce implica o anumita conformatie organelor sexuale interne.

De aceea este recomandat ca examinarea sa fie facuta de un tandem endocrinolog - ginecolog, pentru a gasi cauza exacta si mai ales tratamentul cel mai eficace.

| PinkPanther a răspuns:

Mergi la un doctor sa iti perscie anticonceptionale. Nu le lua dupa ureche, daca nu vrei sa afle parintii tai strange mabi de consultatie, cam 50 de lei si mergi singura

| Anailyn explică:

Nu sunt imatura, eu am incercat sa le spun insa din discutiile purtate incercand sa vad ce s-ar intampla daca mi-as incepe viata sexuala, m-ar omora! sunt foarte severi si nu sunt de acord cu chestia asta, ar fi poate la 18, 19 ani.sad