| annisy a întrebat:

Am o reteta de la oftalmologie pentru o pereche de ochelari si nu stiu ce inseamna anumite chestii, care ma poate lamuri?
la sfera nu am nimic scris, la CYL e ceva scris pe acolo, langa am " AX" care nu stiu ce inseamna si "DP" de care nu am habar... nu am nev de okelari puternici dar daca ma puteti ajuta cu prescurtarile alea.multumesc

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| sylvie a răspuns:

CYL reprezinta lentilele cilindrice, folosite pentru corectarea astigmatismului=afectiune oftalmologica in care corneea are o forma neregulata si ochiul nu poate percepe perfect imaginea.

AX reprezinta axul optic al ochiului care poate suferi anumite deviatii.
Dar asta nu este intreaga reteta.Trebuie sa te uiti sub aceste denumiri sa vezi valorile pentru ambii ochi (OS si OD)
Bafta!

| Corina a răspuns:

Medicul ti-a prescris lentile cilindrice (CYL), care corecteaza astigmatismul simplu (corneea nu este perfect rotunda, ci este mult alungita, ca o minge de rugby si deci obiectele sunt percepute de ochi distorsionat). DP = dioptrii, AX = axis (axul optic)