Orice modificare a aspectului aluniţelor vechi sau apariţia unora noi, sau numarul mare al acestora, trebuie să ne conducă la medicul dermatolog. Acesta va efectua un consult dermatoscopic, computerizat sau nu, şi va stabili riscurile fiecărei pete colorate de pe piele. Tehnologia avansată de examinare uşurează diagnosticul, dar experienţa medicului este decisivă (nu este permisă diagnosticarea exclusiv computerizată). Dacă pacientul are multe aluniţe, dintre care unele active, medicul specialist vă va propune efectuarea unei hărţi dermatoscopice- adică va fotografia toate zonele corpului, va marca aluniţele riscante, va ataşa fotografiile dermatoscopice şi va stabili un interval de urmărire. Vă va instrui să vă autoexaminaţi corect. La contol va face noi fotografii şi le va compara cu cele vechi, stabilind astfel dinamica leziunilor. Pentru nevii al căror scor de risc este în creştere vă va recomanda probabil excizia.
Cei cu multe aluniţe este bine să facă măcar un control pe an. Datorită creşterii numărului formelor agresive de cancer, mai nou ghidurile medicale recomandă doua controale celor care au aluniţe cu grad mai mare de risc.
Primul pas către protecţie este cunoaşterea, bazată pe o informaţie corectă şi o atitudine echilibrată, fără excese. Punctul de vedere al medicului este esenţial. Chiar dacă uneori exagerat de prudentă, atitudinea de a opera aluniţele cu aspect incert este oricum mai corectă decat ignorarea lor.
Diagnosticul precoce şi competent este cea mai bună soluţie; o urmărire atentă sau excizia la momentul oportun vă pot salva viaţa!
sursa : https://www.medlife.ro/......e-20140113
sfat, mergi la un dermatolog :)