| ioneldan a întrebat:

Am si eu o intrebare mai ciudata...

daca cresterea la baieti se opreste la 18-20. dupa anul care implineste 18-20 ani nu mai poate creste in inaltime nu? funda!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| DIVERGENT a răspuns:

Nu. De obicei cresterea inceteaza pe la 20 de ani, dar in functie de organismul fiecaruia, se poate finaliza si mai devreme sau mai tarziu.
Avem cativa ani in viata cand suntem preocupati de cresterea in inaltime. Cei mai multi dintre noi vor sa mai castige cativa centimetri sau macar sa depaseasca media de inaltime a parintilor. Exista diversi factori care influenteaza cresterea in inaltime si cateva metode care ajuta la maximizarea acesteia. In final, inaltimea noastra va fi influentata hotarator de bagajul genetic, ea fiind practic imposibil de modificat dupa incheierea naturala a cresterii.

Inaltimea este data de lungimea oaselor lungi ale membrelor inferioare (tibie, peroneu, femur) precum si de lungimea coloanei vertebrale. Cresterea in inaltime are ca factor determinant esential geneticul, dar poate fi oprita de nenumarati factori: alimentatie neadecvata, lipsa de somn, stress, droguri (inclusiv cafea si tutun), supraantrenament, steroizi etc.

Oasele cresc prin zonele aflate la extremitati, cartilagiile de crestere. Anumite oase din corp au o structura cartilaginoasa la inceperea adolescentei, urmand a se osifica total pe masura ce cresterea se incheie. O radiografie a acestor cartilagii de crestere sau oase (de la incheietura mainii) iti poate spune daca mai ai sanse sa cresti sau nu.

Declansarea si incheierea cresterii

In jurul varstei de 11-12 ani la fete si 13-14 ani la baieti, in corp se declanseaza o serie de schimbari hormonale, care duc la aparitia caracteristicilor sexuale (maturizarea sexuala), cresterea in lungime si grosime a oaselor, cresterea organelor interne, proces ce dureaza 5-6 ani. Declansarea prematura a cresterii si maturizarii sexuale poate fi soldata cu o incheiere prematura si o inaltime finala mai mica. Factorii declansatori ai pubertatii pot fi naturali, interni sau artificiali: xenoestrogenii (substante cu efect similar estrogenului, cu care se intra in contact prin alimentatie, cosmetice, mediu). Sunt de evitat alimentele procesate, carnea obtinuta de la animale hranite cu furaje compozite (prin care se administreaza si hormoni, antibiotice etc.), alimentele ambalate in plastic, produsele cosmetice.

Alimentatie

Pentru a te asigura ca ai o crestere maxima in inaltime trebuie sa dai corpului tau material corespunzator: proteine de calitate (peste oceanic, carne, oua, lactate fermentate), grasimi sanatoase(ficat, grasime animala, nuci, seminte, alune crude, avocado, nuca de cocos), minerale, vitamine, antioxidanti si fitonutrienti (ciuperci si cat mai multe legume proaspete). Alimentele trebuie sa fie din surse curate, de la tara sau "bio", pentru ca altfel hormonii folositi la cresterea animalelor iti pot afecta dezvoltarea armonioasa a corpului.

Exercitii pentru cresterea in inaltime

Desi pe Internet exista asa-zise programe cu exercitii pentru cresterea in inaltime, in afara de antrenamente de intensitate moderata nu ai ce sa faci. Evident, sunt de evitat exercitii care pun presiune pe coloana (haltere) sau sariturile excesive. Foarte importanta este evitarea supraantrenamentului (antrenamente prea intense si prea frecvente, care depasesc posibilitatile de recuperare ale corpului).

Suplimente si produse pentru cresterea in inaltime

Stimulatori de hormon de crestere

Hormonul de crestere este cel mai important hormon pentru cresterea in inaltime, secretia sa fiind afectata in principal de lipsa de somn (sau somnul inadecvat, cum este cel care urmeaza dupa ore de stat la calculator) si alimentatia bogata in carbohidrati (dulciuri, fainoase). Deci, pentru a stimula hormonul de crestere trebuie in primul rand sa urmam o dieta low-carb (alimentatie sanatoasa care evita zaharul, fainoasele, produsele procesate bogate in carbohidrati dar mentine legumele si fructele). Apoi, somnul trebuie sa fie de cel putin 8 ore pe noapte (fara calculator cu doua ore inainte si televizor cu o ora inainte) si 1-2 ore in timpul zilei. Efortul fizic moderat si chiar antrenamentele cu greutati de 2-3 ori pe saptamana (cu greutati usoare si repetari multe, pauze mici intre serii) ajuta la declansarea secretiei de hormon de crestere.

Stimulatori de testosteron

In perioada de crestere este mai bine sa fie evitati stimulatorii de testosteron pentru ca ei pot grabi inchiderea cartilagiilor de crestere. Se pare ca administrati imediat inainte de incheierea naturala a cresterii se pot obtine cativa centimetri in plus. Deci daca in ultimul an ai crescut doar 2-3 centimetri este posibil sa dai un nou "boost" cu suplimente de tip tribulus, long jack sau altele similare.

Aminoacizi si combinatii de suplimente pentru cresterea in inaltime

Pentru cresterea in inaltime, cele mai populare produse sunt cele care contin aminoacizii despre care s-a observat ca induc o marire a secretiei de HGH (hormon de crestere). Acestea sunt suplimente nutritive (aminoacizii sunt componenti normali ai proteinelor din alimentatia zilnica) si nu ofera efectele hormonului de crestere sintetic (recomandat si administrat de medici in cazul nanismului hipofizar, de exemplu):
◦glutamina. Citeste si articolul despre glutamina. Produse cu glutamina: glutamina pudra, glutamina capsule 500mg, glutamina tablete 1500mg
◦arginina. Citeste si articolul despre arginina. Produse cu arginina: arginina pura, Arginine Stack.
◦ornitina. Citeste si articolul despre ornitina.
◦lizina. Citeste si articolul despre lizina. Produse cu lizina: Lizina 500mg, Amino 9 Essential (complex de aminoacizi liberi).
◦l-dopa. Citeste si articolul despre l-dopa. Produse cu l-dopa: Dopa Mucuna.
◦GABA. Citeste si articoul despre GABA. Produse cu GABA: GABA, 750mg, capsule.



Un produs 100% natural si sigur, care contine cei mai importanti aminoacizi pentru cresterea in inaltime este Pro-GH. Pro-GH de la Now Foods este util si in viata adulta, pentru odihna imbunatatita, refecere dupa antrenamente, combaterea problemelor articulare si a celulitei, impreuna cu dieta si programul de antrenament specific. Este un "supliment nutritiv", care contine elemente pe care le putem gasi si in alimentatia zilnica, fara a contine hormoni de crestere sintetitici.

| RAY a răspuns (pentru DIVERGENT):

Nu ai cum sa cresti daca cartilajele sunt inchise, desi nu recomanda ceva ce costa si da zero benefici reealemediul influneteaza putin stiu o persoana care nu respecta ce scrie acolo si e mai inalt ca parinti lui, deci e genetic 100 la suta

5 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Eu cred ca unii baieti pot creste pana pe la 22-23 ani (cei care se maturizeaza mai tarziu decat media). Oricum, nu te mai poti astepta la castiguri semnificative in inaltime dupa 18-19 ani, iar dupa ce ai implinit 24 ani poti sa fii sigur ca ai atins statura definitiva.

| RAY a răspuns:

Biologic din pacate nici cu hormonul de crestere de vina e ca faptul ca se inchid articulatile degeaba ai lua hormoni nu putem creste, oamenii de stiinta spun ca asta e doar o determinare genetica si da mediul poate influenta daca ajungi la maximul tau genetic dar pana la 20 de ani, desi culcate, fa sport, manca sanatos daca ai 18, daca ai peste 20 stai drept si spera ca se ieftinesc operatile de crestere de inaltime se poate asta de la genunchi

| HaKa93 a răspuns:

Depinde de gena, uni mai cresc, altii nu.

| ElenaIsabella02 a răspuns:

Nu.