anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am si eu o mare problema, de cand ma stiu nu mi-a venit nici o data ciclul normal, imi intarzie chiar si cate 2 luni, sunt casatorita deci dereglarile hormonale nu ar fi o problema, am fost la ginecolog, mi-a spus ca sunt in regula dar s-ar putea sa am glanda, mi-am facut si analizele de glanda si sunt ok. Care credeti ca ar fi problema? Mai sunt fete care patesc acelasi lucru? Am cautat pe net in speranta ca voi gasi un raspuns concret dar din pacate nu am reusit.La ginecolog nu prea imi place sa merg, de felul meu sunt pudica si mi se pare foarte jenant consultul ginecologic.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| MuJaRdIn a răspuns:

1. Stresul
Stresul poate afecta multe aspecte din viata noastra, inclusiv menstruatia. Uneori suntem atat de date peste cap incat corpul nostru scade productia de hormoni care determina ovulatia si implicit menstruatia.

Incearca sa gasesti singura sau impreuna cu doctorul tau metode prin care sa te relaxezi si sa reintri in programul normal al menstruatiilor.

2. Boli
O boala neasteptata, scurta sau chiar de lunga durata poate cauza intarzierea menstruatiei. Acest lucru se intampla, de obicei, temporar.

3. Modificari in program
Schimbarile in programul tau obisnuit iti pot zapaci ceasul organismului. Acest lucru este valabil mai ales daca schimbarile sunt majore, de exemplu incepi sa lucrezi noaptea in loc sa lucrezi ziua sau viceversa.

4. Medicamente
Poate ca iei un nou medicament si atunci menstruatia intarzie sau chiar lipseste. Vorbeste cu doctorul tau despre aceste modificari.

5. Kilogramele in plus
Avand o greutate prea mare, pot aparea schimbari in ciclurile hormonale care-ti pot chiar opri ciclul menstrual. Cele mai multe femei revin la fertilitate si o menstruatie regulata dupa ce pierd din greutate.

6. Kilograme in minus
Daca nu ai suficienta grasime in organism, menstruatia ta se poate deregla sau chiar opri. In mod normal, cresterea in greutate te va ajuta sa-ti revii la normal. Aceasta este o cauza fecventa pentru femeile care muncesc din greu sau sunt sportive de performanta.

7. Calcule gresite
Ciclul menstrual variaza de la femeie la femeie, cu toate ca, in medie, dureaza 28 de zile. Uneori ni se poate intampla sa ne ingrijoram ca a intarziat menstruatia cand, de fapt, nu am calculat bine.

Daca ai cicluri menstruale neregulate, dar stii cand te afli in perioada de ovulatie, calculeaza-ti menstruatia la doua saptamani dupa ovulatie. Acest lucru te poate ajuta sa urmaresti mai usor durata menstruatiilor.

8. Perimenopauza
Perimenopauza este perioada in care te afli in tranzitie de la varsta de reproducere la cea de infertilitate. Menstrele tale pot fi mai usoare sau mai accentuate, mai frecvente sau mai rare. Oricum, de cele mai multe ori ele nu mai sunt normale.

Daca nu doresti sa ramai insarcinata, asigura-te ca folosesti metode contraceptive pentru ca poti fi fertila cel putin inca o perioada de timp.

9. Menopauza
Menopauza apare atunci cand corpul tau nu mai produce ovule si deci nu mai ai nici menstruatie. Menopauza poate fi naturala sau poate fi provocata artificial prin operatii chirurgicale sau anumite tratamente agresive precum chimioterapia.

10. Sarcina
Da, daca ti-a intarziat menstruatia, exista sanse sa fii insarcinata. Un simplu test de sarcina te va ajuta sa determini daca menstruatia ta a intarziat din cauza faptului ca ovulul a fost fecundat.

Daca esti insarcinata, ar trebui sa mergi la doctor pentru un control prenatal. Dar daca rezultatul este negativ, asteapta o saptamana si repeta testul. Daca si a doua oara iese tot negativ si ai macar o idee asupra cauzei pentru care menstruatia iti intarzie, programeaza-te pentru un examen ginecologic.

11 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Mersul la ginecolog tine de educatie si igiena, nu are legatura cu pudoarea (poate doar cu o falsa pudoare), asa ca du-te la medic si lasa prostiile de genul asta. O femeie cat de cat educata stie ca ginecologul nu o priveste ca pe o femeie, ci ca pe un pacient, de aceea pudoarea nu-si are locul.
Ar trebui sa iti faci investigatii serioase ginecologice (ecografie cu sonda transvaginala in jurul datei presupuse a ovulatiei, pentru a vedea daca ai sau nu ovulatie). Chestiile astea nu se pot afla de pe internet, iar ceea ce ti se intampla tie este foarte grav, mai ales in situatia in care ti-ai dori vreodata copii.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Daca te-am atins, poate ar fi bine sa te mai gandesti la ce am spus. Numai daca crezi ca ginecologul se va uita la tine ca la o femeie, cu pofta, cu dorinta, poti simti pudoare. Daca nu, nu. Sigur, acum 50 de ani femeile nasteau cu moase, faceau baie la Pasti si la Craciun, isi faceau nevoile in fundul curtii. Tu faci toate astea inca? Stii care este realitatea: o femeie care nu se spala si o femeie care nu se duce la ginecolog au probleme echivalente de igiena. Regret daca ti-e greu sa accepti, dar ar fi bine sa o faci, fiindca tot ceea ce inveti iti foloseste si evolutia a salvat multe vieti. Daca ne incapatanam sa ne purtam ca acum 50 de ani, o sa ramanem in urma lumii civilizate.
Nu te-am jignit eu, ti-am spus doar adevarul, care este neutru. Oricare femeie trebuie sa mearga periodic la ginecolog, tine de educatia de-acasa si de igiena personala. Intelegi ce vrei de aici, dar e un adevar.
Nu are nici o legatura cu topul utilizatorilor ci doar cu notiuni de baza. Daca cineva ti-ar spune maine: stii, eu fac dus o data la 3 luni ca sunt mai pudic, tu ce i-ai spune? Bravo, de maine am sa fac si eu asa ca si eu sunt pudica? Sau i-ai spune: stii, asta duce la boli si denota lipsa de igiena personala? Eu nu mint frumos. Tu ai pus aici o intrebare iar eu ti-am raspuns crezand ca vrei un adevar. Trebuia sa precizezi: va rog, mintiti-ma frumos, adevarul ma jigneste. Si nu ti-as fi raspuns. Fiindca eu asa ceva nu fac si mi se pare jignitor sa-mi ceri asa ceva.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Sincer, e la fel de logic sa nu faci baie din pudoare cum e sa nu te duci la ginecolog din pudoare. Adica nu are nici o legatura.
Iar o femeie care spune: "daca te descracanezi in fata unui barbat", sigur nu are nici un pic de rusine, cu atat mai putin altceva. Sa fim seriosi, e un limbaj atat de vulgar, incat am rosit luandu-l cu copy si paste. Tu il folosesti relaxata, deci pudoarea iti este complet straina.
In orice loc din lume mersul la ginecolog tine de educatie. De altfel, peste tot se psune: sa facem educatie populatiei, sa-i invatam sa se spele, sa mearga periodic la medic, sa-si vaccineze copiii, etc. La asta se refera.
Pacat ca nu incerci sa inveti de la ceilalti, ti-ar folosi. Nu invatam numai la 3 ani, ci pana la moarte ne educam permanent, in fiecare zi.
Pentru ceilalti useri care pot citi aici si care nu refuza educatia, am sa spun ce se intampla de fapt:
Eu sunt medic, am lucrat vreo 5 ani in urgenta. Din cauza specificului activitatii, vedeam saptamanal in jur de 40-50 de oameni complet dezbracati. De toate varstele, de ambe sexe. Le faceam tuseu rectal, vaginal, le puneam sonde urinare. Nici macar o data examinarea nu a implicat nici cea mai mica impudoare, doar profesionalism. Au existat cativa care au acuzat la inceput jena. Le-am explicat ac examinarea e necesara, ca fac asta pe banda rulanta, ca ei sunt pacienti si eu medic si toti au inteles.
Asadar, cand va duceti la ginecolog, nu va ganditi ca voi sunteti femei si medicul barbat. Ci ganditi-va ca mergeti la un profesionist, care se va uita la organele voastre genitale exact cu eu, anatomopatologul ma uit la lame, cum chirurgul se uita la intestine, cum ORL-istul se uita in ureche, cum stomatologul se uita in cavitatea orala. Ginecologul nu se va uita ca un barbat la o femeie, ci ca un medic la pacienta lui pe care vrea sa o ajute si sa o faca bine.
A crede ca cineva este super-femeie si organele ei genitale sunt ata de extraordinare incat il vor face pe medic sa-si incalce profesionalismul este o dovada de lipsa de educatie. Nu, medicul va va privi detasat de orice conotatie sexuala. Pudoarea pe care o resimtiti la stomatolog trebuie sa fie egala cu cea resimtita la ginecolog. Sigur ca poate fi un pic mai greu sa ajungi la concluzia asta, dar mamele isi invata fetele adolescente despre importanta consultului ginecologic si, daca te gandesti logic, intelegi ca am dreptate. Si, sincer, vorbesc din experienta unui medic care a vazut mii de organe genitale ale pacientilor si absolut niciodata nu a simtit ca e ceva rusinos sau ca priveste altceva decat un pacient care are nevoie de arta mea medicala.

| Dara a răspuns:

Aveam o prietenă care spunea că are întârzieri de câte 4 luni, dar după multe investigaţii a descoperit că nu era tocmai ok. Acum, e posibil ca la tine să nu fie nimic. Dar...
Chiar dacă eşti pudică e bine să mergi şi să consulţi un ginecolog... încă odată. Caută o doctoriţă, e mai bine pentru tine. Nu trebuie să te gândeşti doar la faptul că îţi este ruşine, spune-ţi că faci asta pentru a te asigura că totul e în regulă. La ginecolog oricum nu se merge de distracţie, ci pentru că e necesar.
Sănătate!

| papusikatha a răspuns:

Multumesc pentru sfaturi.

| papusikatha a răspuns:

@Brigaela nu stiu unde bati dar prin comentariul tau tocmai mai jignit extraordinar de tare.Nu cred ca sunt singura femeie caruia ii este jena sa mearga la un ginecolog, mai ales in situatia in care nu mi-am desfacut picioarele decat in fata sotului meu.Cat despre femeile ginecolog sunt niste nesimtite care iti vorbesc de sus de parca problema pe care o ai ar fi din vina ta. Pudoarea mea nu este falsa asa cum tocmai ai numit-o, multumesc pentru sfaturi, prefer sa tin cont decat de jumatate din raspunsul tau care ar fi fost mult mai binevenit fara prima parte. Faza cu "mersul la ginecolog tine de educatie si igiena" este total falsa, acum ceva timp femeile nasteau acasa cu moase si habar nu aveau ce era ala consult ginecologic, si in plus de asta ce treaba are educatia cu ginecologia? Profesoara mea de Lb. Romana avea 50 de ani si nu se cracanase nici-o data in fata unuia.

| papusikatha a răspuns:

Si inca ceva, daca esti in topul utilizatorilor asta nu inseamna ca iti da dreptul sa ma jignesti, am pus o intrebare si daca vroiai sa imi dai un sfat, o faceai frumos.

| papusikatha a răspuns:

Draga mea stii macar ce inseamna cuvantul pudic? cum sa spui ca faci baie la 3 luni ca esti pudic, te rog numai face pe grozava, uitate ce spui, pudic in seamna sa iti fie rusine sa te dezbraci de fata cu alte persoane.

| papusikatha a răspuns:

Inseamna ca tu nu ai bun simt daca te descracanezi in fata unui barbat fara rusine, lasand la o parte ca e medic si gandindu-te ca pana la urma e un barbat strain pentru tine.e problema mea daca merg sau nu la ginecolog, si de cate ori merg, nu am 3 ani sa ma judeci tu pentru ceea ce fac si cu atat mai putin sa imi faci tu educatie. Ti-am zis si iti repet mersul la ginecolog nu tine de educatie!

| LadyA a răspuns:

Poate ai un ovar polichistic, pentru a vedea poti face si un eco, iar cu rezultatul ti-l poate spune pe loc. Dupa daca se intampla sa ai asta exista niste pastile dar mai intai ar fi bine sa mergi la un doctor endocrinolog. Tu poti fi o cauza fericitasi sa iti vina la 2 luni. Oricum incearca sa iti faci un eco si vezi ce iese, dupa te poti consulta si alte persoane. Succes si sper sa iti fie de ajutor ceea ce ti-am zis.

| iaurtelll a răspuns:

Eu am citi undeva ca iti poate intarzia chiar sh 6 luniwinking