Pensie de boala (spondilita)! am gasit un articol interesant in care este citata o tipa de la Casa de Pensii http://www.9am.ro/......boala.html este lung dar merita citit! util este si site-ul Casei de Pensii http://www.cpmb.rdsnet.ro/ RUBRICA 'Categorii de pensii" STAGII DE COTIZARE NECESARE OBŢINERII UNEI PENSII DE INVALIDITATE
1. În cazul asiguraţilor care si-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unei boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca:
Vârsta asiguratului in momentul ivirii invalidităţii
Stagiul de cotizare necesar (ani)
Sub 25 ani 5
25-31 ani 8
31-37 ani 11
37-43 ani 14
43-49 ani 18
49-55 ani 22
Peste 55 ani 25
2. Cel puţin jumătate din stagiul de cotizare necesar, prevăzut în tabelul de mai sus, dacă a fost realizat de:
* asiguraţi până la data ivirii invalidităţii;
* asiguraţi în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat.
3. Nu este necesară realizarea unui stagiu de cotizare dacă invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a tuberculozei, în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute de lege. precum si ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 sau la evenimentele revoluţionare din decembrie 1989 si care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză.
INDEMNIZAŢIA DE ÎNSOŢITOR
Pensionarii încadraţi în gradul l de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix. care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară.
REVIZUIREA MEDICALĂ
Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, în funcţie de afecţiune, la intervale de 6-12 luni, până la împlinirea vârstelor-standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii. După fiecare revizuire, medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o nouă decizie, prin care se stabileşte, după caz:
* menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;
* încadrarea in alt grad de invaliditate;
* încetarea calităţii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobândirii capacităţii de muncă.
Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală, atrage suspendarea plătii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală.
Revizuirea medicală se poate efectua şi la cererea pensionarilor, dacă starea sănătăţii lor s-a îmbunătăţit sau, după caz, s-a agravat.
Nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
* prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
* au împlinit vârstele prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă:
* au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta-standard de pensionare $i au realizat stagiile complete de cotizare, conform legii.
PROCEDURA DE CONTESTARE A DECIZIILOR
Împotriva deciziei de încadrare sau neîncadrare în grad de invaliditate sau a deciziei de revizuire medicală, emise de medicul expert, se poate face contestaţie la casa teritoriala de pensii, în termen de 30 de zile de la comunicare. Decizia casei teritoriale de pensii data în soluţionarea acestei contestaţii poate fi atacata la instanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia. Decizia necontestată în termen este definitivă.
PROGRAME RECUPERATORII
Pensionarii de invaliditate care sunt supuşi revizuirii medicale au obligaţia de a urma programele recuperatorii întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale care a emis decizia de încadrare în grad de invaliditate, în vederea reintegrării socio-profesionale în aceeaşi muncă sau în alta.
Neindeplinirea. din motive imputabile pensionarului, a programelor recuperatorii atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare constatării.
ALTE INFORMAŢII UTILE PRIVIND PENSIA DE INVALIDITATE
La împlinirea vârstei-standard prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, beneficiarul pensiei de invaliditate poate opta pentru cea mai avantajoasă dintre pensii.
Indemnizaţia de însoţitor acordată pensionarilor de invaliditate gradul l se menţine indiferent de pensia pentru care se optează.
Acte necesare:
* cerere pentru înscrierea la pensie de invaliditate;
* decizia medicală privind gradul de invaliditate emisă de medicul expert al asigurărilor sociale;
* adeverinţă din care să rezulte încetarea plătii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă şi cuantumul acesteia;
* carnetul de muncă (original si copie);
* alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate;
* livretul militar (original si copie);
* diplomă de studii (original si copie) sau adeverinţă din care să rezulte durata normală si perioada studiilor, precum si certificarea absolvirii acestora;
* pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituţii de învăţământ universitar în străinătate este necesară dovada recunoaşterii acestora de către statul român;
* adeverinţă privind sporurile $i adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă;
* adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite;
* procură specială pentru mandatar, dacă este cazul;
* acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr. 42/1990 etc.
Recomand si RUBRICA 'Adrese utile' din partea stanga ultima de jos (pe fond albastru)