| andrey34_1543 a întrebat:

Am stari de anxietate generalizata de vreo 5 luni si vreau sa imi spuneti cum fac sa scap de ele si din cauza lor simt aere in corp cine ma poate ajuta sa dea un raspuns

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| Flory1243 a răspuns:

Cand o persoana isi face un stil de viata din a fi preocupata continuu si ingrijorata chiar si atunci cand nu are niciun motiv, nu trebuie sa fie surprinsa ca se instaleaza anxietatea generalizata. Desi preocuparea ei poate fi din cauza unei situatii intr-adevar dificile, lipsa increderii ca lucrurile pot avea o turnura favorabila si non-actiunea conduc spre rezultatul preconizat.

Anxietatea generalizata nu apare imediat, ci are nevoie de o perioada de minim 6 luni de preocupare intensa si ingrijorare excesiva in legatura cu diverse evenimente sau activitati. De remarcat ca anxietatea este insotita de cel putin 3 simptome suplimentare: ingrijorare fara motiv, neliniste, oboseala, somn perturbat, tensiune musculara, dificultate in concentrare.

Anxietatea generalizata afecteaza stilul de viata normal, aducandu-i serioase prejudicii. Astfel, o persoana care in mod normal avea un comportament adaptativ, incetul cu incetul modifica acest comportament si se transforma intr-o persoana tematoare, ezitanta, inchisa fata de relatiile sociale, cu rezultate din ce in ce mai slabe la serviciu, si care isi pune in pericol tot ceea ce castigase prin efort pana atunci.

Aceste persoane incep sa fie ingrijorate "de ziua de maine", se gandesc ca isi vor pierde locul de munca, desi nu au niciun motiv sa gandeasca asa; daca li se ofera o promovare, isi spun ca nu fac fata sarcinilor de la serviciu si ca nu au pregatirea necesara pentru asa ceva; se intreaba daca vor mai avea bani sa plateasca intretinerea, desi au economii puse deoparte; de cate ori suna telefonul se gandesc ca s-a intamplat ceva rau, iar daca nu suna, isi pun aceeasi problema.

In cazul acestei tulburarii, subiectii nu realizeaza ca preocuparile lor sunt excesive si nemotivate si, din aceasta cauza, pericliteaza atat relatiile personale cat si relatiile profesionale, simtindu-se neintelesi de cei din jur.

Adolescentii cu anxietate generalizata se manifesta prin evitarea interactiunii cu alte grupuri decat cel cu care este foarte familiarizat, evita sa intre in vorba cu persoane de sex opus, pentru ca le e teama sa nu fie ironizati, se gandesc la cum vor reactiona si se conving singuri ca nu sunt in stare sa lege o conversatie acceptabila.

Copiii sunt preocupati de performantele scolare si orice critica le clatina imediat increderea in propria persoana, intarindu-le convingerea ca nu pot mai mult. Desi isi fac temele cu foarte mare atentie, vor avea impresia ca nu arata bine si vor rupe cateva pagini din caiet pana vor ajunge la o forma cat de cat satisfacatoare. Chiar daca sunt cei mai bine pregatiti, evita sa raspunda la ora de curs, si nu se vor oferi niciodata sa spuna o poezia cu ocazia unei serbari. Daca totusi sunt nevoiti sa o faca, in ziua "decisiva" vor prezenta simptome somatice de genul: greata, gura uscata, transpiratie, poate chiar febra. Aceste simptome conving, de obicei, parintii de a nu-si supune copiii unui stres atat de mare, mai ales cand sunt "bolnavi". Un semnal de alarma pentru parinti ar fi insanatosirea grabnica a copiilor imediat dupa terminarea evenimentului stresor.

Totusi, in cazul copiilor, este bine sa se ia in considerare o evaluare detaliata, existand posibilitatea ca tulburarea anxioasa sa fie mai bine explicata de anxietatea de separare, fobia socială si tulburarea obsesivo–compulsivă. De exemplu, un copil cu fobie sociala poate fi preocupat de performanta scolară din cauza umilirii.

O alta situatie in care anxietatea se manifesta in mod vizibil este cand o persoana anxioasa stabileste o intalnire cu altcineva si acea persoana intarzie. Gandurile care apar in mintea persoanei anxioase vor fi, in functie de relatia pe care o are cu persoana respectiva, de genul: "i-a uite, n-a ajuns pana acum, de ce trebuie sa fiu eu prima/-ul tot timpul?"; "am invitat-o la mine la ora 3, e si un sfert si inca nu a venit!", "ma desconsidera".

Anxietatea generalizata este insotita frecvent de dispozitie depresiva, interes scazut pentru activitati, stima de sine scazuta, dar si de alte tulburari anxioase: fobia sociala, panica, fobia specifica.

Statisticile arata ca femeile sunt mai predispuse la aceasta tulburare decat barbatii, aproximativ 60% din subiectii care se prezinta la doctor cu aceasta tulburare sunt femei. Debutul este localizat in copilarie sau in adolescenta, dar sunt intalnite destule cazuri si dupa aceste varste.

Conform DSM-IV, simptomele anxioase pot fi cauzate si de conditia medicala generala precum:
- afectiuni ale glandelor endocrine - hipotiroidismul si hipertiroidismul (deficit si exces de hormoni), feocromocitomul (este o tumoare benigna care se dezvolta în medulara suprarenala, dar poate avea si alte localizari, in afara glandei, tumoarea secreta cantitati apreciabile de catecolamine - adrenalina sau epinefrina si noradrenalina sau norepinefrina), hipoglicemia, hiperadrenocorticismul (exces de cortizol)
- afectiuni ale inimii (insuficienţa cardiacă congestiva, embolismul pulmonar, aritmiile),
- afectiuni ale plamanilor (maladia pulmonară obstructivă cronică, pneumonia, hiperventilaţia),
- afectiuni ale metabolismului (carenţa de vitamină B12, porfiria),
- afectiuni neurologice (neoplasmele, disfuncţia vestibulară, encefalitele).

Cercetarile arata ca istoricul familiei are un rol important in declansarea anxietatii, ceea ce inseamna ca pot fi cautate radacinile anxietatii in trecutul familiei, fiind o tulburare mostenita in cele mai multe cazuri.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună!
Te poate ajuta, dar trebuie să te vadă un medic şi să-ţi recomande un tratament.
www.sfatulmedicului.ro/Anxietate.../tratament-naturist-pentru-anxieta
Te pup!

| Azµre a răspuns:

Un medic ai văzut? Numai el îți poate prescrie un tratament,