| imihaistoian a întrebat:

Am transaminazele marite cu 100 de unitati ... ce este de facut si exista un regim ceva?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
12 răspunsuri:
| IMC90 a răspuns:

Da, normal ca exista

dar mai important e sa gasdesti cauza, ma indoiesc ca la 100 de unitati e vorba doar de-o steatoza hepatica

deocamdata nu bei alcool, nu iei medicamente cu potential hepatotoxic, nu mananci grasime animala de nici o forma (fara porc, oaie si alte minuni) fara unt. Doar carne slaba.
Alimentatia sa fie bogata in fibre, ca sa ajuti ficatul sa-si refaca hepatocitele moarte.
Ai putea incerca sa eviti si porcariile alea pline de chimicale (cum ar fi fanta, sprite, cola).
Mai usor cu uleiul in salata (mananca doar ulei de masiline). Se intelege de la sine ca n-ai voie nimic gras, dar, poti rade putina branza telemea peste salata. (desi telemeaua e foarte grasa)
Uiti ca exista fast food, uiti ca poti gati mancare in ulei (adio cartofi prajiti pana se normalizeaza TGP)

Apropo, sunt 2 transaminaze TGO si TGP, tie care ti-a iesit mai mare?

| imihaistoian explică (pentru IMC90):

Ambele happy

| IMC90 a răspuns (pentru imihaistoian):

E de la ficat.

Ori faci un tratament medicamentos, ori ai o mononucleoza, ori ai o hepatita (desi, hepatitele acute dau transaminaze de 8-10 ori mai mari) ceva se intampla. Nu este o simpla acumulare de grasime in ficat fiindca mor cam multe hepatocite.

| 23partyboy a răspuns (pentru IMC90):

Transaminazle crescute nu neaparat sunt determinate de hepatocitoliza!

| IMC90 a răspuns (pentru 23partyboy):

Zau? ia zi-mi tu mie, ce inseamna TGP si unde se regaseste in proportie de peste 90%

Nu contest asta,dar nu poti afirma cauza hepatica fara sa stii dc are sau nu icter,cum este starea gen de san,in clinica faci si alt sa fii sigur, nu poti improsca asa diagnostice asa usor, poate fi in genere fiziologic(am vazut cazuri cu 200!), poate fi insuf card cong, sau in genere cauza renala...nu e suf sa stii doar valoarea transamin ca sa pui un diagnostic chiar si prezumtiv

Unde a scris ca are icter? Unde am afirmat eu cauza? Eu am enumerat doar cateva din posibilele cauze

La insuficienta cardica creste doar TGO. Tu de ce crezi ca l-am intrebat care din cele 2 transaminaze sunt marite
In momentul in care TGP este mare nu exista dubii

2 la mana, am vazut cazuri de transaminaze 400-500 in cazul hepatitelor acute. dar nu am vazut steatoza hepatica care sa dea transaminaza peste 70-80.

In insuf cardiaca congestiva tgp se poate dubla tripla,la fel el poate creste muult si in diabet dar si in simplu deficit alim de colina, da intr-adevar adesea tgp indica afect hep, o val de 100(pentru ambele au una) nici nu iti garanteaza o afectiune medicala(la fel de bine poate fi fiziologic), in fond daca nu vezi toata biochimia si( de dorit si pacientul) nu poti spune nimic

| 23partyboy a răspuns (pentru 23partyboy):

Aaa,iar cauza ai afirmat o chiar in com tale unde ii spui direct ca e de la ficat,spunandu-i ca are sindr d hepatocitoliza, repet nu zic ca nu ai dreptate(cel mai des e de cauze hep), dar pentru un medic 2 valori sunt nule, insuf pentru a face o pp clara, sunt doar probabilitati

| Felix65 a răspuns:

Asta nu merge cu regim si autotratament! Trebuie sa tii in continuare legatura cu medicul tau si sa faci toate investigatiile pana cand se lamureste care este cauza. Abia atunci ti se poate stabili tratamentul si regimul de viata.Nu renunta la investigatiile care se impun, cu bolile de ficat nu te joci! Sanatate multa.

| 23partyboy a răspuns:

Eu nu inteleg,ti-ai facut analizele si nimeni nu ti le-a interpretat? in fine transaminazele marite impreuna cu icterul indica o afectiune hepatica,transaminazele pot fi crescute si din alte cauze decat bolile hepatice, du-te la un medic internist, el te va supune la mai multe investigatii sa vezi cauza