| imihaistoian a întrebat:

Am un fibrom uterin care trebuie operat din ce zice ginecologul meu, imi poate spune cineva daca a facut sau stie despre embolizare acestuia, am auzit de Rares Nechifor... un sfat ceva orice?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
| Codeine a răspuns:

Constă în înfundarea (blocarea) arterelor uterine, vasele de sânge ce alimentează fibroamele. Ca urmare, se produce devascularizarea și resorbția acestor fibroame, uterul revine la dimensiuni normale iar simptomatologia dispare.În principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare. Excepție fac fibroamele subseroase pediculate. Prezența unei infecții pelvine active sau alergia la iod sunt alte contraindicații. Embolizarea uterină este efectuată de medicul radiolog specializat în tehnici de radiologie intervențională. Acesta este persoana cea mai familiarizată cu tehnica de cateterizare supraselectivă și embolizare arterială. Anestezia locală la locul de puncție (în plica cotului) se face cu xilină. Aceasta provoacă o senzație de caldură locală care durează 10-20 de secunde. Toate manevrele de cateterizare sunt nedureroase, pacienta nu va simți nimic. La injectarea de substanță de contrast apare o senzație de căldură în abdomen care durează foarte puțin (5 secunde). Embolizarea arterelor uterine este o manevră care poate deveni dureroasă, timp de câteva ore după intervenție. Intensitatea durerii diferă însă mult de la o pacientă la alta, putând varia de la o ușoară jenă până la crampe abdominale destul de intense. În astfel de cazuri se administrează medicație analgezică. Pentru confortul pacientei, se pot administra substanțe analgezice de la începutul intervenției. Durerea post-embolizare este o manifestare normală, cu o durată de câteva ore, dar care poate fi combătută eficient prin medicație adecvată. Timp de câteva săptămâni după embolizare este posibil să mai existe unele sângerări vaginale, eventual însoțite de eliminarea spontană a unor fragmente de fibrom.În urma embolizării uterine sângerările uterine încetează imediat. Ciclurile menstruale nu vor mai fi abundente și nu mai există sângerări între menstruații. Celelalte simptome (senzație de presiune în abdomen, urinatul frecvent) vor dispărea în timp odată cu scăderea în dimensiuni a nodulilor fibromatoși. O astfel de intervenție costa în jur de 4.770 de lei. happy