| korina a întrebat:

Are soia efecte pozitive asupra corpului uman?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
constantaproca
| constantaproca a răspuns:

DA.

mira
| mira a răspuns:

Chiar acum o ora dr.Virgil Stroescu a vorbit despre efectul benefic al mancarurilor din soia. O considera un aliment de-a dreptul miraculos. Mira

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da
Japonezii sustin ca longevitatea vietii lor a crescut de cand au marit consumul de soia. Soia este intre alimentele favorite ale vegetarienilor mai ales ca este inzestrata cu magnifice calitati...

Soia provine din Asia, unde era cultivata înca 3000 de ani înaintea erei noastre. Semintele de soia, împreuna cu utilizarea acestora au fost descoperite de catre un om de stiinta si calator german – Engelbert Kaempfer care se afla „ad interim" în cadrul Companiei Olandeze a Indiilor de Est din Japonia. Surse politic incorecte sugereaza faptul ca acest excelent om de stiinta a obtinut informatii secrete despre Japonia si informatii botanice care îl interesau datorita mituirii, vânzarii de informatii si întelegeri neclare cu servitorul sau.

Consumul de soia influenteaza pozitiv sanatatea inimii noastre. Medicii recomanda consumul a 25 de grame de albumine provenind din produse pe baza de soia zilnic. O dieta bazata pe proteinele care provin din soia (cu excluderea lipidelor), micsoreaza riscul aparitiei bolilor de inima.


Care sunt beneficiile consumului de soia?

Cercetarile care se fac asupra acestui aliment de mai mult timp au condus la aparitia unor declaratii conform carora soia vindeca orice problema legata de sanatate, fie ca e vorba de reducerea tensiunii arteriale sau de maximizarea capacitatii de memorizare a creierului uman. Alti cercetatori sunt preocupati de faptul ca unele ingrediente din soia pot fi factori de risc atunci cand sunt luate in cantitati mai mari, in special in cazul copiilor.

Soia prezinta efecte benefice in multe patologii, spre exemnplu:

- reduce nivelul colesterolului rau;
- reduce hipertensiunea;
- impiedica dezvoltarea celulelor canceroase in anumite zone ale corpului;
- intareste sistemul imunitar;
- controleaza nivelul glicemiei la diabetici;
- reduce inflamatiile;
- mentine densitatea osoasa (osteoporoza);
- usureaza simptomele menopauzei;
- prezinta efecte benefice asupra tiroidei.

Soia si efectul asupra femeilor

Femeile cu dezechilibre hormonale, cu ciclu menstrual neregulat si cele care se propie de menopauza sunt foarte sensibile privind nivelul de estrogeni din sange. Mai ales inaintea menopauzei, femeile se confrunta cu o varietate de simtome deranjante (bufeuri, insomnii etc.) datorita scaderii capacitatii ovarelor de a produce estrogeni. Soia contine un hormon natural, cu structura asemanatoare estrogenilor (fitoestrogeni), astfel ca un consum ridicat de fitoestrogeni din soia ajuta la reducerea disconfortului cauzat de aparitia menopauzei.

Este recomandata femeilor datorita continutului de fitoestrogeni. Consumul de produse pe baza de soia micsoreaza efectele menopauzei si nu provoaca alte efecte secundare. Cercetarile la care au luat parte femei din cadrul „devoratorilor de soia" au indicat un grad mai mic de aparitie a cancerului de sân în aceasta grupa. Mai ales la femei, soia are efect când este vorba de scaderea nivelului de colesterol si de cresterea masei osoase.

Se pare ca soia are efecte inhibitoare asupra celulor canceroase, inhibandu-le intr-o anumita masura cresterea si inmultirea. Printre aceste substante ce inhiba dezvoltarea si raspandirea celulelor canceroase se numara: inhibitorii de proteaza, fitatii, fitosterolii, saponinele, izoflavonele, fenolii, lecitina si acizii grasi omega-3.

De asemenea se pare ca o alta substanta continuta in soia, genistein (un hormon natural) ar reduce riscul de aparitie al cancerului de san la femei. Aceste beneficii pe care soia le are sunt utile in special pentru preventie, soia nu poate inlocui niciodata tratamentul canceros ci doar il poate insoti.

Desi soia nu pare a avea nici un fel de efecte negative, rezultatele preliminare arata ca e de preferat ca dieta femeilor insarcinate, a celor care alapteaza si a bebelusilor in primele luni de viata sa nu contina soia sau alimente derivate din aceasta.

Daca vine vorba despre controversele legate de consumul de soia, trebuie sa constientizezi faptul ca avantajele si dezavantajele depind de cantitatea de soia consumata. Majoritatea expertilor sunt de parere ca o cantitate moderata este benefica pentru sanatate.

Întrebări similare