Fructele de ex urca glicemia sanatos, deci nu prea sus, se asimileaza lent carbohidratii din ele.
De ex pepenele rosu are un efect asupra glicemiei mai mare ca merele, caisele, portocalele, dar testeaza si cu astea din urma, de ex mananca si tu doua mere medii.
Painea integrala, aia are si vitamine, minerale, fibre. Are efect glicemic cam ca zaharul insa putin mai slab, urca putin mai lent glicemia.
De ex mananci si tu doua felii de paine mici si vezi cum esti, efectul incepe sa apara cam la 30 de minute dupa ce ai mancat, si sa bei si ceva apa dupa ce ai mancat.
Nu trebuie sa consumi zahar, chiar nu e recomandat!
Ptr ca o sa-ti urce glicemia mai tare, pancreasu da insulina mai multa, si dupa aia poti avea un hipo mai mare ca inainte, dar nu e sigur, insa nu e bine oricum sa consumi zahar in aceasta situatie.
Se consuma alimente sanatoase cu indice glicemic mic si hai maxim mediu, adica care nu urca glicemia brusc.
Si legumele, dar alea au f putini carbo si nu te ajuta pentru ridicarea glicemiei.
Fructoza e tot un fel de zahar dar e diferit de zaharul rafinat. Are un indice glicemic mai mic si e mai buna pentru organism decat zaharul. E cea mai buna solutie pentru cei care vor sa-si creasca glicemia. Fructoza se gaseste in cantitati mari in miere si fructe uscate gen prune uscate, smochine uscate, apoi in fructele proaspete, acelea foarte dulci cum sunt smochinele, prunele, ananasul etc
Fructoza nu prea urca decat putin glicemia. Aia nu-l ajuta. Nu are nevoie de insulina pentru metabolizare tocmai ca nu apare glucoza in sange dacat foarte putina, adica glicemia ramane cam jos.
De aia unii diabetici isi fac dulceata cu fructoza, pun in ceai.
Aia e prelucrata de ficat.
Ee na, vrei sa spui ca daca mananci niste smochine din alea mari si moi (am si eu in curte) nu iti urca glicemia? Am verificat eu ca am diabetici in familie. Nu urca asa rapid ca la ciocolata dar urca destul de mult. Si nu se compara smochinele cu mierea ca aia are fructoza concentrata.
Si da, exista fructoza in loc de zahar la magazin dar tot cam acelasi rahat e, intreaba orice medic diabetolog.
De la smochinele care le ai in curte e normal sa urce glicemia pentru ca nici o fructa nu are doar fructoza, ci glucoza si fructoza cam 50-50.
Unele au procent mai mare de fructoza, altele mai mare de glucoza, dar au si glucoza care aia face ravagii pe glicemie, ca glucoza din zahar urca glicemia.
Dar normal ca de la fructe urca mai putin pentru ca alea au fibre si infraneaza absortia glucozei de acolo.
Daca vrei sa testezi fa asa:
Pe nemancate la o ruda diabetica pune sa zicem doua lingurite de fructoza din comert, si vezi cat urca, o sa ai o surpriza ca urca foarte putin.
Ca aia nu are deloc glucoza.
Citeste si tu ca nu e nevoie de insulina pentru fructoza, asta ce inseamna? Ca nu prea urca glicemia.
Ca daca urca, fara insulina data de pancreas nu mergea! Ca doar insulina scade glicemia luand glucoza din sange.
Fara glucoza nu prea ai urcare de glicemie.
Am zis ca sa intelegi tu logica, si poti verifica.
Ce bine era sa fie fructe doar cu fructoza si 0 glucoza, ehe., nu mai aveau diabetcii interzis la unele fructe, sau cu porta sa manance, de ex penele rosu, strugurii, bananele.
Ia uite aici:
"Fructoza este metabolizata in principal de ficat, numai ca, spre deosebire de glucoza, nu necesita insulina pentru a fi utilizata de organism si nici nu creste glucoza din sange, astfel incat este mai bine tolerata chiar de persoanele care au diabet zaharat."
Bine, e normal sa ti se para aiurea, de aia ti-am dat sa vezi.
Multa lume are impresia ca fructele au doar fructoza, si e normal ca na, cand auzi "fructe", zici "fructoza e in fructe, nu au zahar".
Asa credeam si eu acum n ani cand nu cunosteam domeniu.