| sopranaCadaverica a întrebat:

As vrea sa mananc mamaliga la pranz. 100 g are 355 calorii, e mult, deci as vrea 50 de grame.
Intrebarea e...cand sa cantaresc mamaliga? Sa cantaresc malaiul dinainte SAU dupa ce e gata mamaliga?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
15 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

Dacă ajungeți să spuneți că mămăligă simplă îngrașă, înseamnă că v-a dereglat izolarea!
Dacă ar fi îngrășat, strămoșii noștri ar fi fost obezi!
Îngrașă ce pui lângă mămăligă, nu mămăliga.
Apropo, ce calorii calculezi, când nu are grăsimi, sare, glucide, decât ce are bobul de porumb natural?
Sau voi nu știți că zeama de mălai, era bună pentru gât, că există sănătate în mămăligă?
Consider, personal, că este cel mai stupid lucru a crede că mălaiul simplu îngrașă!

| sopranaCadaverica explică (pentru romeo78):

Cum sa nu aiba grasimi, sare, glucide?
Nu induce oamenii in eroare, orice aliment are o valoare nutritionala! Sunt unii aici cu foarte multe kilograme care vor sa slabeasca prin deficit caloric. Daca le spui ca pot sa manance mamaliga cat si cand vor, nu ii vei ajuta.
Eu una vreau sa ma mentin, sa mananc atat cat are nevoie corpul, nici mai mult, nici mai putin.
Te poti uita pe spatele unui pachet de malai... Vei vedea ca are glucide, proteine, sare si grasimi. Sunt 355 de calorii pe suta de grame si, reamintesc, este doar un inlocuitor al painii, in principiu. (varza cu mamaliga, asta am mancat eu) Caloriile, pe scurt, is energia pe care o oferi organismului tau. Cand oferi prea multa energie, se va transforma in grasime - in cazul in care persoana e sedentara.
Porumbul este un aliment cu indice glicemic ridicat. Practic, daca il consumi, organismul il va metaboliza in zahar.
Stramosii nostri mancau foarte multa mamaliga pentru ca e satioasa, mai ales langa branza, foarte bogata in carbohidrati (principalii furnizori de energie) si nu aveau cum sa se 'ingrase' pentru ca aveau un stil activ, traiau in natura, erau gospodari si nu aveau tv sau net in fata caruia sa lancezeasca ori sa fie expusi atator radiatii.

| romeo78 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Http://www.rompan.ro/porumb/
Citește tot ce scrie despre bobul de porumb brut, nemăcinat, nestrecurat!
Ghinion pentru dumneavoastră!
Sunt generația "șoarece de bibliotecă" și când spun ceva, știu ce spun!
Iar, dacă erați atentă la ce am scris mai sus, eu nu am scris că nu au, ci am spus că le au în stare naturală. Ca să înțelegi ce înseamnă "stare naturală", citește articolul trimis.
Acolo vei întâlni și vitamine!

| sopranaCadaverica explică (pentru romeo78):

Dar malaiul nu e porumb brut, nemacinat, nestrecurat.
De aia are o eticheta de valori nutritionale...Nu era acolo degeaba, nu? Malaiul e un produs 'rafinat'.

| romeo78 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Greu de cap ești! Mălaiul poate fi integral, semiintegral, cernut integral, fără tărâțe, nu contează! Valoarea nutrițională este dată raportată la cea a bobului de porumb! Prin prelucrarea bobului de porumb, în funcție de cât este de cernut mălaiul, se pierd vitamine, grăsimi, glucide găsite în cantități mari în coaja bobului.
Dacă, într-un magazin ai posibilitatea de a verifica mai multe mărci, la cele care se găsește o mare cantitate de glucide, grăsimi, sare, acel mălai, este posibil ca să aibă zahăr inclus pentru îmbunătățirea gustului.

| sopranaCadaverica explică (pentru romeo78):

Sunt femeie. Nu ar trebui sa jignesti daca nu stii sa argumentezi toata polologhia pe care o sustii. Spune ceva despre inteligenta omului acest instinct de a jigni cand simte ca nu se poate exprima.
Da, am verificat la ami multe marci si nici una nu are 'zahar adaugat' cum spui tu, pentru ca ar fi scris asa: x nr glucide si dedesubt 'DIN CARE Y nr ZAHAR'. z grame.

| romeo78 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Nu am jignit, dar pur și simplu chiar crezi că s-ar trece zahărul adăugat? Să fim serioși!
Dar, pur și simplu, domnișoară ești absurdă dacă ai ajuns să calculezi caloriile de la o mămăligă.
Ce mai urmează? Voi chiar credeți tot ce vi se spune?

| sopranaCadaverica explică (pentru romeo78):

Nimeni nu re nici un interes sa nu treaca zaharul adaugat din alimente, iti si spun doua motive.
Malaiul, cel putin, e un aliment sanatos in sine, si, de obicei doar produselor carora li se face reclama continua (cele nesanatoase, tip junkfood, dulciuri - zahar rafinat din comert) procentul REAL de zahar poate fi omis doar ca sa nu sperie lumea in caz ca e interesata sa citeasca eticheta. Malaiul e un aliment banal, nu i se face reclama.
Apoi, zaharul e intalnit pe eticheta sub diferite denumiri - sirop de glucoza, sirop de porumb, extract de nu stiu ce, si multe altele. La o cautare in engleza pe Google vei vedea lista intreaga cu denumiri, sunt de ordinul zecilor. Asta e o metoda manipulativa - cu cat suna mai complicat un ingredient, cu atat mai mult omul obisnuit isi pierde interesul de a afla originea substantei respective. Ca daca nu scrie 'zahar', individul nu se impacienteaza! Si se merge pe ideea ca OMUL DE RAND NU CITESTE ETICHETA, cu atat mai putin a produselor rafinate, bombe calorice mediatizate de marile corporatii gen Mondelez - ca sunt atat de bune incat nu mai conteaza, nu?
Intelegi?

| RAY a răspuns:

Este foarte buna, am facut si eu si tine foame, 335 de calori nu e mult hai sa nu exageram, cantareste cantitatea de malai acum ca atunci e si apa, apa =zero calori

| sopranaCadaverica explică (pentru RAY):

Nu as manca 100 de g, stii de ce? Ca eu o mananc cu portie mare de varza fiarta cu legume si condimente langa. Si aia are ceva calorii... tongue Si mai are si ceva cotlet slab de porc prin ea (tot fiert)

| RAY a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Uite eu de ceva zile consum o singura masa pe zi atat, fac o pauza de 24 de ore, ma simt mult mai bine ca inainte, depinde cate calori consumi vs cate arzi in timpul sportului, eu 1000 din sport si undeva 1500 consum, am rata metabolica de 1600 de calori

| Drimmero a răspuns:

Fereasca Sfantul, voi cum reusiti sa va traiti viata cand mancati gradat si cu masuratoare? Daca faceti foamea nu veti slabi brusc, sportul e baza si limitarea anumitor alimente pline de grasimi.

| RAY a răspuns (pentru Drimmero):

Ai dreptate, foametea nu este ceva sanatos nici cv pe termen lung, dar calcularea calorilor este cea mai buna metoda de slabit si sport desigur, sportul nu slabeste doar deficitul caloric

| sopranaCadaverica explică (pentru Drimmero):

Eu nu ma infometez, i-am spus lui Ray ca ar fi bine daca ar avea 3 mese principale si o gustare, ca mine.
Sunt in faza de mentinere si nu vreau sa mai pun un gram. Toata viata am fost plinuta si ajunsesem chiar la 100 kg aproape. Acum am slabit (tot prin deficit caloric, dar nu infometare! + sport in fiecare zi) si am 65 de kg.
Mi-a intrat in reflex sa numar si sa calculez calorii. Este un mod bun de a controla greutatea ta si portiile mancate (cum/cat vrei), dar fiind atent la limita calorica.

| FlaviaVoican a răspuns (pentru RAY):

Ai dreptate Ray, singurul mod de a slabi e deficitul caloric și sportul este pentru a fi fit și pentru sănătatea mentală. Subiectul e foarte vast, exista nenumărate studii legate de subiect, Invit oamenii căpoși sa se documenteze pe alte site-uri și nu pe cele in limba română. Problema oamenilor grași este ca nu vor sa accepte realitatea și adevarul este ca e mult mai ușor sa fi gras, obez chiar, in zilele noastre. Un lucru de adăugat, exista studii, nu vorbesc din punga, înfometarea sau deficitul caloric pe termen lung (toată viața chiar) pe lângă slabit, este foarte benefic și îți poate prelungi viața cu pana la 35%. Prin înfometare se produce autofagia deci are același efect ca postul negru sau cel intermitent. Autofagia înseamnă ca, corpul își "mănâncă" celulele moarte sau rele din corp adică exista minime șanse spre deloc de a te îmbolnăvi de diferite forme de cancer, malign sau benign. Deficitul caloric nu trebuie sa fie extrem de mare cel puțin dacă ai ajuns la greutatea dorita dar, totuși sa existe 2-300 de calorii sau cât poți duce. Ideea este ca după ce ajungi sa slăbești cât vrei, este ideal sa notezi in orice aplicație nr de calorii pe care îl consumi și într-un final sa descoperi câte calorii sunt necesare corpului tău(fiind o chestie personală) sa se mențină la greutatea dorita. Dacă poți Adaugă și post negru sau intermitent in stilul de viața pe lângă deficit caloric și scoți tot ce înseamnă carbohidrat și glucide, ai șanse de viața lunga sănătoasă și plină de energie. Și ca sa nu te frustrezi îți oferi o masa pe săptămâna (cheat meal-nu cheat day?) Informați-va, este cel mai important lucru?