Nimeni nu iti va da analize din cap pana in picioare pentru ca te vor costa enorm si nu ar fi nevoie.
Analizele se impart in mai multe tipuri, de exemplu de laborator si imagistica.
In laborator intra analizele de sange unde citind hemoleucograma poti vedea daca ai anemie(si de care), cum ai numarul de trombocite, leucocite, daca ai o infectie. Daca ceri transaminazele sangvine poti vedea functia ficatului. Biochimia prin uree, creatinina, poate evalua functia rinichiului. Daca ceri beta HCG se poate vedea daca esti insarcinata sau nu.
Sumarul de urina vede cum arata sedimentul urinar, daca ai pierderi de sange sau proteine in urina. In fecale se poate verifica daca ai sangerari, daca ai paraziti sau vreun virus cu afectare gastrointestinala.
Imagistic, radiografia poate fi facuta la plamani, abdominal, la coloana, pelviana. Fiecare are utilitatea ei. Spre exemplu la radiografia pulmonara se poate vedea o suspiciune de cancer, o pneumonie, un pneumotorax, tbc, etc. La abdomen poate arata o ocluzie intestinala, la coloana cifoze, scolioze, etc.
CT-ul este mai bun decat radiografia, vede mai in profunzime. RMN-ul este pun in special pentru partile moi are corpului(organe, muschi, creier), mai putin pentru oase. Daca ai o afectiune orl unde vrei sa se vada in special oasele si sinusurile, mi se pare normal sa ti se faca un CT. Nu se poate face din cap pana in picioare pentru ca radiaza.
PET-CT-ul arata o activitate tumorala, dar este radiant, de aceea trebuie facut doar la cei cunoscuti cu cancer sau la care se suspecteaza.
Se pot face biopsii din diverse organe pentru a se vedea la microscop structura lor. Spre exemplu daca ai un nodul hepatic, prin biosierea lui se poate vedea daca e benign sau malign.
Se pot face endoscopii(pentru a vizualiza stomacul, duodenul), colonoscopii, bronhoscopii, toate cele 3 avand posibilitatea de a preleva biopsie de organ sau sa se faca diverse manevre terapeutice prin ele. Colposcopia vizualizeaza pe interior vaginul si colul, uretroscopia, uretra.
In sange se mai pot face dozari de vitamine, identificare de diversi markeri tumorali, dozari hormonale, se pot verifica alergii.
Un diagnostic nu se poate pune pe baza unei singure analize, ci doar in context clinic.
Niste analize de sange, o electrocardiograma si niste raze la plamani. Un medic in rest iti poate prescrie analizele specifice simptomelor tale cand e cazul.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: