| cristi202 a întrebat:

Asta-i culmea!
4 ani de volei de performanta - nimic! Doi ani de tras la sala din greu - nimic! Mers pe munti, alergat km intregi pe sosele - nimic! Mii de km facuti cu bicicleta, fie naveta la oras (50 de km zilnic), fie trasee lungi prin tara - nimic! Accidente (cele mai multe cu bicla), cu spart parbrize, indoit capote, rupt oglinzi (se pare ca am o predilectie in acest sens pentru masini) - nimic!
Ma ridic din pozitia sezut in timp ce faceam o treaba de rutina acasa, imi aluneca un pic piciorul, ramane blocat pentru un timp, si gata! - ruptura de menisc! Asta mi-a zis ca ar putea fi medicul de la urgenta, dar diagnosticul sigur va fi stiut abia dupa un RMN. Si ca s-ar putea sa ajung cu genunchiul la operatie.
Din cate am inteles, e destul de aiurea treaba cu ruptura de menisc.
Intrebarea, sau mai bine zis intrebarile: cit de grava poate fi o ruptura de menisc? cit de grav e daca amin cit pot operatia? Cit de grav va fi afectat piciorul daca blocajele continua (intr-o anumita pozitie se blocheaza, si din ce in ce mai greu isi revine)? Ce efecte poate avea miscarea asupra piciorului, pentru ca nu pot cu nici un chip renunta la ea? Cit ma costa o operatie clasica, pe net gasesc doar operatii prin artroscopie, dar nu imi permit asa ceva dat fiind ca pretul e format din 4 cifre? Ce urmari poate avea operatia, voi mai putea folosi piciorul la fel ca inainte, fara probleme?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Live4Ride a răspuns:

Din cate stiu si din ce am vorbit cu persoane cu ruptura de menins nu este foarte grea operatia. practic nu te taie cu bisturiu ci se face prin 3/4 gauri in zona genuchiului. Daca vei mai fii ca inainte asta depinde de organismul tau daca se va reface complet si 100%. Eu am 4 operatii din 2 accidente cu motocicleta si la unu am avut rotula sparta/rupta si la celalalt am avut genuchiul scalpat si peroneul rupt. La faza cu genuchiul m-am recuperat 100 % dupa 2 ani dupa ce au scos atelele care tineau rotula sau cum se numeau si dupa luni intregi la spital si recuperare medicala. in schimb la peroneu am zis sa nu mai fac recuperare pentru ca era prea scumpa in jur de 100 lei sedinta si ca ma recuperez singur in timp, dar asta nu s-a mai intamplat si acum nu mai pot indoi **** piciorului fata de celalalt sanatos cu 15 grade. deci nu mai pot sa fac genoflexiuni normale si corecte! Daca amani operatia stiu sa iti dau un raspuns 100% corect, dar sigur bine nu va fi si te va afecta mai tare, iar durerea se va intensifica! asteptam un update happy.
Dar de ce sa platesti singur operatia? nu lucrezi? nu esti elev? se poate face pe asigurarea medicala a unui parinte daca ei lucreaza inca sau daca mai traiesc, sau se poate pe asigurarea sotiei/ului!

insanatosire grabnica iti doresc!

| cristi202 explică (pentru Live4Ride):

Multumesc mult pentru informatii.
Pai (si) aici voiam sa ajung, sunt asigurat medical, dar operatia intra la asigurari, sau o platesc?

| Live4Ride a răspuns (pentru cristi202):

Da normal. daca lucrezi normal ca ai operatiile decontate de stat. cand te internezi trebuie sa duci o adeverinta ca esti salariat si asta e tot ce trebuie sa faci!

Daca e asa, atunci e bine. Mi-era teama ca o sa ajung sa arunc cu bani catre medici happy.

15 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Dupa orice ruptura, recuperarea va fi sub 100%, dar totul depinde in primul rand de tine!
Am o cunostinta (acum doamna in varsta), cine a fost handbalista, a fost protezata la ambele genunchi, operata in total de 9 (!) ori, ultima data inainte cu cca. 20 ani. Si acum, la varsta de peste 70 ani, face drumetii, in oras umbla mai mult pe jos si intrece in viteza pe cei tineri. Nu se lasa, zilnic face cate o ora de gimnastica dimineata si face zeci de kilometrii pe jos. E filigrana, arata ca una de 30-35 ani, doar de aproape se vede ca e mai in varsta (dar si asa arata sub 50).
Nu este singura persoana care-si mentine conditia asemanator. Este in oras un club de drumeti (majoritatea pensionari) cu cateva sute de membrii, care organizeaza deplasari saptamanale in excursii cu drumetii, fiecare data parcurgand pe jos zeci de kilometrii.

Si eu am facut orientare turistica (nu chiar de performanta) cativa ani, dar intre primele lucruri ce ne a invatat antrenorul a fost cum sa prevenim rupturile (de oase, de menisc etc.) si cum sa facem primul ajutor la nevoie. Dintre cei cu care am fost la club, NIMENI nu a avut vreun os rupt (!), doar eventual usoare luxatii, pe care le rezolvam singuri.

Principalul lucru de invatat: ORICE de care te lovesti poate fi MAI TARE decat tine, deci mai bine FERESTE-TE de necazuri, cat poti!

| cristi202 explică (pentru Bula):

Asta da, incurajare! Multumesc mult!

| GabiDumitrescu a răspuns:

Daca e vorba din 4 cifre in lei, nu fi fraier. Si-asa ai asteptat ca fraierul pana acum. Vorbeste cu un agent de asigurari NN (sau alta companie, al meu e destul de fixat pe NN la fazele cu sanatatea) si fa-ti o asigurare de sanatate privata care sa acopere si interventia asta. Nu te costa mult, cateva sute de lei pe an, in principiu. Imediat ce iti intra in vigoare, te duci si te operezi. Dupa primul an poti sa intrerupi contractul, nu e bai. Daca ramii naibii paralizat de tot, iti vei dori sa fi platit alea 4 cifre...

| kiri11 a răspuns:

Pentru durere iti recomand terapia magnetica. Citeste mai multe despre produsul knee active

| KronstadtResurrection a răspuns:

Cristi, o sa fii OK. happy
Sanatate maxima!

| cristi202 explică (pentru KronstadtResurrection):

Multumesc!
Stiu ca o sa fiu OK, dar mor de ciuda cand ma gindesc prin cate mi-au trecut picioarele, si mi s-a intimplat ceva aiurea doar la o simpla miscare. Cineva pe aici zicea ca viata e o curva, si oarecum a cam trebuit sa ii dau dreptate, e al naibii de frumoasa, dar te arde cand te astepti mai putin happy.

| Live4Ride a răspuns:

Da si tu funda cui crezi ca merita raspunsul lui happy
Sanatate iti doresc!

Inca nu dau funda, ca daca o dau acum, fara sa mai astept alte raspunsuri, s-ar putea sa trebuiasca sa ti-o dau tie. happy

| JustDespair a răspuns:

Varsta isi spune cuvântul.

| cristi202 explică (pentru JustDespair):

Posibil. Insa nu vreau sa accept asta. Cel putin nu inca de pe acum. Mai am cateva proiecte de facut, inca nu am facut cu bicicleta Transfagarasanul, desi am mii de km la bord cu ea, inca nu am urcat pe vf. Omu, ceea ce imi doresc mult, desi am colindat muntii nostri, inca nu am reusit sa ma antrenez suficient incit sa trec inot macar un lac de un km latime, si mai ar fi si altele. Toate astea sper sa le mai fac in viata asta, macar atit, si nu pot accepta ca dau semne de uzura inca de pe acum.

| JustDespair a răspuns (pentru cristi202):

Asta e viata.Nu ai facut cat erai tanar acele lucruri si acum incepi sa imbatranesti.Curând nu vei mai fi capabil sa faci toate astea deci ar trebui sa te grabesti.
Din poza de profil pari ca ai intre 50-60 de ani.Nu e o varsta la care mai esti atât de stabil si ar trebui sa accepti.

| cristi202 explică (pentru JustDespair):

laughing laughing laughing
50-60 de ani, zici? laughing
Poza a fost facuta acum mai bine de zece ani, si aveam pe atunci 37, si eram la o varsta in care multi imi dadeau sub 30... happy Dar na, o poza pe net poate distorsiona realitatea. Fizic nici acum nu stau rau, e genetica treaba, tatal meu inainte de 50 de ani electrician fiind inca se urca pe stilpi cand aparea o defectiune de curent la el in sat, si toti din familie au avut viata lunga, cei mai multi, peste 90, asa ca ma astept si ca la 60 sa mai fac cate ceva, macar un semimaraton, daca nu apuc pana atunci happy. Oricum, la 70 de ani am stabilit cu tatal meu o intalnire speciala, la o bere, oriunde o fi ea. Si cred ca marele psiholog Jung avea dreptate cand spunea ca viata incepe la 40, pana atunci e doar cercetare. Deci chiar de as avea 70, tot ma voi gindi la ce sa fac, la ce mai pot experimenta, cand altii se gindesc ca li se apropie sfirsitul. Desigur ca sunt constient ca apar limitari, dar a mai trebuit sa ma invat eu o data in viata sa traiesc cu multe limitari, si atunci am descoperit cit de frumoasa e viata. Sper ca limitarile sa nu ma opreasca din a o trai frumos.