Cum de inca nu ti-a vorbit mama ta despre acest moment? fiica mea are 4ani si stie demult despre asta si chiar multe pentru varsta ei, ma rog... dupa cum poate ea pricepe aceste lucruri, dar stie ca asta e un semn ca femeia poate avea un bebe deci despre menstruatie trebuie sa stii ca e diferita la fiecare femeie, la unele e mai abundenta, mai dureroasa adica poti avea dureri abdominale, de spate, de cap, stari de nervozitate, agitatie, somnolenta, insomnie, anumite pofte, pofta de mancare mai ridicata, oboseala, dureri de sani.trebuie sa pastrezi igiena cat mai buna pentru.ca in perioada aceasta organismul e mai sensibil si infectiile pot aparea din cauza igienei necorespunzatoare si pot fi infectii urinare, sau vaginale.deci ai grija spala-te si schimba tamponul la maxim3ore pentru a nu se forma bacterii si microbi in interiorul lui datorita menstruatiei acumulate, nu folosi tampoane interioare ele pot opri scurgerea totala a menstruatiei care stagneaza pe canalul vaginal si produce infectii eu nu le indic decat in cazuri extreme cand mergi la plaja de ex si doar cand menstruatia e aproape trecuta. foloseste always in functie de cat e de abundenta menstruatia si de comfortul tau astfel ca sa nu te patezi sau sa nu fie prea lungi sa te jeneze foloseste geluri pentru igiena intima la spalat pentru. ca sunt mai blande cu zona aceea sensibila, nu face efort mare nu merge la sport, sala, nu cara greutati mari pentru ca acestea pot provoca hemoragie mai mare la fel si baia cu apa fierbinte, e recomandat dus rapid cu apa potrivita, ai grija apoi cu partea de sex ca poti sa intri in perioada fertila dupa ciclu cam din a 8-12-14zi in colo depinde de fiecare femeie foloseste prezervativul daca ai intentii de a face sex, te protejeaza de sarcina si de toate bolile pe care le poti colecta foarte repede in ziua de azi si sa te chinuie poate toata viata, nu face sex cand esti la menstruatie poti provoca hemoragie intensa si infectii, nu e voie nici spalaturi vaginale tot din acelasi motiv. cred ca ti-am spus cam tot ce trebuia sa stii, daca mai ai intrebari sunt aici sa te ajut
I se spune menstruatie , ciclu este perioada in care nu esti la menstruatie desi se fac uneori confuzii
sfaturi ? mai bine ai povesti cu mama ta ti-ar fi mult mai de-ajutor
nu trebuie sa te sperii, poti folosi absorbante sau ob-uri, ti-as recomanda absorbante always , s-ar putea sa ai si ceva dureri de burta, spate, cap,..., nu ar trebui sa iei medicamente doar daca te doara foarte tare, daca te doare burta poti sa iti pui un prosop umed cu apa calduta si o sa-ti treaca, in perioada menstruatie sa ai mai mare grija de tine, s-ar putea sa fi mai sensibila si sa racesti mai usor si sa nu faci baie rece sau ff fierbinte, cel mai sigur sa faci dus chiar in fiecare zi daca poti, e important sa te mentii curata cam atatea sfaturi pot sa-ti dau , mai vorbeste si cu mama ta despre chestia asta
Totusi am 14 ani si nu cred aiurelile cu bebelusii :-J. m-am documentat cat de cat si nu am auzit prostii din astea
Pffff. Ti-a venit acum, si o sa ai o pauza de 3-4 luni cand n-o sa-ti mai vina, si pe urma o sa-ti vina regulat, in fiecare luna.
Pai ai grija la igiena, sa folosesti absorbante (tampoanele inca nu ti le recomand) sa le schimbi des, si sa ai grija cum le pui, sa nu te patezi, ca e foarte jenant. A, si o sa intervina si anumite simptome cum ar fi nervi, dureri de burta ( eu una ma urc pe pereti de durere inainte sa-mi vina, dar nu bag spaima in tine, ca la fiecare se manifesta diferit ), dureri de cap, s.a.md.
Dar e o chestie normala, si ...de acum esti si fertila. Deci ai grija si la sex
Mai intai ar fi bine sa vorbim putin despre ciclul menstrual. Inceperea ciclurilor menstruale reprezinta fenomenul cel mai vizibil al pubertatii. Acest lucru este urmarea functionarii normale a intregului lant hormonal hipotalamus - hipofiza - ovar si demonst
Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care au loc regulat. El se caracterizeaza prin doua fenomene : ovulatia si sangerarea numita si mentruatie. Maturarea organelor genitale interne si externe si apoi modificarile ce apar in decursul ciclului menstrual sunt supuse actiunii mai multor hormoni care depind unul de celalalt printr-un sistem comanda - raspuns comanda. Ca raspuns la informatiile de origine nervoasa primite, anumite celule nervoase ale hipotalarnusului (regiune foarte importanta a creierului, sediul centrilor nervosi superiori) secreta un neurohormon LH - RH. Acest prim semnal hormonal, care are loc la fiecare 90 de minute, stimuleaza glanda hipofiza, situata chiar sub hipotalamus. Sub actiunea neurohormonului LH - RH hipofiza secreta la randul sau doi hormoni FSH si LH, care ajung la nivelul ovarului prin intermediul circulatiei sanguine. Sub actiunea hormonilor hipofizari, ovarele, la randul lor, secreta alti hormoni: initial estrogen, apoi progesteron. Acesti hormoni trec in circulatia sanguina si actioneaza in special asupra organelor genitale : vagin, uter, trompe uterine si sani. In functie de concentratiile sanguine, estrogenii si progesteronul stimuleaza sau franeaza secretia neurohormonilor produsi la nivelul hipotalamusului si a glandei hipofize.
reaza ca maturizarea sexuala este pe cale de a se incheia.
FSH (hormonul de stimulare foliculara) este hormonul hipofizar care antreneaza maturatia foliculului ovarian si regleaza concentratia de estrogeni secretati de catre ovar.
LH (hormonul luteinizant) este hormonul care provoaca ruptura foliculului ovarian antrenand astfel ovulatia. El declanseaza o crestere a secretiei de progesteron de catre corpul galben aparut prin transformarea foliculului ovarian.
Estrogeniul este hormonul care actioneaza asupra organelor genitale, asupra pielii si asupra mucoaselor, asupra tesutului osos, vaselor sanguine, asupra metabolismuluj in general.
Progesteronul este hormonul care are un rol esential in ceea ce priveste o sarcina : el pregateste nidatia ovocitului fecundat. Sub actiunea progesteronului, mucoasa uterina sufera modificari radicale, care o pregatesc pentru implantarea ovulului.
Menstruatia reprezinta eliminarea mucoasei uterine. In fiecare luna, mucoasa uterina (endometru), suporta anumite modificari ce o pregatesc in vederea unei eventuale sarcini. Aceste modificari au loc sub influenta hormonilor ovarieni - estrogenul si progesteronul. Ea se ingroasa progresiv, in paralel cu o retea de vase sanguine si glande care se dezvolta sub efectul estrogenilor secretati de foliculii ovarieni in curs de maturatie. Ingrosandu-se, mucoasa uterina se pregateste sa primeasca un ovocit fecundat. In conditiile in care ovocitul, eliberat in perioada de ovulatie a ciclului, nu a fost fecundat, corpul galben rezultat prin transformarea foliculului ovarian inceteaza brusc secretia de progesteron si incepe sa involueze. Aceasta scadere drastica a nivelului hormonilor in circulatia sanguina, determina mici contractii la nivelul vaselor sanguine ale mucoasei uterine. Acestea sunt urmate de o "sufocare" a mucoasei, care incepe sa se desprinda, declansandu-se mici hemoragii locale. Totalitatea acestor mici hemoragii reprezinta sangerarea menstruala.
Mai intai ar fi bine sa vorbim putin despre ciclul menstrual. Inceperea ciclurilor menstruale reprezinta fenomenul cel mai vizibil al pubertatii. Acest lucru este urmarea functionarii normale a intregului lant hormonal hipotalamus - hipofiza - ovar si demonstreaza ca maturizarea sexuala este pe cale de a se incheia.
Pai...in primul rand ai grija de tine in aceasta perioada.Sa nu ai dureri mari NU te spala cu apa rece, mai ales Nu sta cu spatele gol si inca ceva cand esti in aceasta perioada ai grija sa nu racesti, e foarte nasol... ai grija de tinepup
N`o mai speriati cu bebelusii si tot felul de d-astea auzisem acum ceva timp ca nu ai voie sa faci maioneza s au ceva de genu`! nu este adevarat vorbeste cu mama ta.ea a trcut prin astea si va stii ce sa-ti zica popici
Pai e ceva obisnuit. Uneori te va dure burta ingrozitor de tare, te va tine intre 3-7 zile. In prima zi de menstruatie nu ai voie sa faci baie. Si in timpul acesta nu ai voie sa atinci bebelusii(nou inascuti). Ai grija sa nu raceti, o sa te doara infiorator de tare burta stiu din proria experienta. Alceva nu stiu ce sa iti mai zic, astea sunt chesti evidente. Sper sa te ajute cu ceva >:d