anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ati putea(cineva, Brigaela, Abh, sau cine se pricepe), sa imi oferiti mai multe informatii despre cancerul de corp uterin(sau de endometru, parca asa am inteles ca se mai numeste. Oricum, nu prea stiu)?
Initial am cautat pe Google informatii despre cel de col, dar nu se potriveau simptomele pentru acea persoana, si am dat de cel de corp, care pare mai aproape de adevar
De aceea as dori ceva informatii...despre etape si tratament.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

De obicei, cancerul de endometru se manifesta cu sangerari prelungite, in afara menstrei sau aparute dupa menopauza. Mai pot aparea scurgeri negricioase, urat mirositoare, cu sange vechi. Din pacate nu exista niste simptome extrem de specifice, aceleasi simptome putand aparea si in cazul unui polip de endometru (tumora benigna), asa ca nu cred ca ar trebui sa te bazezi pe impresia pe care ti-o faci tu pe internet, ci ar trebui sa ceri parerea unui medic specialist. Nu uita, ca diagnosticul de cancer poate fi pus doar dupa examinare microscopica, nu este ceva facil si care poate fi ghicit.

7 răspunsuri:
Abh
| Abh a răspuns:

Unul din semnele care trebuie sa dea de gandit femeii este sangerarea in afara menstrei, apoi slabirea in greutate. Din pacate, cancerul nu doare decat in ultima lui faza, cand deja e prea tarziu sa se mai poata face ceva. Orice femeie trebuie sa faca macar o data pe an examenul Papanicolau, apoi daca acesta iese prost se recurge la investigatii suplimentare( colposcopie, biopsie). Pana nu ai un rezultat histopatologic pozitiv, nu poti sti cu siguranta daca suferi de cancer sau nu.

| Ramonaaaa a răspuns:

Buna
Nu ar fi mai simplu sa ii trimiti un mesaj privat @Brigaelei,@Abh si gata?
http://www.tpu.ro/trimite-mesaj/wgem/
http://www.tpu.ro/trimite-mesaj/fswj/

| Ramonaaaa a răspuns:

Bai @Aiyda, nu e vorba ca te cred redusa mintal si nu este cazul sa exagerezi atat raised eyebrows.
Eu doar ti-am propus sa trimiti un mesaj privat ca sa primesti un raspuns mai clar si ca sa fii sigura ca ori @Brigaela ori @Abh vad intrebarea ta.
Acum crezi ce vrei si gata rolling eyes.
Cate figuri.

| Libelle a răspuns:

Gabriela,multumesc,stiam ca asta pot gasi si eu de pe net...
Astept si niste raspunsuri din experienta, cum ziceam de Brigaela si Abh, ca lucreaza in domeniu.
Mersi mult oricum.

| Libelle a răspuns:

Doamne,Ramona,ma crezi redusa sa nu stiu asta? sau ce?!
Am zis ca si pentru altcineva.Crezi ca stau sa iau tot TPU-ul la rand sa vad care se pricep?straight face
daca stii...raspunde
daca nu... abtine-te.
Vezi ca intreb de ceva serios pentru mine si tu...oh go on

| ellamarin a răspuns:

Http://www.i-medic.ro/......ndometrial aici poti citi tratamentul, etapele si cum apare cancerul endometrial

| Gabriela_3094 a răspuns:

Cancer de corp uterin
Uterul este un organ situat pe linia mediana la nivelul pelvisului, intre vezica urinara si rect, continuându-se in partea inferioara cu vaginul. Uterul este tapetat spre cavitatea uterina de o mucoasa denumita endometru, care contine numeroase glande. In continuarea acesteia se afla miometrul, strat muscular format din fibre musculare netede. Spre exterior este acoperit de peritoneu.

Uterul este impartit in trei portiuni: colul uterin (portiunea inferioara care se deschide la nivelul vaginului), corpul uterin (portiunea superioara) si istmul (zona ingusta de legatura intre corp si col). Din punct de vedere oncologic se pot dezvolta cancere atat la nivelul colului cat si al corpului uterin. Desi este vorba despre un singur organ, neoplaziile dezvoltate la nivelul corpului uterin au caracteristici particulare de evolutie si tratament fata de cele ale colului uterin.

Care sunt factorii de risc pentru aparitia cancerului de corp uterin?
Cancerul corpului uterin reprezinta cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin. In Romania incidenta sa este cu mult inferioara fata de cea a cancerului colului uterin.
Factorii de risc pentru cancerul corpului uterin sunt:
- Terapia estrogenica - folosirea ei in postmenopauza se asociaza cu cresterea riscului de cancer endometrial;
- Obezitatea si hipertensiunea arteriala - factori semnificativi numai daca sunt asociati la aceeasi femeie;
- Diabetul zaharat - risc de 3 ori mai mare. 10-20% dintre pacientele cu cancer de corp uterin au diabet;
- Nuliparitatea - numarul de sarcini la persoanele cu aceasta neoplazie este foarte scazut;
- Istoric familial de cancer endometrial sau alte malignitati;
- Sindromul Stein-Leventhal;
- Menopauza dupa varsta de 52 ani;
- Iradierea uterina anterioara - risc de aparitie in special a sarcoamelor uterine;
Cum evolueaza cancerul corpului uterin?
Intr-o proportie mare de cazuri cancerul de corp uterin este limitat la uter in momentul diagnosticului. Odata aparut, se extinde din aproape in aproape spre musculatura uterului (miometru), col uterin si vagin, vezica urinara sau rect. Pe calea vaselor limfatice poate aparea invazia ganglionilor limfatici pelvini sau lomboaortici. Metastazele vaginale nu sunt comune in momentul diagnosticului, dar pot aparea in evolutia bolii sau dupa interventia chirurgicala, in special daca nu se utilizeaza radioterapia pre sau postoperatorie. Metastazele peritoneale sunt mai frecvente decat in cazul cancerului de col uterin. Metastazele la distanta (ficat, plaman) nu sunt frecvente si apar in cazuri avansate de boala.

Care sunt semnele de aparitie a bolii si cum se pune diagnosticul?
Cel mai frecvent simptom este sangerarea pe cale vaginala (80% din cazuri). In aproximativ 30% din cazuri se poate observa si o secretie vaginala (leucoree). Mai putin frecvent ca diagnostic (si in special in cazurile avansate) apar simptome vezicale si rectale.
Examenul clinic nu evidentiaza, de obicei, decat prezenta sangerarii prin orificiul colului uterin si, eventual, o marire de volum a uterului.

Diagnosticul se pune prin confirmarea histopatologica a prezentei celulelor tumorale in urma efectuarii chiuretajului bioptic fractionat. Prelevarea de tesut se face separat de la nivelul endometrului si portiunii interne a colului uterin, pentru a diferentia un cancer endometrial de unul cervical. Dupa confirmarea malignitatii, evaluarea preterapeutica a cazului necesita efectuarea altor investigatii: examene uzuale (radiografie toracica, examene de sange, ECG) si alte investigatii complementare utile pentru aprecierea extensiei loco-regionale a bolii (tomografie computerizata abdomino-pelvina, urografie, eventual cistoscopie sau rectoscopie daca exista suspiciune de invazie a organelor vecine).
Care este tratamentul cancerului de corp uterin?
Tratamentul se bazeaza pe chirurgie si radioterapie.
Interventia chirurgicala este esentiala pentru stadiile putin avansate ale bolii. Se practica histerectomie totala cu anexectomie bilaterala (se rezeca uterul impreuna cu ambele ovare), cu sau fara limfadenectomie pelvina (excizia ganglionilor limfatici pelvini).
Radioterapia este o metoda de tratament utilizata, de obicei, postoperator. In stadii avansate se face iradiere preoperatorie. Daca exista contraindicatii pentru chirurgie sau pacienta refuza operatia, radioterapia este folosita ca tratament exclusiv. Se utilizeaza iradierea externa (cu fotoni) si brahiterapia (sau iradierea intracavitara, adica introducerea de surse radioactive la nivelul uterului sau vaginului).
De retinut:
Cancerul de corp uterin este o boala care poate fi diagnosticata in stadii incipiente, deoarece simptomatologia (in special sangerarea vaginala) apare precoce in evolutia neoplaziei.
Pacienta cu sangerare vaginala in postmenopauza, hemoragie abundenta si prelungita in perimenopauza sau hemoragie anormala inainte de instalarea menopauzei trebuie sa se prezinte la medicul de familie sau specialistul ginecolog pentru completarea investigatiilor.
Tratamentul chirurgical, asociat eventual cu radioterapie in functie de extensia si caracteristicile tumorii, este eficient in special in cazurile putin avansate ale cancerului de corp uterin, asigurand un control local si o supravietuire indelungata.
Sper sa te ajute asta :*