Da, exista de exemplu o afectiune caracterizata prin excesul unui hormon numit parathormon. In principiu, acest hormon scoate calciul din oase (ele vor fi subtiri), creste calcemia (nivelul calciului din sange) si apare calciuria (prezenta calciului in urina). In timp, calciul din urina se depune in rinichi distrugandu-i si precipita in caile urinare formand calculi.
De asemenea, copiii rahitici, care au deficit de vitamina D, au oasele subtiri (calciul nu se depune in oase in absenta vitaminei D), au calcemia normala sau crescuta (daca nu se depune in oase, calciul mancat circula prin sange si apoi se elimina prin urina), dar au calciurie si pot face pietre la rinichi (calculi).
Nu cred.
'' Ai voie lactate!
Dupa ce multi ani de zile lactatele au fost aratate cu degetul pentru aparitia "carierelor de calciu", acum medicii privesc lucrurile diametral opus. Datorita unor studii temeinice s-a ajuns la concluzia ca excluderea completa a lactatelor din alimentatie, nu numai ca nu protejeaza impotriva aparitiei calculilor, ba dimpotriva! ''
Http://www.revistalook.ro/index.php?a=437
Exista 4 tipuri principale de pietre la rinichi:
# Pietre din calciu: sunt facute din calciu si fosfati, sau calciu si oxalati.
# Pietre struvitice: contin magneziu si amoniac, sunt adesea in forma de corn si destul de mari.
# Pietre din acid uric: sunt fine, de culoare maro.
# Pietre din cistina: sunt de culoare galbena, si sunt cristalizate.
Ele se formeaza in general din cauza acumularii unei substante in organism, cum ar fi: calciul, amoniacul, acidul uric sau cistina.De asemenea, exista dovezi ca anumite medicamente, precum aspirina, antiacidele, suplimentele de calciu si vitamina D maresc riscul de a dezvolta pietre la rinichi.
Cu grosimea oaselor, nu au legatura, insa cu calciul, da .