anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Azi am pus chiar eu intrebarea asta:http://www.TPU.ro/......rasc-cola/
Mi-ati raspuns(mersi!)si mi-a raspuns si @Nicoleta, la care i-am dat fundita.
Va rog sa-i cititi raspunsul si sa-mi dati si mie unul asemanator la intrebarea:
Ce se intampla in corpul nostru in prima ora de cand inghitim:
-prajituri
-dulciuri(ciocolata)
...

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Nicoleta a răspuns:

Multumesc pentru funditahappy.
La intrebarea asta am sa-ti raspund altfel.
Spre deosebire de coca cola, dulciurile sunt mai putin nocive.Corpul tau are nevoie si de ceva dulce, insa trebuie sa stii din ce sa iei, sa selectezi dulciurile(asta o poti face citind ambalajul ). Preferabil ar fi sa se consume dulciurile facute in casa.
Spre exemplu e de ajuns sa mananci cateva cuburi de ciocolata pentru a-ti asigura nivelul de zahar din sange, insa unii ajung sa manance o ciocolata intreaga deodata.
Atunci cand o persoana face exces de dulciuri, acestea au efecte negative.

Ideea pe care vreau sa o scot in evidenta este ca dulciurile sunt necesare organismului, dar in cantitati mici.In momentul in care se face exces, acestea nu mai au efecte benefice, dimpotriva sunt daunatoare.
Papahappy

1 răspuns:
| daiana a răspuns:

Dulcire/prajiturile contin zahar.
Principalele efecte nocive ale consumului de zahar rafinat

* Diabetul este pe primul loc nu numai pentru ca este foarte raspandit(in Romania sunt peste 500. 000 de diabetici) ci si pentru ca este cel mai periculos. Consumul de zahar si produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametrii normali. Asa apare diabetul care genereaza complicatii grave in organism. Prognozele specialistilor nu sunt prea optimiste: in urmatorii cincizeci de ani daca nu apar modificari majore in stilul de alimentatie al omului modern, proportia diabeticilor se va dubla, poluarea si stresul favorizand aparitia aceastei boli.
* Caria dentara. Daca la inceputul secolului al XX-lea doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani era afectata de aceste probleme, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in tarile "dezvoltate" aprox. 95% din populatie sa sufere de afectiuni ale danturii. Popoarele care din motive de traditie sau dezvoltare economica slaba nu consuma acest produs, prezinta o incidenta a cariei de 10-20 de ori mai mica, in schimb se confrunta cu o explozie a problemelor dentare atunci cand ajung sa consume zahar.
* Obezitatea se instaleaza frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei.
* Osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului. Una din problemele majore generate de consumul de zahar este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat in schimb, la persoanele care renunta complet la zahar si trec la o dieta cu multe fructe si legume crude, ca treptat calciul este din nou bine asimilat.
* Scaderea imunitatii concretizata in cresterea receptivitatatii organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infectioase etc. Se pare ca zaharoza afecteaza sinteza unor hormoni direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar.
* Cancerul, in special cel de colon. Studii recente au evidentiat faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer localizat mai ales in tubul digestiv. Incidenta cancerului de colon(intestin gros) este de pana la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la persoanele care consuma foarte rar sau deloc zahar.
* Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita.
* La copii consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura, genereaza probleme de comportament(scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare etc.)