| Ava1231 a întrebat:

Azi mi-am luat tensiunea si era 14 cu 8. Mi se pare extrem de mult la 21 de ani. Am inceput sa plang si mi-e foarte frica.
Am stari de anxietate si mereu cand vad tensiometrul incepe sa imi bata inima si sa-mi fie frica. Poate sa-mi creasca pe baza de stres? Sunt slaba, nu stiu sa am probleme de inima dar in general sunt stresata si mi-e frica de tensiometru. In ultimul an am cam dus lipsa de somn.
Ati mai trecut prin asa ceva? Mi-e foarte frica.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Iti explic simplu:
Daca te stresezi de frica si te agiti, atunci acesta poate sa fie cauza tensiunii arteriale ridicate, care duce la frica de tensiometru si stresare si tot asa, in bucla.
In concluzie: stai linistita, nu te stresa pentru nimicuri si tensiunea va fi la normal (80/120 este normala la varsta ta).
Daca ti-i frica de tensiometru, atunci stai calma un sfert de ora inainte sa-ti masori tensiunea!

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

140 cu 90 este maximum. Daca te uiti pe anumite tensiometre este scris asta. Al meu are. Eu am tensiune de 13 ani. Am avut si 256 cu 180. E foarte adevarat ca voi tinerii ar trebui sa aveti o tensiune in jur de 120 cu 80. Atentie la Coca-cola si alte bauturi carbogazoase, mancaruri grase, socuri nervoase, zahar! O cafea mica pe zi e buna continand substante care ajuta la topirea grasimilor de pe vene si artere. O dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale, produse fara grasime si lactate cu procent mic de grasime, fasole, carne de pui fara piele si peste; si nivele reduse de grasimi saturate si trans, cat mai putin zahar adaugat si sare.
Exercitii fizice timp de cel putin doua ore si jumatate in fiecare saptamana, combinand activitatea aerobicului cu intarirea si intinderea musculaturii

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Cind ai luat tensiunea dimineata cand te ai trezit sau la prinz după ce ai mincat?

| Nirvanaaa a răspuns:

E posibil sa iti crească la stres. Ai auzit de tensiunea de halat alb? Când oamenii merg la doctor le creste tensiunea inexplicabil, dar acasă e perfecta, asta pentru ca le e frica.
Nu cred ca asta e valoarea ta normala, când nu ai starea de anxietate. Stresul și frica de tensiometru e o problema. Cand ți se ia tensiunea trebuie sa stai relaxata.
Nici nu dormi bine și asta nu ajuta deloc.
Da, am trecut odată ajunsesem la 135 mmHg în măsură în care eu am tensiunea sistolica 90 mmHg în mod normal și mă simteam rău în acel moment. De asta spun ca e posibil sa fie din cauza emoțiilor respective.
Mergi la un cardiolog. Dacă iese mare și crede ca nu e așa mereu iti va pune un Holter de tensiune pe 24 de ore ( se umfla singur timp de 24 de ore la un anumit interval în timp ce tu iti faci treaba ta de zi cu zi). Atunci iti vei da seama dacă tensiunea e mare de obicei sau doar în anumite momente.

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu am și 15 cu 8 tensiunea uneori și nu mă agit.

https://youtu.be/s23exUN0Wks

P. S Există în farmacii ceaiuri pentru hipertensiune.
Nu afectează cu nimic organismul dacă le bei.

| nicu991 a răspuns:

Masurarea tensiunii arteriale se face dupa ce pacientul a stat in repaos cateva minute (5-10). Daca alergi sau intreprinzi activitati ce implica efort fizic, valorile tensiunii arteriale sunt normale. Daca fumezi sau consumi cafea, valorile TA vor fi influientate negativ ( creste).
De asemenea, stresul este un factor ce duce la tahicardie ( cresterea batailor inimii) si in consecinta valori ridicate ale TA.
Cu ce dispozitiv ai facut masurarea TA? Tensiometru digital sau clasic aneroid?
Daca ai efectuat masuratoarea cu unul digital, sa iei in calcul si marja de eroare specificata in manualul de instructiuni.
Apropo, in momentul masurarii se recomanda repaos vocal (nu vorbesti).

Eu consider ca o masuratoare corecta a TA se efectueaza numai si numai cu un tensiometru clasic aneroid si stetoscop biauricular, pacientul asezat in decubit dorsal (culcat pe spate) sau pe un scaun cu spatar.