Ai putea incepe prin a te trezi devreme ( de recomandat -7:00 ), si sa nu trandavesti toata ziua.
Uite ceva starui de pe eva. ro ( imi resping raspunsul cand dau raspunde daca am link )
1. Creeaza-ti un interval de timp de cel putin o jumatate de ora, care sa reprezinte tranzitia dintre perioada indelungata a starii de veghe si cea de somn, interval pe care sa-l folosesti in exclusivitate pentru realizarea acestei tranzitii. Umple acest timp cu lectura, cu auditii muzicale, cu tricotaj, cu discutii pasnice etc.
Daca ai activitati predominant sedentare, este bine sa faci in aceasta perioada o plimbare in jurul casei, daca este posibil, intr-un parc din apropiere sau pe strazi linistite, de preferinta intotdeauna aceleasi.
2. Evita mancarurile copioase la cina, ca si excesele de orice fel (de exemplu: apa minerala sau sucurile de fructe etc.). Evita, de asemenea, sa consumi in cursul dupa-amiezii bauturi psiho-energizante.
3. Ar fi foarte buna, in prag de culcare, o baie calda combinata cu aromaterapie, fie prin folosirea unor saruri relaxante, infuzii de levantica sau flori de tei, fie, pur si simplu, prin dizolvarea a 2-3 tablete de aspirina, in functie de cantitatea de apa din cada de baie. Asemenea bai exercita evidente efecte sedative si hipnogene.
4. Un pahar cu lapte, baut tot inainte de culcare, te poate conecta la automatismele micii copilarii, cand a bea lapte era automat urmat de somn, un somn dulce specific copilariei.
5. Este bine sa faci cativa pasi cu talpile goale prin incaperile casei, in prealabil aerisite, sau cel putin in jurul mesei.
6. Creeaza-ti deprinderea unor lecturi usoare, de indata ce te-ai asezat in pat.
7. Pune-ti pe noptiera, la indemana, un carnetel si ceva de scris, pentru a nota orice preocupare mai insistenta in legatura cu a doua zi, eliberandu-te in felul acesta, cat mai mult, din punct de vedere spiritual. Alunga-ti toate gandurile acaparatoare, ca si toate grijile, trecandu-le in carnetel, cu intentia deliberata de a le rezolva in ziua urmatoare.
8. Ai putea face cateva exercitii de relaxare, decontractandu-ti muschii si, in special, pe cei ai fetei, cautandu-ti in continuare o pozitie cat mai comoda pentru somn.
9. Fixeaza-ti atentia, daca exista aceasta posibilitate, asupra unor zgomote sau sunete lente care se repeta, de genul pasilor ce rasuna noaptea pe strazi, al picaturilor de ploaie care cad de la streasina sau pe pervazul exterior al ferestrei, al tic-tac-ului abia perceptibil al ceasului si, daca este cazul, al oracaitului broastelor, al cantecului greierilor etc. In acelasi sens, ai putea folosi si una dintre urmatoarele metode:
sa numeri rar, in gand, depasind numarul 100, fara sa faci efortul de a-ti mai aminti unde ai ajuns;
sa repeti mental, de mai multe ori, o serie de numere;
sa repeti de mai multe ori literele alfabetului;
sa-ti imaginezi ca asculti cu "urechile mintii" susurul placut al unui raulet de munte, care curge lovindu-se de pietre, si sa te lasi purtata de imaginea si de sunetele respective;
sa-ti imaginezi o scara, pe care sa o urci treapta cu treapta, spre terasa unui castel care se afla intr-o gradina exotica.
10. Fixeaza-ti mintea, de indata ce ai stins lumina si ai inchis ochii, asupra unei amintiri indepartate, tinand, eventual, de domeniul copilariei si adolescentei, amintiri in legatura cu placerea unui anume somn comfortabil de care ai avut parte in casa bunicilor sau la vreo cabana etc.
11. Incearca sa respiri la fel cum crezi ca se intampla in somn (ca si cand ai fi adormita), cautand totodata sa interceptezi "caldura propriului corp".
12. Incearca sa nu te mai gandesti la nimic si sa te lasi dusa de suflul somnului... aidoma pufului de papadie dus de adierile vantului.
Poti bea ceaiuri din flori de tei. daca bei dimineata si apoi bea o ceasca seara. Teiul este un fel de planta usor somifera.(Nu foarte tare.)
Un pahar de lapte caldut indulcit cu miere de albine seara inainte de culcare.
anonim_4396 întreabă:
llleo întreabă: