| anonima188888 a întrebat:

Am 14 ani si duc un stil de viata normal. Chestia e ca nu prea am timp sa fac miscare zilnic si mananc cate o bomboana zilnic, acum 2 ani beam sucuri acidulate, dar acum nu mai beau deloc. Fast food nu mananc. Intrebarea mea e: toate aceste lucruri (mancatul acelei bomboane pe zi sau lipsa celor 10000 de pasi zilnici si culcatul pe la 12 noaptea) ma vor face sa traiesc mai puțin? Adica eu vreau ca dupa ce termin liceul sa imi fac un stil de viata super sanatos, dar imi e teama ca acesti 14 ani din viata in care parintii mi-au dat sa mananc cam prea multa carne si dulciuri in opinia mea si pandemia asta din cauza careia nu pot face miscare prea multa, ma vor afecta prea mult...

Intrebarile sunt:
1.au un efect negativ acesti 14 ani in care am dus un stil de viata nici nesănătos dar nici sănătos?
2.ce sa fac ca sa traiesc mai mult (adica peste 80 de ani)? Am vazut un grafic care arata ca in Romania se moare pe la 70 pe cand in Anglia, franta, Italia etc se moare pe la 85...
3.am citit pe net ca pentru a trai mult nu trebuie sa mananci porții mari de mancare dar la mine problema e ca mama pune foarte mult in farfurie iar daca nu mananc tot se supara si ma întreb dacă ma afecteaza...

Va mulțumesc anticipat si scuzați-mă pentru atatea intrebari puse azi, doar ca am o gramada de curiozitati si ma gandesc ca aceasta platforma ma poate lamuri in privința unorahappy

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Obiceiurle alimentare ne afectează sănătatea si longevitatea.
1. Fiind tânăr și în creștere, organismul foarte sănătos nu a fost afectat atât de mult încât să te ingrijorezi.
2. Mă bucur că vrei să trăiești mai mult. Sunt țări, regiuni și comunități cu longevitate mult mai mare. Le găsești pe Internet.
3. Să mănânci încet ceea ce ți se pune în farfurie. Apoi să te scuzi că te-ai săturat și nu mai poți, dar să pună farfuria de o parte, căci vei mânca mai târziu.
4. Cu mișcarea e așa. Poți să faci și la tine în cameră, sunt tutoriale pe You Tube, multe de tot pe tema asta.

| GabiDumitrescu a răspuns:

1. Poate, dar intr-o destul de mica masura. Ce zici tu e cu mult mai sanatos ca majoritatea copiilor din Romania de azi...
2. Casatoreste-te. Dupa citiva ani, fiecare zi va parea o eternitate. La modul serios, mai bine traiesti BINE decat MULT.
3. Pai negociati si voi. Zi-i ca nu poti sa maninci atit de mult, cititi impreuna un pic de nutritie.

| AnastasiaK a răspuns:

Nu prea cred ca stii tu exact ce inseamna un stil de viata sanatos, oricum. Ce ai citit pe net e o prostie, conteaza densitatea calorica... daca e densitate mica, e stupid sa mananci portii mici. Plus ca multi ar zice ca e mai sanatos IF (unde automat sunt portii mari ca n-ai cum altfel). Cat despre cat o sa traiesti, depinde de noroc...sunt unii care fumeaza toata viata si traiesc pana la 100 de ani si altii care fumeaza cateva luni (sau doar pasiv) si mor de cancer. Nu mai zic ca oricand poate sa-ti cada ceva in cap, sa dea o masina peste tine, etc. E bine sa tintesti spre un stil de viata sanatos, dar e stupid sa iti faci griji cat o sa traiesti, mai ales la varsta ta (cred ca genul asta de griji ti-ar scurta mai degraba viata decat o bomboana pe zi). big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

10000 de pasi pe zi sunt vise. Nu prea face nimeni in fiecare zi, doar ocazional. Alege un sport care iti place, indiferent daca e cel mai "recomandat" sau nu si tine-te de el. Sport poti faci si acasa, in curte, in parc, pe strada. Daca vrei, poti. Cat despre timp, e vacanta, nu cred ca lucrezi, deci exista. 5 minute e mereu mai bine decat 0. Ma bucur ca te intereseaza de sanatate! Faci foarte bine. Totusi gandirea ca "dupa liceu o sa am un stil de viata foarte sanatos" nu merge mereu. Multe lucruri se pot schimba de atunci pana acum. Fa tot ce poti si tine de tine, ca atunci sa mai ai doar putin de ajustat(faptul ca nu o sa mai mananci de la parinti, ci iti faci singura-presupun). Dar fa ceea ce poti de acum!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

10000 de pasi sunt cam 7 kilometri. Te duci si te intorci de la piata, mai dai 2-3 ture de bloc, si gata.