Multe fete se confrunta cu aceasta problema, menstruatia intarzie, vine prea devreme sau lipseste complet? Ciclurile neregulate nu sunt o raritate, E greu de spus motivul exact pentru ca exista mari diferente de la o femeie la alta si de la o varsta la alta. In adolescenta, ciclurile sunt neregulate fara vreun motiv anume, dar cu timpul se opresc/stabilizeaza la un anumit "tipar", urmand sa devina iarsi neregulate dupa o anumita varsta. Ca lungime, un ciclu normal se situeaza intre 21 si 35 de zile, media fiind de 28 de zile(o luna). Ciclul neregulat este considerat acel ciclu a carei frecventa este instabila si imprevizibila cu variatii luna de luna.Aceste schimbari nu au neaparat o cauza grava. Aproape toate femeile au cel puţin o data in viata cicluri neregulate pentru ca echilibrul sistemului hormonal si reproducator este foarte fragil, putand fi stricat de multi factori. Acum la inceputul activitatii menstruale sistemul tau endocrin-hormonal sufera modificari insemnate de natura fiziologica lucru consemnat la majoritatea fetelor aflate la pubertate sau adolescenta. Unul dintre factorii cei mai des invocati in destabilizarea menstruatiei s-ar putea sa se datoreze stresului. Si de obicei nu se greseste. Cand esti stresata incepe productia de cortizon, un hormon care strica balanta/echilibrul endocrin, afectand valorile/cantitatile hormonilor feminini, progesteronul si estrogenul care sunt direct raspunzatoare de producerea menstruatiei. In categoria "stres" poate intra orice, de la o perioada grea din punct de vedere fizic – efort, boala – pana la un eveniment care te-a afectat psihic sau o schimbare importanta in viata ta. Multa sanatate si nu te stresa.
Dereglarile sunt normale. Se intampla si la 18 daramite la 15 cand abia ti-a venit de 2-3 ani. O sa tot ai dereglari. La unele fete sunt mai mici iar la altele mai mari. Tu ai dereglari ceva mai maricele dar nu e grav. La un moment dat o sa se regleze de la sine. Dar trebuie sa mai astepti destul de mult timp.
Bună!
NU ai dat detalii : când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, dacă ai făcut sex neprotejat, dacă/când/cum ai făcut test de sarcină, etc.
Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!
În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.
Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.
Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.
NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.
Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!
Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...
O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!
Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană/pelvină ( sau una transvaginală ) pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.
AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!
Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).
Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.
De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059
http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html
http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562
Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html
http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur
http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php
Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!
La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).
Toate cele bune!