| mdy18 a întrebat:

Buna, am aflat ca sunt însarcinata. Este prima mea sarcina si am 19 ani. Suntem foarte fericiti ca devenim parinti însă eu personal ca viitoare mămica am o întrebare.
Presupun ca am intre 2-3 saptămâni nu sunt sigura maine voi afla exact și neavând experiență voiam să întreb daca sunt normale crampele abdominale si putina durere de spate. In timpul zilei sunt foarte usoare dar în timpul nopții sunt puțin mai dureroase eu având si puține probleme cu spatele datorita efortului depus la o varsta fragedă. Mă poate ajuta cineva cu un raspuns pentru ca aceste mici dureri imi cauzeaza o multime de ganduri negative. Mulțumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Crampele abdominale si durerile de spate au alta natura, nu o sarcina de 2-3 saptamani.
Durerile de spate apar dupa 7 -8 luni de sarcina, cand sarcina este foarte mare si modifica coloana, nu cand sarcina este cat un bob de mazarea la 2-3 saptamani.
Cat privesc crampele de burta, atentie la ce mananci si bei, ca de acolo sunt aceste crampe.
Sanatate multa si nastere usoara!

| mdy18 explică (pentru Violleta2022):

Multumesc frumos ❤️

| Floridori a răspuns:

Felicitari pentru sarcina!

Poti sa stii usor varsta sarcinii, deoarece aceasta se calculeaza incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, nu de cand s-a produs fecundarea ovulului. Spre exemplu, daca ultima ta menstruatie ar fi fost pe 10 iunie, atunci sarcina ta ar fi de 5 saptamani si 3 zile. Poti calcula singura numarand saptamanile si zilele in calendar, sau poti apela la o aplicatie pe telefon.
Si la medic vei fi intrebata de data ultimei menstruatii, deci ar fi bine sa o cunosti.

Crampele abdominale din timpul sarcinii incipiente sunt destul de normale atata timp cat sunt asemanatoare cu crampele menstruale slabe sau maxim medii. Durerile de spate, din nou sunt normale in conditiile in care acestea sunt asemanatoare cu cele din timpul menstruatiei. Orice durere ce depaseste aceste intensitati ar putea insemna ca exista o problema cu sarcina.
In plus, schimbarile hormonale semnificative si cantitatile mari de progesteron, pot face sa te constipi, iar tranzitul intestinal sa fie mai anevoios, deci si de aici pot fi intensificate durerile abdominale.

Aceste dureri vor trebui, insa, monitorizate.In general, ele ar trebui sa fie usoare sau medii ca intensitate si ar trebui sa se amelioreze cu un NoSpa de 40mg. Daca exista dureri prea mari, ar putea indica sarcina extrauterina, iminenta de avort spontan, incompetenta cervicala etc., deci va trebui sa mergi la medic, sa te asiguri ca totul este in regula. Unele probleme (daca exista) se pot rezolva usor astfel incat sa nu reprezinte un risc real.

Insa, in general, crampele abdominale usoare sau medii, atat din literatura de specialitate, cat si din propria experienta, sunt considerate normale, deoarece uterul este un tesut muscular destul de fibros, care este "fortat" sa isi schimbe dimensiunile si este supus atat unui stres mecanic, cat si unei incarcaturi hormonale foarte mari.
Gandeste-te ca pana la sfarsitul sarcinii, uterul tau va fi de 500 de ori mai mare, iar la nivel hormonal, valorile hormonale vor ajunge in decursul sarcinii, sa fie de zeci de ori, de sute de ori si chiar de sute de mii de ori (unii hormoni) mai mari decat in conditii normale.Deci vor exista multe schimbari in organismul tau.Multe pot fi ingrijoratoare pentru unele femei, deci daca doresti, in afara faptului ca va trebui sa mergi la medic, imi poti scrie daca mai ai nelamuriri si voi incerca sa te ajut cu mare drag.

Multa sanatate si sarcina usoara!

| mdy18 explică (pentru Floridori):

Vă mulțumesc din suflet chiar m-ati linistit ❤️

| Floridori a răspuns (pentru mdy18):

Cu drag!
Sper sa mergi cat mai curand la medic astfel incat acesta sa iti poata confirma ca totul este bine.

| Cksihja a răspuns:

În primul rând nu lua medicamente care-ți spun ăștia să iei doar medicul poate prescrie ce medicamente să iei, unele medicamente fiind contraindicate.
În legătură cu problemele pe care le ai doar medicul îți poate pune un diagnostic nu noi, deci mergi la medic ca să afla ce ai și ce opțiuni de tratament să urmezi pentru a te liniști și a scăpa de gândurile negative care nu fac deloc bine sarcinii.