Sangele se recolteaza practic intotdeauna din vena, deci ce logica ar avea sa recolteze dintr-o artera si inca una mare cum e femurala. E mai greu de prins fiindca pulseaza si riscul de hemoragie e mare si inutil, cand sunt atatea vene mai usor de abordat din care se poate recolta cu usurinta. Eu n-am vazut, in 12 ani de spital pe nimeni recoltand absolut nimic din artera femurala.
E greu de abordat si riscul de lezare e foarte mare.Eu doar injectez medicamente la diabeticii cu complicatii vasculare si neurologice ale membrelor inferioare.
Domidoc, nu ti-e mai usor in vena femurala in trigonul Scarpa sau intr-una din safene?
Din ce am citit, masurarea gazelor continute de sange se face numai cu sange recoltat din artere... recoltare care se face numai de catre medic, datorita gradului de dificultate, artera miscandu-se in ritmul pulsatiilor cordului...
Mi s-a facut o astfel de recoltare si, a fost extrem de dureros...
@brigaela:Sigur ca poti recolta din safene[daca n-ai alta solutie]. Din V. femurala m-as abtine. E atit de subtire peretele...Eu spuneam ca in A. femurala injectez vasodilatatoare periferice, antibiotice etc.la diabetici.Pe vremuri injectam si subst. de contrast pentru. arteriografii.Sigur ca, odata ajuns cu acul in artera poti sa si recoltezi, dar, doar pentru. recoltare, riscul e prea mare.
Pt.BRIGAELA.Si eu ma gandeam ca nu e bine asta dar mi s-a spus "nu mai am unde sa-l intep si nu are vene bune asa ca nu mai pierd vremea..."si simplu, l-a punctionat fara nici o treaba sau retinere (oricum era in coma nu tare a reactionat in sectia A. T. I), dar totusi era un biet om, pentru o analiza sa-i recoltezi de acolo...asta e.si subclavia tot din cauza asta probabil s-a pus pentru ca nu mai avea unde sa-i puna branula, dar aceea s-a facut de catre medic, minunat executata am admirat totul si sorbeam din ochi orice miscare a medicului.