O sa iti explic fara termeni prea sofisticati.
Bariul este o substanta de contrast, folosita la radiografii gastro-duodenale. Se "dilueaza" in apa(de fapt rezulta o suspensie), se bea si are un gust cam metalic. Apoi se face radiografia.
Se incearca prin aceasta o identificare a problemelor pe care le poti avea la colon/stomac. Nu este nimic grav. Aceasta este o analiza. Pur si simplu. Dupa care se face diagnosticarea.
Exista doua posibilitati:
1) va trebuii sa bei o subtanta alba lapoasa.
2) vei bea aceasta substanta si ti se va face o clisma baritata
Depinde mult de ce simptome ai.
Bariul are o greutate moleculara mare asa ca absoarbe raxele X si va face ca lumenul tractului gastro-intestinal (care nu se vede la radiografia fara contrast) sa apara alb, evidentiat de structurile din imprejur.
Dupa ce ti se administreaza bariul o sa ti se faca niste radiografii la un anumit interval de timp. Pentru a vizualiza stomacu se va face radiografie imediat dupa ingerare, pentru duoden dupa 1, 5-2ore. Pentru intestin mai multe intre 2 ore de la ingerare si 8ore. Iar pentru colon imediat dupa clisma sau la mai 8-10-18 ore de la ingerare. Din cauza asta o sa trebuiasca sa fi internata pentru aceasta analiza.
Radiografia asta va observa defecte de umplere: leziunile in peretele intestinelor/stomacului se vor vedea ca si cum ar iesi bariu din intestin, polipii si alte formatiuni care cresc din peretele intestinal in lumen vor aparea ca zone care nu s-au umlut cu bariu; iar obiectele straine (fecaloame, bucati de mancare nedigerate) vor arata ca zone negre inconjurate de zoneiten albe(bariul).
Acest examen se face pentru a confirma un diagnostic, asa ca gravitatea a ceea ce poate evidentia un asemenea diagnostic e data de simptomele tale (diagnsticul prezumtiv). Nici un doctor nu va putea sa iti spuna cat de grav este fara sa stie ce simtome ai, sau care au fost motivele pentru care ai fost trimisa sa faci acest examen radiologic.
wolder întreabă: